Opinie

Rapper Typhoon is aangehouden. Hoe erg is dat?

De scherpste lezersbrieven over de aanhouding van rapper Typhoon. Theo Maassen vraagt zich af of de politie niet vaker jongeren tussen 18 en 25 moet aanhouden. Zijn aanhouding is niet in orde, stellen anderen, maar er is ook begrip voor de politie.

Rapper Typhoon tijdens Koningsdag in Zwolle. Beeld anp

Rapper Typhoon is door de politie aangehouden omdat zijn 'profiel' niet overeen kwam met de dure auto waarin hij reed. Een pijnlijke affaire. Vooral voor Typhoon natuurlijk maar ook voor de betrokken agenten lijkt me. Goed dat men etnische profilering wil verbannen, ook al is het zo dat bepaalde etnische groeperingen oververtegenwoordigd zijn als het gaat om criminaliteit. Maar hoe zit dat met leeftijdsprofilering? Crimineel gedrag vindt overduidelijk zijn hoogtepunt tussen de 18 en 25 jaar. Is het aanvaardbaar dat de politie vaker mensen in die leeftijdscategorie aanhoudt of is ook hier volstrekte neutraliteit gewenst?

Theo Maassen,
Eindhoven

Politie doet zijn best

Ik zat als witte man eens op een bankje langs de rivier. Voor ik het wist zat ik, met fiets en al, in de plots voor mij verschenen politiebus. De bus vertrok met fikse snelheid. Er was haast niets gezegd. Ik had geen idee wat er gebeurde. Na een minuut of 10 werd er gestopt. De agenten snelden uit de auto en verdwenen in een park, mij achterlatend. Ik had nog steeds geen idee. Toen kwam er een agent terug. Het enige wat hij me vertelde was dat ze iemand anders zochten en dat ik mocht gaan. Geen uitleg, geen excuses.

Het gebeuren raakte mij best. Maar ik besloot het te laten rusten in de overtuiging dat de politie zijn best doet. De politie heeft het ook niet makkelijk. Voor de één zijn te soft in hun aanpak, voor de ander kan het weer niet hard genoeg. En altijd onder een vergrootglas. Media en politiek willen zich vaak profileren met behulp van wat de politie doet, of niet doet. Raciaal profileren is niet goed. Maar enig begrip voor de vaak moeilijke omstandigheden waaronder de politi e moet functioneren is ook op zijn plaats. En hij/zij die geheel zonder vooroordelen is, van harte gefeliciteerd.

Hans de Jong,
Nieuwpoort

Vooroordelen

Zou de agent die Typhoon aan hield soms dezelfde gedachte gehad hebben die ik vaak heb, als ik de kapster uit haar zaak aan de overkant zie komen -waar ik nooit een klant naar binnen heb zien gaan of er ooit een zag zitten- en hoe deze op en top Hollandse blonde mooie meid vervolgens in haar prachtig fonkelende Mercedes cabrio stapt.

Discrimineren betekent onderscheid maken en dat doet gelukkig iedereen ...om te overleven uiterst noodzakelijk. Onderscheid maken tussen zwart en wit, tussen christen en moslim, tussen man en vrouw: dat is het probleem niet. Als je op grond van dat onderscheid op basis van vooroordelen daar superieure of inferieure betekenis aan hecht is er sprake van racisme, seksisme enzovoorts zoals een Chinees wasmiddelreclame-fimpje op onterende wijze laat zien.

Gelukkig en terecht volstrekt ontoelaatbaar en strafbaar. Ik vind het verschrikkelijk voor Typhoon en voor al die anderen die dit regelmatig overkomt. Als ik me verplaats in de agent die hem staande hield wil ik Typhoon wel een tip geven: twitter volgende keer ook eens een tweede tekst zoals bijvoorbeeld: 'balen hoe een kleine groep het voor mij en zovele anderen zo verschrikkelijk voor mij, ons verpest heeft'. En dat geldt natuurlijk voor al die lieden die niet deugen, bijvoorbeeld hooligans uit Geldermalsen.

Hein Andrea,
Delft

Nieuwe hype

Een nieuwe hype dient zich aan: discriminatie. Binnenkort durft niemand meer iets negatiefs te zeggen over mensen met een kleurtje. Natuurlijk heeft ieder mens last van discriminatie, maar Nederland heeft geen structuur van discriminatie en dat moeten we er ook niet van gaan maken. De zaak met Tycoon wordt ook eenzijdig belicht.

Ook blanken die een auto rijden, die niet lijkt te passen bij hun uiterlijk, worden aangehouden en dat is een goeie zaak. Natuurlijk vervelend, dat je dat als gekleurde mens vaker overkomt dan als blanke. De 'gediscrimineerden' hebben lange tenen. Als het gebeurt, ga dan het gesprek aan! Dat is een goede aanzet tot verandering.
Dat gedoe rond slavernij krijgt een grote plaats krijgt en het Sinterklaasfeest wordt om zeep geholpen wordt door een kleine minderheid. Zo bereik je het tegenovergestelde van wat de bedoeling is. Het leidt inmiddels tot een onprettige samenleving.

Tine Marinissen,
Houten

Buitensporig hoge boete

Om door de politie aangesproken te worden hoef je echt geen dure cabrio te rijden. Een donkere huidskleur volstaat. De zoon van een vriendin van mij, een 'zwarte' jongen, stond met zijn klasgenoten, allemaal blank, bij een supermarkt.

Ze zitten allemaal op een zeer goed aangeschreven school, de zoon van mijn vriendin is een goede leerling. Hij gedraagt en kleedt zich als een doorsnee tienerjongen. Er werden door de jongens wat snoeppapiertjes weg gegooid. De zoon van mijn vriendin werd hierop door een politieman aangesproken en moest de papiertjes in een afvalbak gooien. Daarna moest hij zijn legitimatie tonen. Hij was toen net 14 en had zijn papieren niet bij zich. Daarop werd hij geverbaliseerd en kreeg een buitensporig hoge boete. Geen van de blanke jongens werd gevraagd zich te legitimeren.

Els van Lierop,
's-Hertogenbosch

Dure auto

Als ik een dure auto zie met daarin een jonge, mannelijke, zwartharige en bruinogige bestuurder vraag ik mij ook af hoe hij aan zijn geld komt. Moet ik mij daarover schuldig voelen? Ik dacht het niet! Zoals voor zoveel vooroordelen geldt: de goeden lijden onder de kwaden. Het zij zo.

L. van Wijk,
Meerssen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden