CommentaarDe Verenigde Staten

Rampweek voor de belangrijkste democratie ter wereld

De VS zijn ten prooi gevallen aan een vorm van tribalisme.

Donald Trump negeert de uitgestoken hand van Huis van Afgevaardigden-voorzitter Nancy Pelosi.Beeld AFP

Het was een rampzalige week voor de Amerikaanse democratie – en de beste week voor Donald Trump tijdens zijn presidentschap.

Eens te meer kwam aan het licht dat de Amerikaanse democratie totaal verziekt is door polarisatie. De Republikeinse meerderheid in de Senaat sprak Trump vrij in het impeachmentproces, hoewel veel senatoren toegaven dat hij zijn macht had misbruikt. De president weet nu dat hij overal mee weg zal komen.

Rond de State of the Union weigerde Trump de hand van de Democratische leider Nancy Pelosi te schudden, waarop Pelosi zijn toespraak verscheurde. Hoewel haar woede begrijpelijk was, had zij zich niet moeten laten meesleuren in de vulgaire en polariserende stijl van de president.

De belangrijkste democratie ter wereld is ten prooi gevallen aan een vorm van tribalisme die de oplossing van nijpende problemen – zoals de toegang tot de gezondheidszorg, wapengeweld en grote ongelijkheid – in de weg staat.

Trump leeft van dat tribalisme. Door de harde kern van de Republikeinse aanhang te mobiliseren heeft hij een partij die hem aanvankelijk niet wilde accepteren volledig in zijn greep gekregen.

Alleen de Democraten kunnen een uitweg bieden, hoewel ook zij hebben bijgedragen aan de polarisatie. Helaas verkeren zij in een deplorabele toestand. In vier jaar tijd hebben zij geen kans gezien zich te verenigen achter een overtuigende kandidaat die het tegen Trump kan opnemen. Sanders en Warren zijn normaal gesproken te links om kans te maken, Buttigieg is onervaren en mist statuur, Biden maakt een uitgebluste indruk. Miljardair Bloomberg lijkt te denken dat het presidentschap te koop is, waardoor hij de aandacht vestigt op een ander probleem van de Amerikaanse democratie: de veel te grote invloed van geld. Tot overmaat van ramp bleken de Democraten niet eens in staat de voorverkiezingen in het kleine Iowa ordelijk te laten verlopen.

De grote winnaar is Donald Trump. Dankzij een goed draaiende economie, de blinde loyaliteit van zijn eigen partij en een onttakelde oppositie dreigt hij in november te worden herverkozen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden