Column

Politiek onzekere tijden vereisen veilige nesten

Het is ongetwijfeld een in de wetenschap beschreven fenomeen dat mensen, als Donald Trump of een soortgelijke gek president wordt, overal in huis rookmelders gaan ophangen. Logisch, lijkt mij: in politiek onzekere (of juist net té zekere) tijden trekt de mens zich terug in zijn eigen veilige hol. Vol rookmelders.

Trumps verkiezing was een goede reden om het brandpreventiesysteem onder de loep te nemen.Beeld anp

Wij hadden al jaren in ons huis gewoond zonder een rookmelder in zicht. Ja, ik had er wel eens een op een plank in de boekenkast gelegd ('Dat vind ik mooier dan zo pontificaal aan het plafond'), maar echt een batterij erin doen en kijken of dat lichtje dan brandde, nee, zover was het nooit gekomen.

Donald Trump gaf ons het laatste zetje om de boel nu toch eens veilig te maken en dan zouden we het ook meteen goed doen. In elke kamer en gang een rookmelder en in twee kamers zelfs een chique melder, de Nest Protect, die een eigen app heeft en kan praten. De app vertelt je dag en nacht, ook als je niet thuis bent: 'Alles is in orde.' En dat is precies wat je wilt horen. Ik weet trouwens niet wat je moet doen als de app je vertelt dat er brand is en jijzelf in Zuid-Frankrijk zit, maar goed.

Vrijdagavond hingen er door het hele huis kleine witte kastjes en ik stelde vast dat we nu volledig veilig waren. We gingen vroeg naar bed, want we hoefden niet meer de wacht te houden: dat deed de Nest Protect. We deden het licht uit en toen kwam de Nest boven ons bed tot leven. Hij begon een hard wit licht uit te stralen.


'Wat doet de Nest?', vroeg ik aan mijn vriend, die dit soort dingen altijd moet oplossen, en snel, anders word ik chagrijnig. 'Ik heb geen idee', zei hij. Na lang zoeken op de app - de Nest rapporteerde zelf uiteraard 'Alles is in orde' - kwamen we erachter dat de Nest zo geprogrammeerd was dat hij in het donker een lichtpad wierp als hij voelde dat er iemand bewoog. Geheel en al uit zichzelf. Als service om je te helpen als je 's nachts naar de wc ging.

Elke keer dat wij op een andere zij gingen liggen, wierp de Nest bereidwillig een lichtpad. Gelukkig lukte het na een heleboel gedruk op knopjes om de lichtpadfunctie uit te schakelen, waarbij de Nest wel nog ineens 'Dit is een test!' door de stille nacht riep.

De volgende ochtend, de zon scheen weer en de Nest hing geruststellend te zwijgen aan het plafond, was ik weer blij met onze melders die alsmaar meldden dat alles in orde was.

Aan het ontbijt zei mijn zoon: 'Mama, nu we zoveel rookmelders hebben, ben ik zo bang voor brand.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden