De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Probeerden wij deze week soms iets in de doofpot te stoppen?

null Beeld

Het is wel opvallend, zei Alexander Pechtold dinsdag op Radio 1, dat de media altijd op hoge toon opheldering vragen als er bij anderen iets misgaat, maar er het zwijgen toe doen als er bij henzelf iets misgaat.

De voormalig D66-leider sprak over ons, de Volkskrant, en het nieuws dat wij onze literair journalist Arjan Peters op non-actief hebben gesteld na onderzoek naar zijn benadering van vrouwelijke schrijvers. Probeerden we hier soms iets in de doofpot te stoppen?

Als hoofdredacteur ben ik het zeer met hem eens. Het liefst zou ik zo snel en volledig mogelijk openheid van zaken willen geven – we hebben niets te verbergen, maar ik ben in deze zaak in eerste instantie werkgever en als zodanig moet ik vooral een eerlijke procedure doorlopen. Arjan Peters heeft daar recht op, net als de vrouwen die aan het onderzoek hebben meegewerkt. Daarbij past in dit stadium vertrouwelijkheid.

Idealiter hadden we de procedure eerst afgerond om vervolgens uitgebreid verantwoording af te leggen aan onze lezers. In dit geval lekte het nieuws voortijdig uit via een ander dagblad, wat leidde tot een regen aan – vaak op niets gebaseerde – speculaties over wat Peters zou hebben misdaan.

Moet de krant niet proberen deze speculaties de kop in te drukken om te voorkomen dat de betrokken redacteur al te zeer beschadigd zou raken? Dat heb ik overwogen. Om de indruk weg te nemen dat we hier met een nieuwe Harvey Weinstein te maken hebben, heb ik aan diverse media laten weten dat het zich daarmee absoluut niet laat vergelijken. Over wat er wel is gebeurd, kunnen we ook nu nog niets zeggen.

Lize Spit maakte deze week op Facebook zelf bekend dat zij een van de auteurs is die aan het onderzoek van de krant heeft meegewerkt. Ze beschreef op Facebook wat haar ervaringen met Peters waren en hoe dat haar heeft ontregeld. Haar relaas maakt veel duidelijk, maar roept ongetwijfeld ook nieuwe vragen bij u op. Hoeveel auteurs hebben dezelfde ervaringen? Hoelang wist de krant hier al van? Hoe kun je dit in de toekomst voorkomen? Allemaal vragen die we heel graag zullen beantwoorden op het moment dat we onze rol als werkgever in dezen hebben afgerond. Ik hoop op uw geduld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden