Commentaar Vuurwerkverbod

Recht op veiligheid is belangrijker dan vuurwerkplezier

De wal keert het schip. Het kabinet kan de roep om vuurwerkbeperkingen niet langer negeren.  

Beeld ANP

Overhaast handelen zal het kabinet niet worden verweten als het een belangrijk deel van het consumentenvuurwerk in de ban doet. Dan is er ruim een decennium verstreken sinds de medische stand voor het eerst vroeg of er niet wat kon worden gedaan aan de traditie om elk jaar in één etmaal tientallen ogen en handen kapot te schieten. Ook rond die tijd zwol het koor aan van de agenten, de ambulanceverpleegkundigen en de brandweerlieden die zich afvragen waarom de samenleving het toestaat dat zij gedurende die ene nacht van alle kanten worden belaagd.

Lange tijd hielden vooral VVD en CDA de stelling in ere dat het individuele recht op vuurwerkplezier het recht op veiligheid van de omstanders niet in de weg staat. Bizar detail: de politieke weerzin tegen vuurwerk na de ramp in Enschede in het jaar 2000, resulteerde enkele jaren later in groen licht voor de verkoop van zwaarder legaal vuurwerk. Zo zijn we in de situatie beland dat juist de partijen van orde en handhaving nu al jarenlang de herhaalde aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid negeren om nou echt eens wat te doen aan de explosieve sfeer in de nieuwjaarsnacht.

Maar de wal keert het schip. Lokale bestuurders – ook van VVD en CDA – voeren de druk op en grijpen plaatselijke verordeningen aan om hun gemeenten vuurwerkvrij te verklaren. Apeldoorn en Rotterdam gaan voorop. In de Tweede Kamer staat een meerderheid klaar om te voorkomen dat die lokale initiatieven leiden tot een lappendeken van regels. Dat kan alleen met landelijke voorschriften.

Daarbij is het wel zaak het momentum nu ook te verzilveren. Onenigheid over de details kan nog roet in het eten gooien. Een algeheel verbod op de verkoop van consumentenvuurwerk is het makkelijkst te handhaven en ligt het meest voor de hand, maar gaat een ruime meerderheid in de Kamer vooralsnog iets te ver. Een verbod op al het knalvuurwerk en de losse vuurpijlen moet met een beetje politieke stuurmanskunst inmiddels wel te regelen zijn. Precies zoals de Onderzoeksraad al een hele tijd vraagt. Minister Grapperhaus heeft geen tijd te verliezen. Nog een jaar op de oude voet verder gaan, is immers onbestaanbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden