Opinie

Politieke scoringsdrift staat oplossing voor woningnood in de weg

Politieke partijen moeten de handen ineenslaan in de strijd tegen de woningnood, maar de voortekenen zijn niet gunstig.

Een overzicht van de panden van woningcorporatie Ymere in de Rudolf Dieselstraat.  Beeld ANP
Een overzicht van de panden van woningcorporatie Ymere in de Rudolf Dieselstraat.Beeld ANP

De woningmarkt is hard op weg het belangrijkste onderwerp te worden voor de Nederlandse kiezer, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de Volkskrant. Het aantal Nederlanders dat vindt dat politieke partijen hier extra aandacht aan moeten besteden, is in vier jaar tijd verdubbeld. Alleen de gezondheidszorg wordt nog iets belangrijker gevonden, maar vier jaar geleden werden vijftien andere onderwerpen belangrijker geacht.

Het eerste dat het nieuwe kabinet te doen staat, is dus een alomvattend plan maken om een eind te maken aan de woningnood. Deze week presenteerden woningcorporaties, gemeenten, bouwers en projectontwikkelaars een actieagenda die als uitgangspunt kan dienen. Ze zetten daarin op een rij wat er nodig is om de komende tien jaar een miljoen woningen te bouwen.

In de eerste plaats moet de regie weer bij de rijksoverheid komen te liggen. Een minister van Wonen en Ruimtelijke Ordening moet er persoonlijk verantwoordelijk voor worden dat er jaarlijks voldoende woningen worden opgeleverd. Als het op de ene plek niet lukt om huizen te bouwen, moet er altijd een plan B zijn. De bouw moet fabrieksmatiger worden ingericht en de vergunningverlening moet makkelijker.

Corporaties krijgen meer financiële speelruimte door het afschaffen van de verhuurdersheffing. Ze beloven in ruil daarvoor om harder hun best doen om scheefwonen aan te pakken, zodat iedereen in de woning komt te wonen die het best bij zijn levenssituatie past. Stuk voor stuk verstandige suggesties. De rekening wordt wel iets te makkelijk bij de schatkist gelegd, maar daarover kan worden onderhandeld.

Het is te hopen dat politieke partijen er de komende tijd in slagen hun profileringsdrang even te onderdrukken en de handen ineen te slaan. De voortekenen zijn echter niet gunstig. Op de dag dat de actieagenda werd gepresenteerd, besloot minister Ollongren, die de woningmarkt nu in haar portefeuille heeft, om de sociale huur te bevriezen. Ze werd daartoe gedwongen door een Kamermeerderheid onder leiding van SP en PVV.

Iedereen met een beetje verstand van de woningmarkt waarschuwde dat deze maatregel overbodig was en zelfs gevaarlijk, maar het politieke opportunisme en de scoringsdrift vierden weer eens hoogtij. De Eerste Kamer zette zelfs een parlementair paardemiddel in dat sinds 1875 niet meer was gebruikt om de minister op de knieën te krijgen. Het gevolg is dat de woningcorporaties nu minder ruimte hebben om maatwerk te bieden en de crisis op de woningmarkt aan te pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden