LezersbrievenVrijdag 29 mei

Problemen boa’s gaat over meer dan bewapening

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 29 mei.

Redactie

Brief van de dag: boa's

Boa's demonstreren dinsdag in Den Haag tegen het toenemende geweld tegen hen. Beeld Phil Nijhuis / ANP
Boa's demonstreren dinsdag in Den Haag tegen het toenemende geweld tegen hen.Beeld Phil Nijhuis / ANP

Deze week demonstreerden boa’s voor een betere bewapening. De incidenten waarbij boa’s worden aangevallen nemen toe. Het is jammer dat de discussie zich beperkt tot het bewapenen van boa’s met wapenstok en pepperspray.

De vraag hoe het komt dat Nederland twee soorten handhavers heeft, de nationale met zo’n 60 duizend agenten en de gemeentelijke met zo’n 30 duizend boa’s wordt niet gesteld, maar is relevant om de oorzaak van de huidige problemen te duiden.

Bij de vorming van de Nationale Politie ontstond bij burgemeesters het gevoel dat ze hun gezag over de politie kwijt waren. Zij bepaalden niet meer de inzet en prioriteiten binnen hun gemeente, voortaan was het de minister van Justitie. Vanuit die gedachte hebben de gemeentes een eigen handhavingsapparaat opgebouwd, los van de politie.

Er waren altijd al boa’s voor bijzondere taken, maar nu ging het over een handhavingsapparaat met een bredere inzet in de openbare ruimte, gericht op de leefbaarheid met belangrijke taken in de wijken. De veronderstelling dat de politie uit de wijk zou vertrekken voor het grote en zwaardere werk, lag hieraan ten grondslag.

Heel ongemerkt is, zonder enige politieke besluitvorming op landelijk niveau, een nieuwe vorm van ‘gemeentepolitie’ ontstaan.

Het is jammer dat minister en burgemeester bij de vorming van de Nationale Politie niet in staat waren dit probleem deskundig en structureel aan te pakken.

Het uitgangspunt had wellicht moeten zijn: één politieorganisatie met landelijke en lokale taken, waarbij burgemeesters de inzet, prioriteiten en sterkte vaststellen en hun formatie vanuit de gemeentebegroting financieren.

Ik heb groot respect voor de boa’s die onder dit gesternte hun werk moeten doen. Als het misgaat, weglopen en de politie bellen, dat roepen hun burgemeesters. Dat is wel vragen om problemen.

Joop van Riessen, oud-hoofdcommissaris van de ­politie en schrijver, Amsterdam

Droogte

Wij Nederlanders zijn in de loop der tijd meesters geworden in het beheersen van wateroverlast en kunnen die kennis exporteren over de hele wereld. Ten gevolge van de klimaatverandering worden wij de laatste jaren echter geconfronteerd met extremere weersomstandigheden. Veel regen in de winter en droogte in de rest van het jaar.

Aan deze droogte zijn wij (nog) niet gewend en wat dat betreft kunnen wij nog veel leren van landen zoals Spanje en Portugal. Als je rondkijkt in Murcia of Andalucía, waar grote gebieden gebruikt worden voor het kweken van tomaten, paprika’s en broccoli, zie je overal grote spaarbekkens en complete irrigatiesystemen die in de winter het water opvangen. In het droge seizoen wordt dit water verdeeld over de akkers.

Moeten wij in ons land zo langzamerhand niet eens naar een systeem waarbij wij zoveel mogelijk water opvangen in de winter teneinde dit in tijden van droogte ter beschikking te stellen van de agrarische sector? Uiteraard hebben wij een groot aantal spaarbekkens, zoals het IJsselmeer en de Biesbosch, maar toch laten wij onnodig veel zoet water wegvloeien naar de zee.

Er zijn in dit land voldoende deskundigen op het gebied van waterbeheer die zich hierover kunnen buigen. De investeringen zullen hoog zijn, maar de schade ten gevolge van toenemende droogte liegt er ook niet om.

Jan Schoneveld, Berkel-Enschot

Watertekort

Gelukkig kunnen we, ondanks het dreigende watertekort, onze handen nog altijd in onschuld wassen.

Rudie Hageman, Maastricht

Nertsen

Gemert-Bakel is de ‘nertsen-hoofdstad van Nederland’. Er zitten daar ‘21 nertsenbedrijven met op het hoogtepunt in de zomer in totaal een miljoen nertsen’. Niet lang geleden besmette een medewerker een nerts. Kort daarop besmette een nerts een mens. En natuurlijk viel daar toen ineens dat lelijke woord ‘ruimen’. En na dat ruimen? Hoe lang duurt het dan voordat die duistere ruimtes daar in Gemert-Bakel weer vol zitten?

Wilfried Dierick, Nijmegen

Nertsen (2)

Waarom maken de media altijd weer gebruik van het woord ‘ruimen’ als om het het opzettelijk doden van dieren in de dierenindustrie gaat? Afval ruim je, dieren niet. Die worden gedood omdat mensen ze niet meer kunnen gebruiken.

Mensen gebruiken nertsen om er jassen van te maken. Niet omdat ze het koud hebben, nee, omdat ze denken dat het leuk staat of omdat het ze een zekere status geeft. Hier in Nederland durft godzijdank bijna geen enkel mens meer bont te dragen. Dus wordt het geëxporteerd.

En nu er onder deze toch al beklagenswaardige dieren corona heerst, moeten ze dus maar gedood worden. Want niet exporteren is geen geld verdienen en wat moet je dan met al die beestjes. Kieper maar in de afvalcontainer! Blijkbaar toch afval.

Linda Wiffers, Kinderdijk

Buiging

Wat kortzichtig van Micha Wertheim om op deze manier te oordelen over het applaus dat de zorg tijdens de coronacrisis in ontvangst mocht nemen . We hadden moeten buigen. Nederig het applaus in ontvangst moeten nemen, zoals dat hoort, aldus Wertheim.

Wij voerden echter geen toneelstukje op, wij stonden met het zweet op onze rug keihard te werken om mensenlevens te redden. Wanneer hadden wij moeten buigen dan?

Esther Spaargaren, icu-verpleegkundige, Haarlem

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden