Commentaar jihadgangers

Rechterlijke uitspraak heeft de politieke weerzin tegen repatriëring niet weggenomen

Aangezien het probleem zichzelf niet oplost, zal het kabinet toch iets moeten met onze jihadgangers.

Beeld AFP

De loopgraven in het debat over het ophalen van ‘onze’ jihadstrijders in Irak en Syrië zijn al jaren geleden getrokken en sindsdien nauwelijks meer verschoven. De voorstanders van ophalen voeren aan dat een volwassen rechtsstaat zelf verantwoordelijk is voor de berechting van z’n onderdanen en dat er hoe dan ook een morele plicht is om ons te ontfermen over de Nederlandse kinderen die het allemaal ook maar is overkomen.

De tegenstanders menen dat wie koos voor de ‘de slang van het kwaad’ – zoals het kabinet Islamitische Staat officieel bestempelde in 2014 – al z’n rechten op Nederlands mededogen heeft verspeeld.

In die patstelling trachtte de Haagse voorzieningenrechter maandag een doorbraak te forceren met de opdracht aan het kabinet om er tenminste ‘alles aan te doen’ om de kinderen terug te halen. De 23 vrouwen die het proces hadden aangespannen halen daarmee hun juridisch gelijk, maar het is te vroeg om te juichen. De politieke weerzin van het kabinet is hiermee niet weggenomen. En ook het argument dat het te gevaarlijk is, zal onverminderd op tafel blijven. Sterker: sinds de terugtrekking van de Amerikanen en de inval van de Turken is het strijdtoneel er een stuk onoverzichtelijker op geworden.

Juist daarom wordt het tijd dat het kabinet met een plan komt dat verder gaat dan afwachten. Die strategie maakt de zaak slechts ingewikkelder, weten we inmiddels. Het plan om berechting in Irak op te zetten komt bovendien niet van de grond en stuit op onoverkomelijke verschillen tussen het Nederlandse en het Iraakse strafrecht.

Nederland is er niet bij gebaat dat de patstelling nog lang blijft bestaan. Is het niet uit mededogen met de kinderen, dan toch met het oog op de nationale veiligheid, nu zelfs de terrorismebestrijders bij de NCTV menen dat het verstandiger is de kinderen en hun moeders wel naar Nederland te halen, voordat ze op de bonnefooi komen, uit het zicht blijven en mogelijk verder radicaliseren.

Als het kabinet zich snel vermant, is het misschien nog niet te laat. Een serieus gesprek met de Amerikanen, die al meermalen hun hulp aanboden bij de repatriëring, is het minste dat nu van Nederland mag worden verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden