ColumnDe week van de hoofdredacteur

Prijsverhoging, de columnistenmarathon en een e-book over De Voedselzaak

null Beeld
Philippe Remarque

Hoe zit dat bij onszelf?

Wij vergeleken vorige week in de krant de boodschappen voor en na 1 januari. Hoe gaan supermarkten om met de btw-verhoging van 6 naar 9 procent: berekenen ze die slechts door of smokkelen ze een prijsverhoging mee? Dat bleek mee te vallen. Leuk en wel, Volkskrant, schreven lezers ons, maar zelf voeren jullie per 1 januari een flinke prijsverhoging door. Maken jullie je hieraan schuldig? Een begrijpelijke vraag, die ik heb voorgelegd aan de uitgever. Die heeft besloten de jaarlijkse prijsverhoging samen te laten vallen met de btw-verhoging, om het abonnement niet twee keer in een jaar duurder te maken. Dat levert dus in januari in één keer een grotere sprong op dan normaal. De uitgever zegt dat de prijs bovendien naast de gebruikelijke inflatiecorrectie iets meer omhoog gaat, omdat de kosten voor papier en distributie fors toenemen. We smokkelen dus niet, maar stapelen de verhogingen wel op elkaar. Een abonnement is best duur, houden lezers ons voor. Dat begrijp ik, maar ik denk dan altijd aan die goede reclameleus die onze dierbare (duurdere) concurrent NRC ooit even had. Het was iets als ‘tweehonderd redacteuren voor de prijs van een halve kop koffie’. Klinkt als een goede deal: de wereld in je handen voor een gering bedrag per dag. Maar goed, ik ben natuurlijk de laatste van wie u aanneemt dat u waar voor uw geld krijgt. Daar kunt u alleen zelf over oordelen.

Volg de livestream

Zondag en maandag zijn er twee interessante Volkskrant-bijeenkomsten in Amsterdam, die helaas beide zijn uitverkocht, maar op volkskrant.nl via een livestream kunnen worden gevolgd. Zondag de jaarlijkse columnistenmarathon, vanaf 4 uur te bekijken. We gaan het dit keer anders doen: geen vooruitblik op het jaar 2019, maar een kijkje achter de schermen bij de columnisten en cartoonisten. Ze zullen het over hun werk hebben: hoe ze een column schrijven of cartoon maken, wat voor reacties ze krijgen, van welke column ze spijt kregen, dat soort dingen. Ik zei vorig jaar aan het eind van het optreden in de Rode Hoed overmoedig dat we volgend jaar in de Ziggo Dome zouden staan. Zondag kom ik waarschijnlijk met de Johan Cruijff Arena, maar in de praktijk zijn we te veel gehecht aan die charmante schuilkerk aan de Keizersgracht (waar toch nog 450 mensen in passen). De columnistenmarathon was binnen drie uur na het verschijnen van de advertentie in de krant uitverkocht. Mijn excuses aan allen die geen kaartje wisten te bemachtigen. Naast de livestream brengen we in het V-katern van maandag ook alle bijdragen op papier, zodat alle lezers er iets aan hebben.

De Voedselzaak, het e-book

Op maandag sluiten we ons grote project De Voedselzaak af met een speciale avond in Pakhuis de Zwijger. Die kunt u vanaf 8 uur ’s avonds op volkskrant.nl volgen. Een jaar lang hebben we ons in de krant en op de site gebogen over de vraag hoe we in 2050 10 miljard monden moeten voeden. Vandaag in het katern Zaterdag maakt Carlijne Vos de balans op, in Pakhuis de Zwijger doen we dat uitgebreider en met gasten als Liliane Ploumen. Wat hebben we geleerd? Onze voedseljournalist Mac van Dinther gaat in gesprek met de mensen achter de opvallendste initiatieven op voedselgebied. Wat ligt er op ons bord in 2050? Tussen de gesprekken door geven onze datajournalist Mirjam Leunissen en hoogleraar Wim de Vries twee korte colleges. We hebben van de reeks artikelen ook een e-book gemaakt, dat u kunt downloaden op volkskrant.nl/ebook. Of u kunt gewoon op voedselzaak.nl kijken, dan ziet u meteen ook de boeiende interactieve graphic over bevolkingsgroei in Afrika die Mirjam heeft gemaakt.

U kunt het e-book over de Voedselzaak downloaden op volkskrant.nl/ebook. Beeld
U kunt het e-book over de Voedselzaak downloaden op volkskrant.nl/ebook.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden