Column Loes Reijmer

Recht op een lekker wijf zit blijkbaar diep in onze cultuur verankerd: een hartstochtelijk pleidooi voor de pitspoes

De grootste partij in de Tweede Kamer, de grootste regeringspartij zelfs, die van Mark Rutte, de premier, díé partij stemde deze week voor het behoud van de pitspoes. In VVD-kringen hoor je de laatste tijd wel vaker hartstochtelijke pleidooien voor ‘steviger overheidsingrijpen’, maar het is verrassend dat daar blijkbaar ook de bescherming van de bedreigde kortgerokte menssoort onder valt.

De verworpen ‘pitspoezenmotie’ was ingediend door de PVV en werd, naast de VVD dus, gesteund door FvD en Denk – hoewel die laatste partij direct aangaf per ongeluk vóór gestemd te hebben, een van de vele smulfeiten in dit dossier. De bier-en-tietencoalitie verzocht de regering ‘aan de organisatie van de Formule 1 duidelijk te maken dat de aanwezigheid van de pitspoes op Zandvoort 2020 belangrijk is’.  

Vorig jaar al deed die internationale organisatie de ‘grid girl’ in de ban, ‘want niet meer van deze tijd’. Dat betekent veelal dat sponsoren iets niet meer van deze tijd vinden, wat dan weer betekent dat ze er geen commercieel belang bij hebben, wat dan weer betekent dat consumenten iets niet meer van deze tijd vinden. Toch liggen onze parlementariërs er ruim een jaar later nog wakker van.

In de motie wordt gefoeterd over ‘feministische betutteling’ en ‘jaloerse social justice warriors’, taalgebruik dat doet vermoeden dat PVV-Kamerleden onder werktijd iets te veel rondhangen in de boosaardige hoekjes van internet. ‘Pitspoezen horen net zozeer bij de Formule 1 als auto’s’, luidt een van de argumenten, een intrigerend zinnetje waarover ik de coureurs nog wel een keer wil horen als ze op handen en knieën over het circuit kruipen.

Wat de PVV eigenlijk bedoelde is dat de Formule1-fan recht heeft op, ik zeg het maar even in voetbalkantinejargon, een lekker wijf. Nu misgun ik niemand zijn oogstrelende pleziertje, want die (m/v) maken het leven inderdaad leuker, maar het is wel veelzeggend (tevens: van de pot gerukt) dat wordt geprobeerd deze aanblik via ons parlement af te dwingen. En dan niet alleen door een beetje malle partij als de PVV, maar ook door de grootste regeringspartij van dit land. Het is ondenkbaar dat een vrouwelijk Kamerlid via een motie de aanwezigheid van een halfnaakte showhengst eist, maar het recht op een lekker wijf zit blijkbaar diep in onze cultuur verankerd.

Hoe diep, realiseerde ik me deze week door Donald Trump, de man die mijn hersenen permanent doet kraken. E. Jean Carroll, een bekende journalist en schrijver, beschuldigt hem van verkrachting. Het zou halverwege de jaren negentig zijn gebeurd in een pashokje van een warenhuis in New York. Ze kwamen elkaar tegen, hij vroeg haar hulp bij het uitzoeken van een cadeautje voor een geliefde, ze belandden op de lingerieafdeling. ‘Trek die aan’, zei hij over een kanten body, ‘nee, jij moet die aantrekken’, zei zij. Carroll zag er een geweldige anekdote in: vastgoedmagnaat Donald Trump in een kanten body, ‘hilarious’. Maar zodra de deur van het pashokje dicht ging, sloeg de stemming om en bleek het mis te zijn. Haar verhaal klinkt geloofwaardig, alleen al omdat Trump deze aanpak zelf uit de doeken deed in de beruchte grab ’m by the pussy-opname. ‘Ik wacht niet en begin gewoon te zoenen’, beweerde hij toen. 

‘Ik zal het met respect brengen’, zei Trump deze week in reactie op haar verhaal. ‘1: Ze is mijn type niet. 2: Het is nooit gebeurd.’ In die volgorde zit alles. Hij verdedigt zich in eerste instantie niet tegen een beschuldiging van verkrachting, maar tegen associatie met een vrouw die niet aan zijn hoge eisen zou voldoen. Hij mag immers pakken wie hij pakken wil, is de impliciete boodschap, maar toont zijn zelfbeheersing door alleen voor mooie vrouwen te gaan. 

In wat voor wereld is dit een goed verweer? Nou ja, deze dus. Een wereld waarin Trump gewoon president kan zijn. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden