Probleemgeval Pakistan

De geloofwaardigheid leidt een verdrukt bestaan in Pakistan. Maar het Westen kan het land niet de rug toekeren.

Paul Brill

Hij zou zich ergens in het ontoegankelijke Afghaans-Pakistaanse grensgebied ophouden. Of in de bergen. Sterker, hij zou helemaal niet in Pakistan zijn, maar in Jemen of mogelijk zelfs in Saoedi-Arabië. Maar Osama bin Laden was wél in Pakistan, en niet in een schuilplaats ver van de bewoonde wereld, maar in een kast van een huis midden in de garnizoensstad Abbottabad, op minder dan een uur rijden van Islamabad. In de buurt wonen veel gepensioneerde hoge militairen en de militaire academie van Pakistan ligt een paar honderd meter verderop.

Bin Ladens verblijfplaats voedt eens te meer het vermoeden dat de Pakistaanse deelname aan de strijd tegen het terrorisme bepaald niet onverdeeld is en dat de voorman van Al Qaida jarenlang bescherming heeft genoten vanuit hoge kringen, met name de machtige militaire inlichtingendienst ISI. Voor de Amerikanen was het vermoeden sterk genoeg om de overval op Bin Ladens wooncomplex geheel in eigen hand te houden en de Pakistaanse autoriteiten er niet over in te lichten.

Toch laat de Amerikaanse regering officieel niets merken van haar wantrouwen jegens Pakistan. Op zijn beurt doet de Pakistaanse president Asif Ali Zardari het voorkomen alsof zijn land toch ook een belangrijke rol heeft gespeeld bij het uitschakelen van de meesterterrorist. Maar of deze schone schijn kan worden volgehouden, valt te betwijfelen. In het Amerikaanse Congres groeit de weerstand tegen de enorme financiële hulp die Pakistan ontvangt. Dat is begrijpelijk, maar ook riskant. Pakistan is een zeer gecompliceerd land met een ondoorzichtige machtsstructuur. Het is ook een land dat midden in een spanningsgebied ligt en dat kernwapens bezit. Alle dubbelhartigheid ten spijt, heeft het Westen niet de luxe zich ervan af te keren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden