LezersbrievenVrijdag 12 juni

Raad voor Cultuur heeft geen oog voor popmuziek

Dit zijn de ingezonden lezersbrieven voor vrijdag 12 juni.

Redactie
Typhoon treedt op met zijn Akoestische Veranda Sessies in Weelde.
	 Beeld ANP
Typhoon treedt op met zijn Akoestische Veranda Sessies in Weelde.Beeld ANP

Brief van de dag: Popmuziek komt er bekaaid vanaf

Eens in de vier jaar adviseert de Raad voor Cultuur de minister over de toekenning van rijkssubsidies aan culturele instellingen. Dat advies kwam vorige week uit en is te karakteriseren als spierwit, elitair en dienstbaar aan een ouderwets beschavingsideaal voor zogenaamde fijnproevers. Een ideaal waarin kwaliteit en een door een cultuurelite bepaalde smaakvoorkeur steeds door elkaar worden gehaald. Het advies en de inhoudsopgave hadden niet misstaan in 1983.

Maar het cultuurbeleid moest toch anders? In voorbereiding op het nieuwe cultuurbeleid pleitte de Raad voor Cultuur in november 2017 in het sector­advies De Balans De Behoefte (nota bene ontleend aan het nummer Surfen van Typhoon) al voor een integraal en inclusief muzieklandschap. De Raad sommeerde aandacht te besteden aan diversiteit in het Nederlandse muziekbeleid. Er werd terecht geconstateerd dat het huidige gesubsidieerde muziekaanbod een dikke onvoldoende scoorde op de criteria ‘afspiegeling van de Nederlandse bevolking’ en ‘pluriformiteit in genres’. Het moest veelkleuriger.

In april 2019 adviseerde de Raad in zijn besteladvies Cultuur dichtbij, dicht bij cultuur opnieuw dat het culturele aanbod vernieuwd moest worden. De focus van het cultuurbeleid diende te worden verbreed door de Basisinfrastructuur (BIS) ook open te stellen voor popmuziek en urban arts.

In haar uitgangspuntenbrief van een jaar geleden schrijft Van Engelshoven dat ze ruimte wil bieden voor verandering en vernieuwing en dat vernieuwende genres zicht uitstrekken over verschillende disciplines. Urban arts, hiphop en popmuziek worden daarbij expliciet genoemd.

Maar er zit nu toch ook pop en urban in de BIS? Jazeker, het is goed dat De Staat, Worm, De Nieuwe Oost (25 procent pop) en Popwaarts in de BIS zitten. Ook de urban initiatieven als Aya, Hiphop Huis, Emoves en Dox mogen zich gelukkig prijzen. Echter, wie rekent, ziet dat de Raad de daad niet bij zijn woord en dat van de minister voegt. De Raad praktiseert niet wat hij preekt. Wie rekent ziet dat de toekenning van subsidie tegelijk scheef en krom is. 0,15 procent! (225.000 euro) van het podiumkunstenbudget (149.716.459 euro) gaat naar popmuziek. Van het gehele BIS budget (195.963.959 euro) is dat 0,6 procent (inclusief ontwikkelinstellingen). Het punt is duidelijk: popcultuur wordt nog steeds niet serieus genomen in de planvorming rond het landelijke cultuurbeleid.

De oplossing is eenvoudig: lieve Ingrid van Engelshoven, wees moedig en standvastig, er zijn best wat aanvragen uit de pop positief beoordeeld, maar niet gehonoreerd. Gun ze die plek, ze verdienen het.

Berend Schans, directeur Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals

Taalgebruik

Hans Doets stuurde een brief, omdat hij zich stoorde aan het ‘ronduit debiele taalgebruik’ van ­Sylvia Witteman tegen haar neefje. Hij gaat er prat op altijd ‘normaal’ met zijn kinderen gesproken te hebben en ‘met resultaat’. Ik vraag me af wat dat dan is. Niet dat ze heel veel lezen, volgens hemzelf. Dat kan ik me voorstellen. Door niet-bestaande koosnaampjes te gebruiken voor je kinderen en te spelen met klanken en woorden, breng je kinderen plezier in taal bij. Dat heeft Doets niet gedaan. Een gemiste kans.

Het spelen met klanken en het plezier hebben in taal is nodig om goed te leren lezen. Bovendien is het leuk om samen te doen, zorgt het voor een beter taalgevoel en maakt het dat je je creatiever kunt uiten. Wat jammer dat Doets en zijn vrouw geen boeken van Joke van Leeuwen hebben voorgelezen of het gedicht ‘De bozbezbozzel’ van Cees Buddingh’ – die bevatten behoorlijk ‘debiel’ taalgebruik. Nu spreken Doets’ kinderen alleen ‘beschaafd’ Nederlands. Benieuwd hoe dat klinkt.

Rinske Dekkers, taaldocent, ­Renkum

Snotneus

Het artikel over de loopneus van kleine kinderen legt de belangrijkste open zenuw van ons land bloot. Vanuit mijn bijna veertigjarige ervaring als huisarts durf ik te stellen dat praktisch alle peuters een loopneus hebben. Die niet te veronachtzamen is, want als oppassende grootouders hebben wij daar de gevolgen van ondervonden.

Dit heeft echter niets met corona te maken. Er zijn op deze belangrijke waterscheiding dus twee mogelijkheden. Of we verdenken elke loopneus van corona. Dan moeten we in deze corona-hysterie onmiddellijk elke kinderopvang meteen sluiten. Of dit tot faillissement en armoede leidt, kan ons niets schelen. Of we gaan ervan uit dat loopneuzen normaal zijn bij peuters. We gaan over tot de orde van de dag en hier ook normaal mee om.

Peter van Rijn, Rhenen

Witte scholen

Het aantal witte scholen in Utrecht neemt toe. Dit werkt segregatie en kansenongelijkheid in de hand. Volgens een onderzoek van de Onderwijsinspectie is het Nederlands onderwijs vergeleken met andere landen sterk gesegregeerd en dit neemt alleen maar toe. Hierdoor ontstaan steeds meer ‘bubbels van gelijkgestemden’, waar leerlingen nog nauwelijks uitkomen. Van schoolbesturen en de gemeenten wordt verwacht hier iets aan te doen.

Hoe is dit alles te rijmen met het recht op bijzondere scholen? Bijzondere scholen waar bijvoorbeeld op basis van geloofsovertuiging op voorhand segregatie ontstaat. Of ontstaan hierbij geen ‘bubbels’ waar leerlingen nog nauwelijks uitkomen. Deze ‘bubbels’ versterken het gevoel van wij en zij, ondermijnen begrip voor elkaar, zetten groepen tegen elkaar op. De massademonstraties tegen racisme zijn het zichtbare ­resultaat.

Huub Vergoossen, Sittard

Witte scholen (2)

Duizenden mensen demonstreerden de afgelopen weken tegen racisme. Waren daar ook ouders bij die de sluiproute naar de witte scholen in Utrecht bewandelen?

Janet Schutte, Soest

Coentunnel

‘De Zaanstreek is een tunnel waard’, was in de jaren zestig de slogan van het Zaanse bedrijfsleven. Die tunnel kwam er en werd naar de altijd al omstreden figuur J.P. Coen vernoemd. Nu is een mooi moment om de tunnel om te dopen in ZaAmtunnel, de verbinding tussen Zaanstad en Amsterdam en een verwijzing naar ‘tezamen’, met elkaar.

Anneke Landsman, Hillegom

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden