Opinie Lezersbrieven

Rechter past geen schaamrood maar reflectie

De ingezonden brieven van dinsdag 5 juni.

Beeld Illustratie Jasper Rietman

Brief van de dag

Advocaat Gerard Spong beweert dat de ondermaats presterende rechter uit Amsterdam of Den Haag naar ­Almelo wordt verbannen (Zaterdag, 2 juni). Ik kan hier tegenover stellen dat ik in de jaren dat ik deel van de rechterlijke macht heb uitgemaakt een dergelijke verbanning niet heb meegemaakt. Niet alleen dat de onafhankelijkheid van de rechter zich hiertegen verzet, de suggestie dat een rechtbank als die in Almelo als afvoerputje kan dienen is uit den boze.

Waar oud-rechter Frits Lauwaars stelt dat je, als je als rechter achter elkaar fouten maakt, nooit in het hof zal komen, maar gewoon politierechterzaken zal blijven doen of echtscheidingen, wil ik er slechts op wijzen dat een politie- of echtscheidingsrechter niet in belang onderdoet voor een lid van een gerechtshof.

Ten slotte: de rechter die een beroepsfout heeft gemaakt zou, anders dan Lauwaars betoogt, niet de deur dicht moeten gooien om zich binnen met een rooie kop te gaan zitten schamen in de hoop dat het niet wordt opgemerkt.

In mijn rede als voorzitter van de Nederlandse Juristen-Vereniging heb ik in 2006 juist gezegd dat er binnen de rechterlijke macht explicieter, opener en meer gestructureerd moet worden nagedacht en gesproken over wat er te leren valt uit incidenten, een wat ruimer begrip dan fouten. Daartoe moet wel een veilige omgeving worden gecreëerd en de onaantastbaarheid van de rechter waar rechtspsycholoog Peter van Koppen het over heeft zal dan ook met zich brengen dat een grote interne openheid niet zal leiden tot het openlijk extern afleggen van verantwoording.

Bert van Delden, oud-president van de rechtbank Den Haag 

Nederlands verdwijnt

Over een eeuw zal het Nederlands slechts de voertaal zijn van een kleine klasse van ‘deplorables’. De rest van de bevolking zal Engels, of in elk geval een Low-Countries-variant ervan spreken. Minister Van Engelshoven weet het in de beste D66-traditie mooi te verkopen (Voorpagina, 4 juni). De verplichting Nederlands als onderwijstaal in het hoger onderwijs te gebruiken, gaat uit de wet. Ze wil wel middelen om ervoor te zorgen dat niet overal op het Engels wordt overgegaan. Ze geeft zo het krachtigste middel uit handen: de eis dat er in het Nederlands onderwijs wordt gegeven. De instellingen voor hoger onderwijs hoeven voortaan alleen maar aannemelijk te maken dat Engels noodzakelijk is en het valt te voorzien dat dit een eenvoudige procedure zal worden. De nagel aan de doodskist van het Nederlands, dat is deze minister.

Marcel Zijlstra, Edam

Universiteit, houd rug recht

Verbijsterend hoe minister Van ­Engelshoven de bestaande illegale praktijk van verengelsing aan de universiteit wil legitimeren en zo vele studenten het recht op goed onderwijs wil ontzeggen. Verheffing van jonge mensen met een allochtone achtergrond of afkomstig uit ­sociaal minder sterke milieus wordt niet ­langer als doel van de universiteit ­beschouwd in bepaalde politieke kringen. Hopelijk is er tenminste één universiteit in ons land die de rug recht houdt en haar opleidingen in het Nederlands blijft aanbieden om zo kwaliteit te waarborgen.

Henk Tijms, Santpoort-Zuid, emeritus hoogleraar wiskunde

Nomen est omen

Als ik studenten wijs maak in een Nederlands dat is even goed als een hoop van Engels zoals te dag op onze universiteiten men luistert, dan ga ik toch onmiddellijk worden gevuurd, ga ik niet? 

Maar wat wil men met een minister bij wie, als men het zo wil verstaan, het Engels al manifest is in haar naam. De woorden van onze grootste twitteraar, Multatuli, krijgen zo wel een heel specifieke betekenis: ‘Ik leg my toe op ’t schryven van levend Hollands. Maar ik heb schoolgegaan.’

Albert Jan van Hoek, Almere

Chinees heeft perspectief

Eus Wijnhoven stelt in zijn Brief van de dag dat de zeven-norm van het Wolfert Tweetalig alleen te begrijpen is als deze geldt voor ‘vakken waar je later iets mee kunt bereiken’, dus niet voor Chinees. Lessen zouden moeten worden gegeven op basis van real life cases uit de Rotterdamse haven.

Wijnhoven ziet over het hoofd dat bijna een kwart van de schepen dat Rotterdam aandoet Chinees is. Vanuit dat oogpunt lijkt deze taal mij wel degelijk een schoolvak waar je wat mee kunt bereiken. Laat het Wolfert dus inderdaad cases uit de Rotterdamse haven gebruiken, maar laten we niet doen alsof het onderwijzen van een taal een perspectiefloos, ‘leuk projectje’ is.

Tycho Blauw, Nieuw-Vennep

Gebak en snacks

Theo Nieuwenhoven heeft half gelijk. Want het zelf roken mag niet leiden tot mee­roken. En hij heeft geheel gelijk wat het snoepen betreft. Voor de ziekenhuispoliklinieken opengaan, zitten de bezoekers en begeleiders al aan koffie met gebak en snacks. Evenzo opgenomen patiënten en hun ­bezoek. Dit deel van de commerciële bedrijfsvoering van ziekenhuizen dient verboden te worden.

Ph.H. van Vliet, Medemblik

Praktisch opgeleid

In reactie op het artikel ‘Mbo’ers zijn straks geen leerlingen meer: 500 duizend studenten erbij’ kunnen we, in plaats van over lager- en hogeropgeleid, beter spreken over praktisch en theoretisch ­opgeleid.

Carolien van Grinsven, Amsterdam

Mbo-studenten

Volkomen terecht dat mbo’ers opgewaardeerd worden met meer priviliges en faciliteiten conform de ‘ouderwetse’ studenten. Wellicht wordt het nu eindelijk interessant voor jonge mensen om deze broodnodige en ook mooie mbo-opleidingen te volgen. En lieden die zich storen aan de devaluatie van het begrip ‘student’ zoeken maar naar een andere omschrijving. Wij zeiden vroeger schertsend dat wij ‘leerden voor dokter’. Niks mis mee.

Bob van Dijk, Groningen, arts np

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.