Portretteer Molukse treinkaper niet als martelaar

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 4 november.

Gijzelaars verlaten begeleid door militairen na twaalf dagen de gekaapte trein bij Wijster, 12 december 1975.Beeld anp

Brief van de dag: hoezo waren het martelaren?

Destijds woonden we in Drenthe en we hebben beide treinkapingen door de Molukkers van dichtbij meegemaakt. Ik noem ook beide treinkapingen, want voor De Punt was er al een kaping bij Wijster geweest. En daar zijn door de Molukse kapers toch ook onschuldigen neergeschoten als een hond. Die laatste woorden staan prominent op de voorpagina van 3 november bij het verhaal over treinkaper Max (+), alsof hier sprake is van een martelaarschap van Max Papilaja. Er is een lastige, complexe besluitvorming van de regering aan voorafgegaan, mede gebaseerd op eerdere kapingen en gijzelingen. Ik noem de Indonesische ambassade. Maar tegelijkertijd speelde ook de gijzeling van onschuldige kinderen in de school in Smilde, waar nu nog menig oud-leerling last van heeft. Als de kaper Max na de kaping op 23 mei 1977 een dag later met de Molukse vlag en ongewapend de trein zou hebben verlaten, had hij volgens de wens van zijn moeder wellicht een gevangenisstraf gekregen en had hij ondanks alle eerdere leed nog een punt kunnen maken. Maar de kaping duurde tot 11 juni 1977, met alle gevolgen van dien. Laat de rechter een oordeel geven of de regering juist heeft gehandeld. Maar schets niet het beeld van een martelaar, want er zijn nog altijd meerdere slachtoffers.

Jaap van Gijssel, Hengelo

Aandacht s.v.p.

Wat moet Maurice de Hond ervan genieten dat Bert Wagendorp en een Belgische brievenschrijver zo uitgebreid ingaan op zijn zoveelste losse flodder (Ten eerste, O&D, 3 november). Hij heeft al die aandacht zo hard nodig. Nu ben ik uit hetzelfde hout gesneden - altijd aandacht nodig - zodat ik me maar meng in de discussie. Laten we die verbreden: elk onderdeel van onze maatschappij moet puur functioneel zijn.

De functie van kleding bijvoorbeeld is niet meer dan warm houden en bedekken. Ik wil Maurice voortaan alleen nog in een joggingpak zien, een oud joggingpak wel te verstaan. En we moeten terug naar de functionalistische jarenzestigbouw: huizen zijn om te wonen, architectuur voegt daar niets aan toe.

Dat geldt uiteraard voor alle kunstvormen. Ik neem aan dat Maurice zich nooit vertoont in een restaurant: eten en drinken is alleen nodig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. De auto kan de deur uit: die is bedoeld om van A naar B te komen, en dat kan ook goedkoper. Nu maar hopen dat Bert Wagendorp in zijn volgende column op me reageert: ik heb die aandacht zo hard nodig!

Fons Hopman, Heiloo

Kollum

Jou kollum (+), Bert, fan donderdag 3 nofember, is me uit het hard gegrepen. Ik neem tenminste aan, dat je het seriejeus bedoelde. Met jou foorstel zul je nog meer tijt frijmaken voor nuttige zaken dan met het foorstel van Mouries. En dat fond ik al soon keigoet iedee.

Ik krijg bij het tiepen van dese regels al soon heerlik warme, suidafriekaanse taalbeleefing. Ik wort steets antousijaster. Maar je kunt nog meer effisijentiewinst boeken.

Er is feel oferbodig in onze taal, er kan best wat weg en dan begrijpen we het allemaal nog goet. Ik stel foor te beginnen met de klinkers weg te laten in de sgrijftaal (bij het praten hoor je se tog wel).

Klnkrs wg, lv d 1ft! Dt schllt hl vl drknkt n ppr!

Jan Willem Dalhuisen, Huissen

Genieten

Weer erg genoten van mijn krant donderdag. De pretenties van Maurice de Hond zijn zowel door Jean-Pierre Geelen, Bert Wagendorp als door een aantal lezers op zeer vermakelijke wijze doorgeprikt. Neemt iemand hem nog serieus als hij zijn licht over onderwijs laat schijnen?

Lia de Kok, Maarssen

Giel Beelen

Wat een commotie om een niet grappig grapje van Giel Beelen en de verhaspelde gezegdes van Johan Derksen. Ik vraag me af: is de aap nou werkelijk het allerergste waar je mee geassocieerd kan worden? Apen zijn intelligente, sociale en grappige dieren met fenomenale fysieke capaciteiten. Blanke Nederlanders worden door donkere Nederlanders vaak 'kazen' genoemd. Kaas! Er is nog nooit een kaas op ook maar iets intelligents, sociaals of grappigs betrapt. Laat staan dat er ooit een kaas is geweest die fysiek iets opmerkelijks heeft gepresteerd. Het enige wat kaas kan, is schimmelen en stinken.

Als ik mocht kiezen waar ik voor uitgescholden werd, zou ik het wel weten.

Theo Maassen, Eindhoven

Giel Beelen ging door het stof bij De Wereld Draait Door.

Rubberkorrels

Op een veld waar de zondag ervoor de keeper nog tegen de grond smakte en de ausputzer de spits neerhaalde, zijn nu twee ambtenaren bezig rubberkorrels te verzamelen (Ten eerste, 3 november). Handschoenen, veiligheidskleding, kniebeschermers, maar gek genoeg geen adembescherming. Moet de Arbo toch eens naar kijken.

Dick Saher, Haarlem

Oplossing AOW

Misschien is het volgende een oplossing in de AOW-leeftijd-discussie? Vrouwen leven gemiddeld vier jaren langer dan mannen. Dan kunnen ze ook vier jaren later met AOW en pensioen. Ik ben benieuwd naar de besparing die dit oplevert voor de AOW-kosten. We kunnen daardoor de AOW-gerechtigde leeftijd van mannen vele jaren bevriezen op 65 of 66 of 67 jaar. Ik verwacht ook een groot voordeel voor de pensioenpremie van de werkende vrouwen. Immers, zij kunnen vier jaar langer pensioenpremie betalen.

Roelof Heyser, Almere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden