COLUMNLisa Bouyeure

Populair op TikTok: vluchten naar het Harry Potter-universum

null Beeld
Lisa Bouyeure

Op zolder onder een laag stof ligt het cadeau dat ik meer dan twintig jaar geleden voor mijn verjaardag kreeg. Het is een witte lijst, versierd met glitternagellak, met erin een foto van Leonardo DiCaprio in Titanic. Mijn beugelbekkie is over het gezicht van Kate Winslet gephotoshopt, waardoor Leo en ik in een innige omhelzing verwikkeld lijken. Onder het motto ‘I’ll never let go, Jack’ verhuisde het ding al zo’n tien keer met me mee.

Tegenwoordig kan visuele fanfiction een stuk realistischer. Op mijn telefoon staat een app waarmee ik mijn gezicht in twee seconden in een oneindige hoeveelheid filmscènes kan plakken, bewegend en wel. Ik kan in 1912 met mijn armen gespreid op de boeg van het onzinkbare schip staan, heulen met de familie Corleone (‘Leave the gun, take the cannoli’) of met een paraplu boven mijn hoofd over Londense daken zweven.

Maar de afgelopen maanden raakte ik vooral gefascineerd door een nieuw fanfictiongenre op TikTok, van tieners en twintigers die zichzelf in het Harry Potter-universum plaatsen. Het is op het filmpjesplatform een populair tijdverdrijf sinds corona de harde werkelijkheid haast onontkoombaar maakte. De tiktokkers verkleden zich, prepareren een geschikt decor of trekken naar het bos, combineren daarna de opnames van zichzelf met fragmenten uit de filmreeks en bedenken er tot slot ondertitels bij.

Op TikTok plaatsen fans zichzelf in de ­wereld van Harry Potter en zetten het verhaal naar hun hand.  Beeld Tik Tok
Op TikTok plaatsen fans zichzelf in de ­wereld van Harry Potter en zetten het verhaal naar hun hand.Beeld Tik Tok

Een zo’n zelfgefabriceerde spin-off kwam van Menno, die in zijn TikTok streng wordt toegesproken door de docent Verweer tegen de Zwarte Kunsten. ‘Waarom draag jij je uniform niet’, vraagt ze verontwaardigd. ‘Kwijtgeraakt’, antwoordt hij met een schalkse blik, ‘waarschijnlijk heb ik het vannacht in Hermiones kamer laten liggen.’ Elders gaat Hermione ervandoor met een meisje, laat ene Claudia gewillig haar pols brandmerken door Voldemort, wordt er Kerst gevierd met de Weasleys en flirt @hufflepuffprincess met de hoogblonde slechterik Draco Malfoy, wonderlijk genoeg het populairste personage onder de beoefenaars van deze activiteit.

The New York Times sprak dinsdag met een paar van de Potterfans, die soms wel tien uur bezig zijn zichzelf geloofwaardig in een filmpje te editen en miljoenen kijkers te trekken. Een van hen hing zelfs een greenscreen op in haar slaapkamer. ‘Het is alsof je een gemis uit je kindertijd kunt fixen’, aldus een 16-jarig meisje. Want waar de leerlingen van Zweinstein overwegend wit en hetero waren, zijn ze op TikTok latina, Chinees, bi en homo. Het verhaal kan naar ieders hand worden gezet. Een ander vertelde hoe fijn het is om zichzelf door Zweinstein te zien lopen, ook al is het maar kort. ‘Ik kan 30 seconden doen alsof ik daar ben en niet in deze wereld die op instorten staat.’

Wat dat betreft is de kans groot dat corona ook buiten het Harry Potter-spectrum voor een ongekende hoeveelheid online fanfiction heeft gezorgd. Bioscopen zijn dicht of beperkt toegankelijk en films werden massaal uitgesteld. Mensen trokken zich terug met hun beeldschermen en de drang tot escapisme groeide. En natuurlijk mag je de wijze woorden van professor Dumbledore tijdens een pandemie best even negeren: ‘Het is niet goed om je te laten begoochelen door dromen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden