Reality-Hagenees Gerrit wil geen nepnieuws meer verzinnen

Margriet Oostveen
null Beeld

Hij tipt zelf de Volkskrant per e-mail dat hij net zo is als singer-songwriter Dotan. Hij moet ‘eerlijk bekennen’ dat ook hij ‘fake fan accounts’ heeft op Twitter, Facebook en Instagram: ‘Ik besef nu dat ik verkeerd bezig ben geweest’.

Dus drink ik op maandagochtend koffie op het terras van snackbar Koemans in Den Haag met Gerrit Beljaards (34), een gevallen reality-Hagenees die zeven jaar geleden enige bekendheid kreeg onder de naam ‘Geile Gerrit’.

Hij sliep om de hoek bij zijn moeder, maar daar kunnen we niet afspreken, want die moet niets meer van media-aandacht hebben. Voor Gerrit zelf ligt dit anders.

Nep-fanaccount van Gerrit. Beeld
Nep-fanaccount van Gerrit.

Gerrit kreeg zijn bijnaam door een mislukte auditie in 2011 voor het tv-programma Oh oh Cherso, waaraan Samantha de Jong haar faam als ‘Barbie’ te danken heeft - de naam Samantha zal nog vaak vallen. Die mislukte auditie met Gerrit werd uitgezonden in een afzonderlijk tv-programma, genaamd X Cherso: een ingewikkeld verhaal voor wie niet thuis is in het spiegelpaleis van Nederlandse realityshows. Kan hij het nog eens uitleggen?

Tuurlijk joh, zegt Gerrit, een zachtmoedige man met twee forse nepdiamanten in zijn oren. Hij heeft een baardje en zijn haar is ongekapt, vriendelijker dan zijn officiële pr-foto. Zelf wil hij zo gewoontjes absoluut niet op de foto.

In die mislukte Cherso-auditie had Gerrit over zichzelf gezegd dat hij ‘altijd hoerig’ was en dat hij met meer dan 750 mannen naar bed was geweest. Was ‘totaal niet zo natuurlijk’, maar wel ‘een spannend tv-moment’, in producerstermen. Iedereen ging erover twitteren en praten.

Dus toen hij daarna meedeed in de reality-show Wie Trouwt Mijn Zoon van RTL, keerde dat fragment terug. En terug. En terug. Daardoor verloor hij zijn werk als ober bij Van der Valk op de Scheveningse pier, zegt Gerrit. ‘Mijn baas zei: mensen blijven die naam ‘Geile Gerrit’ maar roepen, dat kan gewoon niet’.

Sindsdien is hij zonder werk. Dat komt ook door ‘een stalker’, zegt Gerrit, ja ja, die was echt. Zijn ‘hoofd is er nog niet klaar voor’, voor gewoon werk.

Wel volgde een mislukte auditie voor Echte meisjes op de prairie (een overlevingstocht in Utah onder leiding van Patty Brard). Deelname aan Total Black Out (iets met doodskisten in het donker). En een rol als bijrijder in De slechtste chauffeur van Nederland, want Gerrit heeft zelf geen rijbewijs, maar dat vonden de producers niet erg, want de woorden ‘geile Gerrit’ deden het weer goed op tv.

Gerrit Beljaards, eigen pr-foto. Beeld
Gerrit Beljaards, eigen pr-foto.

Rond 2013 maakte Gerrit zijn eerste nepaccounts in de hoop op meer tv-carrière. Hij keek af hoe het moest bij de fan-accounts van reality-ster Britt Dekker. Opende accounts als @teamohohgerrit en @teamgerritfans. En ‘Michael van der Toorn’, ofwel @mich_vd: ‘vakkenvuller bij de Jumbo voorheen Appie YOLO’. ‘Michael’ postte tweets als ‘Geile Gerrit is echt kapot grappig en cool.’

Zeven volgers.

Dat schiet ook niet op, zeg ik.

Vond Gerrit zelf ook. Daarom ging hij er persberichten bij bedenken. ‘En dat werd dan klakkeloos op internet gezet, zonder wederhoor.’

Wederhoor bij Gerrit, bedoelt kopijbedenker Gerrit.

Lopen we samen even door wat oude nieuwsberichten:

‘Geile Gerrit geland in Amsterdam, eerste ruzie een feit’: geplaatst door AT5. ‘Zelf verzonnen’, zegt Gerrit.

‘Grote schade aan woning ‘Geile Gerrit’ door ingestort plafond’: eigen persbericht. Geplaatst door het Algemeen Dagblad.

‘Gerrit Beljaards wil zelfmoord plegen’: Story. ‘Eigen persbericht, maar het was wel zo’, zegt Gerrit. ‘Net als Samantha.’

Je wilt zelfmoord plegen en dan stuur je een pérsbericht?

‘Ik dacht: dit is voor veel mensen herkenbaar.’

Hij wil ook zijn eigen tv-serie. Een mens moet wát.

Nepaccount van Gerrit. Beeld
Nepaccount van Gerrit.

Ik vraag naar het mooiste moment uit zijn carrière die nooit van de grond kwam. ‘Na Wie Trouwt Mijn Zoon’, zegt Gerrit. Met kerst hing toen zijn kerstboom vol kaarten van kijkers: ‘Terwijl ik zelf nooit een kerstkaart kreeg.’

Maar als je jezelf daarna honderd keer per dag gaat googlen om te kijken of je er nog toe doet, dan wordt het ongezond. En nu heeft hij het gevoel dat hij onzichtbaar is geworden.

Zijn bekentenis lijkt ook wel ernstig op een nieuwe schreeuw om aandacht.

Hij begrijpt dat: ‘Maar het is ook zelfbescherming’, hierna kan hij ‘echt’ niets meer verzinnen.

Gerrit Beljaards denkt namelijk dat hij de persoon mist die hij vroeger was. Hij weet alleen niet meer wíe dat was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden