Commentaar Boris Johnson vs. Brits Supreme Court

Politieke ster Boris Johnson verbleekt na nieuwe nederlaag op weg naar de Brexit

Britse premier Boris Johnson arriveert voor een vergadering met de Verenigde Naties. Beeld Getty Images

Opnieuw heeft de Britse premier Boris Johnson een zware nederlaag geleden. Het Britse Supreme Court gaf hem dinsdag een gevoelige tik op de vingers voor zijn besluit het parlement vlak voor de beslissende Brexit-datum, 31 oktober, voor vijf weken met reces te sturen. Op die manier hoopte hij het parlement buitenspel te zetten.

Het was de zesde nederlaag op rij voor Johnson in zijn nog maar twee maanden oude leven als premier. Eerder nam het parlement al een wet aan die een Brexit zonder deal met de Europese Unie verbiedt. Ook mislukte zijn plan om verkiezingen uit te lokken en zo een ‘No Deal’-Brexit alsnog mogelijk te maken.

Maar deze nederlaag was vernietigend. Unaniem kwamen de elf rechters van het Supreme Court tot de conclusie dat zijn beslissing om het parlement naar huis te sturen onwettig was. Het ontbrak er nog maar aan dat hem werd verweten dat hij de koningin had voorgelogen over de redenen de parlementariërs met vakantie te sturen.

In normale omstandigheden zou de positie van Johnson, zeker als premier van Conservatieven huize, onhoudbaar zijn geworden. Juist de Conservatieven koesterden de trotse traditie van de Britse parlementaire democratie. Maar aangestoken door de Brexit-koorts is de Conservatieve Partij in een populistische partij veranderd.

Johnson liet meteen weten dat hij het ‘zeer oneens’ was met het vonnis van het Hof. Volgens hem ondermijnde het ook zijn onderhandelingspositie tegenover Brussel. Dat is waarschijnlijk inderdaad het geval, maar dan wel als gevolg van zijn eigen blunder te proberen het parlement op een zijspoor te rangeren.

Johnson liet weten dat hij de uitspraak zou respecteren, maar hij sloot niet uit dat hij het parlement alsnog op reces zal sturen. De belaagde premier hoopt de gang van zaken af te schilderen als een gevecht tussen het ‘volk’ (de kleine meerderheid van Brexitstemmers) en de ‘elite’ die het vertrek uit de EU probeert te saboteren.

Daarmee betreedt hij een gevaarlijk pad. Het geeft geen pas dat een (niet gekozen) premier met een dun beroep op de ‘stem des volks’ de bijl aan de wortel van de parlementaire democratie legt. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden