Publiekelijk je kontje afvegen met legitieme kritiek

'Ik heb geweldig gelachen. U stond er met lef, het was gedurfd, het was fantastisch. Ik zal er een hele kluif aan hebben u volgend jaar te overtreffen.' Geert Wilders had een dag na het Correspondents' Dinner de lachers op z'n hand. En Mark Rutte liet zich de lof goed smaken. Hij had er al flink wat van in de zak mogen steken.

Premier Rutte bij het Correspondents' Dinner.Beeld anp

Dominique van der Heyde en Sven Kockelmann vonden het heel erg leuk, zeiden ze in de avondvullende nabeschouwing van Jinek. En tijdens de derde helft bij RTL Late Night vertelde Frits Wester dat ook hij het heel erg leuk vond: 'Dat hij dan zo even dat papiertje omhoog haalt, zo van 'Van der Steur heeft ook wat geschreven', en dat dan alles zwart is, die zelfspot vind ik heel erg leuk.' Donderdag werd er bij DWDD door de hoofdrolspelers nog even teruggeblikt op hoe er de dag ervoor in de analyses achteraf was teruggekeken op hetgeen we daarvoor hadden gezien. Heel erg leuk. Vooral die grap over de niet-aanwezige dochter van Jan Marijnissen en haar bejaarde vriend de bejaardenvriend. Jantje Slagter, ouwe viespeuk. Beetje oud lullen, en jong vullen. Nee, dat had Rutte hartstikke goed gedaan. En dat hij de hele tijd door beloftes maakte, en dat we hem daar aan mochten houden. IJzersterk.

De Betrouwbare Mannetjes hadden de show uit het land van hamburgers en voorverkiezingen helemaal uitgezeten, maar zo euforisch als Frits en Sven waren we niet. De komiek die was ingehuurd om de premier eens flink aan te pakken, richtte zijn pijlen vooral op niet-aanwezige gezagdragers als Wilders, Anouk, en Patricia Paay. En het ginnegappen over het breken van beloftes en het tot vervelens toe zwart kalken van WOB-documenten, leek ons geen zelfspot maar eerder een vorm van publiekelijk je kontje afvegen met legitieme kritiek op kwalijke eigenschappen. De volgende dag liep Rutte nog steeds met een little tower door de Tweede Kamer toen hij Jan Slagter en iedereen die zich beledigd voelde grijnzend zijn excuses aanbood: 'Daar sta ik ook voor, dat is écht een belofte.' Ha. Daar was ie weer hoor, die zelfspot.

Hoeveel geschokte blikken van Maartje van Weegen of Neelie Kroes, die eigenlijk altijd grimast alsof ze een groepje stadsduiven infietst, we ook te verduren hadden gekregen, het was uiteindelijk niet veel meer dan een kussengevecht geweest. Natuurlijk had Wilders het mooi gevonden. Onze tefalpremier had hem in het geheel niet durven noemen, als de dood om vleesgeworden aanbaklaag Hans Spekman achterna te gaan. Toch, mocht Geert gelijk krijgen en er volgend jaar iemand achter het katheder staan die wél durft uit te delen, dan mag Spekman wat ons betreft z'n smokingswieter aanschieten en de rol van Dolf Jansen op zich nemen. Als je het lef hebt de premier aan te pakken, kunnen wij er wel mee leven dat dat gedeelte niet supergrappig is. Maken we daar gewoon onze traditie van.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Rozen waren rood, viooltjes nog blauw, eerst blies ik je op, nu hang je aan touw.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden