Commentaar

PVV organisatorisch net zo dun als programma

Wilders' premierambitie staat haaks op zijn onvermogen van de PVV een professionele partij te maken.

Geert Wilders en Vicky Maeijer, de nummer 3 van de lijst Beeld anp

PVV-leider Geert Wilders roept al maanden dat hij premier van Nederland wil worden - en wel om 'schoon schip' te maken. Wat hij met dat laatste precies beoogt, moeten we opmaken uit het verkiezingsprogramma van de PVV, Nederland weer van ons!

Dat programma beslaat niet meer dan één A-viertje. Het belangrijkste en meest uitgewerkte punt is de 'de-islamisering van Nederland': nul asielzoekers toelaten, geen migranten binnenlaten uit islamitische landen, preventief opsluiten van radicale moslims, alle moskeeën en islamitische scholen dicht en een verbod op de Koran.

Het is een programma dat de vorming van een coalitieregering met de PVV heel moeilijk maakt, alleen al omdat het in strijd is met diverse artikelen in onze Grondwet.

Maar het feit dat de PVV al maanden stijf aan kop staat in de peilingen, maakt in principe een premierschap van Wilders denkbaar. Want de partij die de verkiezingen wint, neemt traditiegetrouw het voortouw in de onderhandelingen over het te formeren kabinet.

Dat maakt de vraag relevant of Geert Wilders daadwerkelijk ambieert om de volgende regering van Nederland te gaan leiden. Op zichzelf is het volkomen legitiem om te volharden in de rol van protestpartij die zich tot taak stelt stem te geven aan de onvrede van kiezers over - bijvoorbeeld - migratie, asiel en integratie.

Lees ook:

Volkskrant-verslaggever Robert Giebels over de vele 'dubbelfuncties' van PVV'ers.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste PVV-kiezers hun stem inderdaad zien als protest tegen de 'gevestigde orde' en helemaal niet verwachten dat de PVV een organisatie opbouwt die zich richt op deelname aan het landsbestuur.

De lijst met PVV-kandidaten voor de Tweede Kamer die Wilders vorige week presenteerde, duidt erop dat de PVV in organisatorisch opzicht net zo dun is als qua programma. Om de lijst vol te krijgen moest niet alleen geput worden uit regionale volksvertegenwoordigers, maar ook uit op twee na alle senatoren van de PVV. Het ontbreekt Wilders nog altijd aan medestanders met bestuurlijke kwaliteiten.

De nu al tien jaar durende onwil van het eenmansorkest-Wilders om de PVV om te bouwen tot een professionele politieke organisatie, maakt zijn ambitie om leiding te geven aan Nederland ongeloofwaardig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden