COMMENTAAR BOUTERSE VEROORDEELD

‘Politiek antwoord’ kan niet de uitkomst zijn van veroordeling Bouterse

Bouterse zint op een ‘politiek antwoord’ in de vorm van een pardon na zijn veroordeling: volstrekt onaanvaardbaar.

De Surinaamse president Desi Bouterse arriveert op luchthaven Johan Adolf Pengel, na zijn staatsbezoek aan China. Bouterse is veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn aandeel in de Decembermoorden in 1982. Beeld ANP

‘Politiek moet met politiek worden beantwoord.’ Met die omineuze woorden reageerde de Surinaamse president Desi Bouterse op zijn veroordeling tot 20 jaar cel wegens zijn aandeel in de Decembermoorden op vijftien tegenstanders van het militaire bewind.

De voormalige legerleider liet zich bij zijn terugkeer van een bezoek aan China uitbundig toejuichen door een menigte aanhangers en constateerde dat hij het slachtoffer was geworden van een ‘politiek spel’. Zijn partij, de NDP, suggereerde zelfs dat Nederland achter de veroordeling van Bouterse zat.

Dat voorspelt weinig goeds voor het verdere verloop van deze zaak die nog steeds een diepe schaduw werpt over het land. In de afgelopen jaren heeft Bouterse op allerlei manieren geprobeerd het proces te saboteren. Zijn partij joeg een amnestiewet door het parlement met het argument dat het tijd was voor ‘verzoening’.

Toen de krijgsraad die sabotagepoging verwierp, probeerde hij het proces tegen te houden met een beroep op de ‘staatsveiligheid’, waarmee hij uiteraard zijn eigen veiligheid bedoelde. Daarna volgden ordinaire dreigementen aan het adres van de openbaar aanklager.

Tegen die achtergrond krijgt de uitspraak van rechter Cynthia Valstein-Montnor extra gewicht. Het is, zoals een van de nabestaanden van Bouterses slachtoffers het verwoordde, het ‘begin van het herstel van de ernstig beschadigde rechtsorde’ in Suriname.

Net als ieder andere veroordeelde heeft Bouterse uiteraard het recht in beroep te gaan tegen het vonnis van de krijgsraad, maar zijn aankondiging dat hij op een ‘politiek antwoord’ op het vonnis zint is volstrekt onaanvaardbaar.

Het was geen politiek proces. Volgens de rechtbank is er overtuigend bewijs dat Bouterse heeft deelgenomen aan het vermoorden van zijn tegenstanders.

In ieder ander land met een gezonde rechtsorde zou de president na een dergelijk vonnis moeten aftreden, en de uitkomst van zijn beroep afwachten. Maar Bouterse zint zelfs op de mogelijkheid zichzelf pardon te verlenen. Dat zou een belediging voor Suriname zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden