PVV steunpilaar parlementaire democratie

Het demoniseren van de jaren '00 is terug.

Ronald Kaatee

De jaarlijkse Willem Arondéuslezing, die dit keer door Volkskrant-columnist Thomas von der Dunk op 26 april in het Provinciehuis in Haarlem zou worden gegeven, is afgelast. Statenleden van CDA en VVD zouden bij nader inzien niet gelukkig zijn met de kritiek op de PVV.

Dankzij het artikel ‘Rechts populisme van jaren ’30 is terug’ (Opinie &Debat, 22 april) hebben de Volkskrantlezers nu toch kennis kunnen nemen van een fragment uit de lezing.

Dat fragment maakt duidelijk dat Von der Dunk graag zijn grijsgedraaide plaat ‘Wilders is de nieuwe Hitler’ nog eens had willen afspelen.

Ter onderbouwing van zijn stelling dat er de nodige overeenkomsten zijn tussen het rechtse populisme uit de jaren dertig en van vandaag komt hij met de bekende reeks fascisme-argumenten (sterke man, antidemocratisch, volksnationalistisch, enz.).

Interessant wordt het als Von der Dunk het in een tussenzin over de tijdgebonden verschillen heeft, namelijk over antisemitisme toen en anti-islamisme nu.

Daar zit hem nu net de crux: hoe stellen de westerse parlementaire democratieën zich op tegenover de toenemende invloed van een totalitaire ideologie die weinig op heeft met het westerse parlementaire stelsel, maar datzelfde parlementaire stelstel net als destijds Hitler wel zou kunnen gebruiken om de macht te grijpen om vervolgens de democratie af te schaffen?

Zeker, er zijn nog geen islamitische partijen vertegenwoordigd in ons parlement, maar de islamitische stem legt voor partijen als de PvdA wel steeds meer gewicht in de schaal. Het feit dat de PVV voorop loopt in deze ideologische strijd maakt haar juist tot een belangrijke steunpilaar van de parlementaire democratie.

Minderheden als homo’s, joden en ex-moslims zien tot hun verbijstering dat partijen die zich vroeger voor hun emancipatie en rechten beijverden, nu uit een soort misplaatst omgekeerd racisme maar al te gemakkelijk de vlag voor de eisen en intoleranties van de islam strijken.

Vrouwen vormen geen minderheid in Nederland, maar zij vragen zich misschien af of hun erfrechten ergens binnen de reëel bestaande islamitische wereld gelijk zijn aan die van de man, of dat hun getuigenis in rechtszaken net zoveel gewicht in de schaal legt als die van een man.

Ter verdere onderbouwing van zijn betoog stipt Von der Dunk ook de omgang met vluchtelingen aan, waarbij niet meer een ‘eerlijke’ beoordeling van individuele asielaanvragen centraal zou staan.

Te vrezen valt dat de ‘eerlijke’ beoordeling die Von der Dunk voorstaat ertoe zou leiden dat Nederland weer hoog op de lijstjes van de mensensmokkelaars zou komen te staan.
Islamitische immigratie zou de bedreiging van onze rechtsstaat alleen maar vergroten. Geen wonder dat de PVV de immigratie vanuit islamitische landen wil beperken.

De oorspronkelijke titel van de lezing van Von der Dunk is ‘Het nieuwe taboe op de oorlog’.

Hij meent dat het een taboe is geworden om de PVV met de Tweede Wereldoorlog in verband te brengen, terwijl volgens hem het rechtse populisme van de jaren ’30 weer terug is. Maar het is niet het rechtse populisme van de jaren ’30 dat terug is, het is het demoniseren van de jaren ’00 dat terug is.

Het demoniseren van Pim Fortuyn door links heeft het klimaat geschapen waarin het legitiem leek om hem voorgoed het zwijgen op te leggen. En inderdaad: de kogel kwam in 2002 van links.

Hoewel iedereen deze geschiedenis kent, is dezelfde linkse kerk (en dan hoeven we niet alleen aan de concentratiekamp-cartoon op de VARA-website Joop.nl te denken) wederom bezig met het scheppen van een klimaat waarin het nu gelegitimeerd lijkt om demon Geert Wilders het zwijgen op te leggen.

Thomas von der Dunk lijkt er zijn levenstaak van te hebben gemaakt om daar zijn steentje aan bij te dragen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden