opinielezersbrieven

Protest? Graag een stukje verderop

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 24 oktober.

Politie weert anti-islambetogers bij een moskee in Utrecht. Beeld null
Politie weert anti-islambetogers bij een moskee in Utrecht.

Brief van de dag

Universitair docent Berend Roorda mag dan zijn gepromoveerd op het recht op demonstratie (Ten eerste, 23 oktober), maar waar hij het idee vandaan haalt dat demonstranten de plek waar zij demonstreren zelf zouden mogen bepalen, is mij een raadsel.

Het voornemen om moslims te intimideren bij het binnengaan of verlaten van de moskee is de facto een inbreuk op de vrijheid van religie. Door de demonstratie een stukje te verplaatsen kan een burgemeester het conflict tussen twee grondrechten oplossen. Als de paus naar Nederland komt, worden demonstraties ook alleen op eerbiedige afstand toegestaan. Stel dat een groepering demonstraties plant om haar haat tegen het joodse ­geloof in de richting van synagoge­bezoekers te schreeuwen; zou iemand dan boos zijn als die demonstratie verplaatst zou worden?

Marcus van Engelen, Leiden

Heupen in de startblokken

Erik Zwaga steekt in de ‘Brief van de dag’ van 23 oktober zijn bewondering voor hooggehakte vrouwen niet ­onder stoelen of banken.

Ze weten deze ‘hoge kunst’ tref­zeker en zonder grimas zo nonchalant uit te voeren, vindt Zwaga. Alle vrouwelijke presentatoren van het Journaal, de vrouwelijke weerman incluis, lopen zo door het beeld.

Of ze onverdeeld gelukkig worden van die (bijna-)stiletto’s, waag ik te ­betwijfelen. Lijkt me meer een geval van kledingvoorschrift. Ook het nieuws moet sexy gebracht worden. Daarom geen presenterende dames met flatjes aan de voeten. Die veroorzaken immers geen ‘gevleugelde hielen en heupen in de startblokken’.

Ik heb met ze te doen.

R. Smit, Den Helder

Most sexy man op hakken

Prima ingezonden brief van sexy Erik Zwaga. Maar hij vergeet wel eventjes the most sexy man alive – maar nu helaas dood: Prince!

Magda van Tilburg, Amsterdam

Gezellig!

Zo erg als het einde van de 17de eeuw is het nog niet. Toen woonden 200.000 mensen op een fractie van de huidige oppervlakte van Amsterdam.

Ik heb niks tegen toerisme noch een opgewekte kijk op het leven, zoals die van opinieschrijver Peter Veenhoven gisteren, maar de invasie van toeristen die denken dat je gezellig overal mag lopen zonder rekening te houden met het verkeer, bediend worden in cafés en restaurants waar de staf alleen maar Engels spreekt en het continue en wijdverbreide geratel van Airbnb-koffers in woonwijken, is iets waar ik maar moeilijk aan kan wennen.

Overigens ben ik daarom nog geen xenofoob, Peter Veenhoven.

Harry Bleeker, Amsterdam

Genderneutraal

De brief van mevrouw Steenhuisen over uw gebruik van genderneutrale taal (O&D, 23 oktober) is mij uit het hart gegrepen. Ik zal niet de enige zijn die geen woorden kon vinden om haar ergernis te uiten.

Ook ik wil graag stewardess en lerares blijven, in plaats van steward en leraar.

Anneke Landsman, Hillegom

Knuffelen met de hond

Nederland heeft nu knuffelpuppy’s (Ten eerste, 23 oktober). In Japan heeft men cafés waar je een hond kan huren ter vermaak. Nu we in Nederland af zijn van wilde dieren in circussen, moeten we dit soort praktijken toch niet willen. Trouwens: honden zijn jachtdieren. Als ik naar mijn eigen hond kijk, dan heeft ze best een eigen wil, ofwel: ze knuffelt alleen als ze daar zin in heeft, zeker niet op commando. Het woord ‘knuffelpuppy’s’ wekt ook de suggestie dat een jonge hond een soort speelgoed is, iets waar je lekker mee kan kroelen. Helaas zitten de dierenasiels in Nederland bomvol met jonge dieren die hun baas zoveel stress opleverden, dat ze hen hebben gedumpt.

Erik Alblas, Dordrecht

‘Cadeau’ voor ING

ING heeft destijds staatssteun ten ­bedrage van 10 miljard euro ontvangen, maar heeft dat enorme bedrag ook weer keurig binnen de gestelde termijn terugbetaald. Sterker nog: ING heeft op deze lening maar liefst 35 procent rente moeten betalen, zodat de schatkist: lees de belasting­betaler, uiteindelijk een winst van 3,5 miljard mocht ontvangen.

Het lijkt mij wel zo attent hier op te wijzen, aangezien de doorsnee krantenlezer, gelet op de nadruk op de ­salaris- en bonuseisen, toch meer het idee heeft dat ING destijds dat bedrag van ons cadeau heeft gekregen.

Wim EverwijnCapelle aan den IJssel

Homohuwelijk

Prof. Beatrice de Graaf, met een degelijke christelijke opvoeding achter de kiezen, beweert in het Magazine van 20 oktober met droge ogen dat het homohuwelijk in de bijbel niet veroordeeld wordt. Daar zou ik graag de volgende bijbelcitaten tegenover willen stellen:

Leviticus 18:22: ‘Met een man mag u geen omgang hebben zoals met een vrouw; dat is een gruwel.’

Leviticus 20:13: ‘Als een man met een andere man omgang heeft zoals met een vrouw, begaan beiden een ­afschuwelijke daad. Zij moeten ter dood worden gebracht.’

Hoeft verder niets aan toegevoegd te worden denk ik.

Willem M. van HaarlemAmsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden