PvdA brengt enquête naar Irak dichterbij

Het Kamerdebat over de instelling van de commissie-Davids had gisteren als onverwacht resultaat dat zich voor het eerst in zes jaar een meerderheid aftekent voor een parlementaire enquête naar de kwestie-Irak, mocht het onderzoek door de commissie nog vragen openlaten. De opening naar een enquête werd gemaakt door de PvdA, die voor de ondankbare taak stond de instelling van de commissie te verdedigen, hoewel de partij altijd voor een onderzoek door het parlement was. Coalitieafspraken verhinderden dit.

de Volkskrant


PvdA-fractievoorzitter Hamer kwalificeerde het onderzoek door de commissie-Davids als een ‘kansrijk alternatief’ voor een parlementaire enquête. In haar ogen krijgt de commissie voldoende armslag om het onderzoek te doen dat de progressieve partijen altijd hebben gewild. Maar wanneer het rapport van deze commissie daar aanleiding toe geeft, zal zij pleiten voor nader onderzoek door de Tweede Kamer zelf. ‘Wij zullen niet meer ophouden tot alle vragen zijn beantwoord.’

Hamer verklaarde terecht haar handen vrij te hebben nu premier Balkenende zelf is teruggekomen op de afspraak dat deze regeerperiode geen onderzoek naar de besluitvorming rond Irak zou plaatsvinden. De stellingname van de PvdA werd tegen wil en dank gerespecteerd door coalitiegenoten CDA en ChristenUnie. Ook premier Balkenende erkende dat het parlement de handen vrij heeft als de commissie heeft gerapporteerd.

Hiermee hangt voor het eerst een parlementaire enquête naar de Nederlandse betrokkenheid bij de Irak-oorlog in de lucht en heeft de commissie-Davids niet per definitie het laatste woord. Behalve de linkse oppositiepartijen zijn nu ook de VVD, de PVV en Verdonk voor de inzet van het zwaarste instrument dat het parlement ter beschikking staat. Daarmee is een belangrijke stap gezet naar het achterhalen van de waarheid. Deze nieuwe politieke realiteit zet maximale druk op de commissie om met een rapport te komen dat afdoende antwoord geeft op alle vragen.

Het CDA en de minister-president hopen van harte dat Davids een parlementaire enquête overbodig zal maken. Fractievoorzitter Van Geel beweerde zelfs bij hoog en bij laag dat de commissie-Davids een betere waarborg was voor het achterhalen van de waarheid dan een parlementaire enquête. Balkenende nam terecht afstand van die redenering. Voor hem telt vooral dat er tot het einde van dit jaar rust komt aan het Irak-front.

Om die reden wil Balkenende ook dat alle vragen over Irak niet rechtstreeks door de regering worden beantwoord, maar dat ze worden doorgeleid naar de commissie. Deze suggestie doet een wel erg groot beroep op het geduld van het parlement en staat bovendien op gespannen voet met de informatieplicht van de regering. De antwoorden die het kabinet al klaar heeft op vragen van de Tweede Kamer, moeten daarom alsnog worden verstrekt. Voorts kan niemand voorzien of nieuwe ontwikkelingen geen spoedeisende vragen zullen oproepen. In dat geval mag de regering zich niet achter de commissie-Davids verschuilen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden