tv-recensieemma curvers

Pure Luxe-presentator Floris Wyers is een soort Jort Kelder met zijwieltjes en zonder remmen

null Beeld

Floris Wyers toont zijn amices hoe ze moeten klokkijken, rijden en sabreren.

Emma Curvers

Hoe ik precies bij het kanaal Pure Luxe ben beland weet ik niet meer, maar het is gebeurd, en nu is mijn YouTube-algoritme op hol geslagen. Een tijdje aarzelde ik of ik misschien met satire te maken had, ik bleef te lang Pure Luxe kijken en nu denkt YouTube dat ik een radeloze aspirant-nouveau-rijke ben, en brengt het algoritme me steeds nieuwe video’s over hoe je sigaren heurt te knippen (op de ‘schouder’, amice) en de vraag of ik misschien moet beginnen met ‘een mandje crypto’ (onmiddellijk).

Hoe dan ook, van de week keek ik net als een half miljoen anderen naar de Pure Luxe-video: ‘PETER GILLIS MASSA IS KASSA: PETER GILLIS SHOWT MIJ FOXWILD ZIJN VILLA EN WAGENPARK. HATSEFLATS!’ Presentator Floris Wyers, een soort Jort Kelder met zijwieltjes en zonder remmen, gaat in Neerpelt op bezoek bij Peter Gillis, vakantiepark-ondernemer en realityster uit de SBS-show Familie Gillis: Massa is kassa. En dan gaat het zoals altijd in Pure Luxe: ze wijzen naar dingen en noemen de prijs – tot zover geen nouveauté onder de nouveau riche. Het doet in de verte denken aan tv-voorgangers als Glamourland en Bij ons in de PC, maar dan zonder de knipoog, die stem die subtiel relativeert: geld maakt niet gelukkig.

Floris Wyers legt aan Peter Gillis uit hoe je champagne sabreert. Beeld Pure Luxe
Floris Wyers legt aan Peter Gillis uit hoe je champagne sabreert.Beeld Pure Luxe

Wyers komt aangereden in een Rolls Royce Dawn, van ‘zijn vrienden van Autotron Rosmalen’. Bij de ‘wristcheck’ laat hij zien wat voor horloge je deze week zou kunnen kopen voor een modaal jaarinkomen (een Audemars Piguet, Royal Oak Offshore Chronograph in roségoud met een krokodillenleren band uit 2016, bijvoorbeeld). Wat is hij waard? ‘Zet het in de comments’, zegt Wyers, wat hij steevast op z’n Frans uitspreekt.

Veel tijd om met Gillis te praten blijft er niet over in de infomercial, zoef door de villa, langs de reproductie van Rembrandt, door naar het wagenpark, waar Wyers het gesprek weer richting de gesponsorde Rolls brengt. Het werk, het leven, hoe (en ten koste waarvan) een mens zo rijk wordt, doet er niet toe: het gaat om rijk zíjn, of de kijker die het wil worden. Om champagne wishes en caviar dreams. Het meeste wat je ziet bij Pure Luxe is van niemand. Nog niet.

Maar wat je altijd nog kunt doen als het niet lukt, met de villa, het horloge en die dikke bak: champagne sabreren. ‘We gaan je nu leren sabreren, want sabreren kun je leren’, zegt Wyers dan. Sabreren is je fles onthoofden met een zwaard. De champagnedouche, maar chiquer, meent Wyers. ‘De naad opzoeken, je linkerduim in de ziel van de fles, je houdt hem op 120 graden en dan aan de onderkant raken.’ Iedereen krijgt hiervoor van hem een tien, want alles in dit programma krijgt een tien, is uniek, perféct uitgevoerd en wáánzinnig luxueus.

Toch heb ik geleerd: als alles een tien krijgt, krijgt eigenlijk niets een tien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden