Politiebonden dreigen hun hand te overspelen

de Volkskrant

Bijna drie maanden nadat door toedoen van stakende politieagenten twee belangrijke voetbalwedstrijden niet konden doorgaan, was de eredivisie dit weekeinde opnieuw het doelwit van morrende agenten. De steun voor de stakers is in die periode gestaag afgenomen.

Bijna iedereen in Nederland was voor Kerst van mening dat de politieagenten een forse loonverhoging verdienden. Terwijl een steeds zwaarder beroep op de politie wordt gedaan, is de salariëring achtergebleven bij de inkomensstijging in het bedrijfsleven. Zelfs voetbalfans accepteerden toen de staking. Alleen Henk Kessler, directeur betaald voetbal van de KNVB, vergaloppeerde zich en noemde de stakende agenten verwende kereltjes.

Inmiddels ligt er een mooi bod op tafel. Vooral agenten op straat kunnen twee forse uitkeringen tegemoet zien. De onmin bij de voetbalfans is daardoor ook toegenomen. AZ-trainer Louis van Gaal, die confronteerd werd met de afgelasting van de wedstrijd tegen Feyenoord, vond met zijn kritiek een betere toon dan Kessler. Hij stelde dat agenten gebruik mogen maken van hun stakingsrecht. Alleen hadden de bonden beloofd het voetbal bij nieuwe acties met rust te laten.

Dat de politie na het mislukken van het laatste overleg met minister Ter Horst toch weer de voetbalcompetitie als doelwit van hun acties kozen, noemde hij daarom onverantwoordelijk.

De bonden lijken de controle over de situatie te verliezen. Lange tijd wisten de vier bonden geen centrale looneis op tafel te leggen. De ene bond wilde 200 euro netto voor iedereen, de ander rekende in procenten en de derde hamerde op ziektekosten. Doordat een gesloten front ontbrak, maakten de bonden zich kwetsbaar. Vrijdag kwamen de politiebonden alsnog met een gezamenlijk voorstel, maar dat werd door minister Ter Horst terecht als een optelsom van eerdere eisen beschouwd. Het ziet er naar uit dat de sympathie voor de politieacties verder zal afnemen. Het voorstel om vanaf dinsdag de doorstroming van het verkeer te hinderen, zal daarbij niet helpen.

De Nederlandse Politie Bond (NPB) zou bij het oplossen van het conflict normaal gesproken een voortrekkersrol kunnen vervullen. Als grootste bond, ingebed in de vakcentrale FNV, staat de NPB bekend als de meest gematigde van de vier vakorganisaties. Hans van Duijn, de ervaren voorzitter van de NPB, was ook de enige vakbondsbestuurder die het principeakkoord met bemiddelaar Doekle Terpstra redelijk positief beoordeelde. Door de felheid van de andere bonden en zijn eigen achterban, is ook de NPB opnieuw naar de onderhandelingstafel gestuurd. Het lijkt daarom niet waarschijnlijk dat Van Duijn nog veel krediet heeft om de komende tijd het voortouw te nemen.

De kleinere, maar agressievere bond ANPV komt daarmee in een cruciale positie. Deze politiebond zal zijn achterban langzaam moeten voorbereiden op een akkoord. Want er zal ongetwijfeld een nieuwe bemiddelaar worden aangesteld. De bonden kunnen het zich niet veroorloven zo’n bemiddeling opnieuw te torpederen. De kleine extra geste die de bonden bij zo’n bemiddeling ongetwijfeld nog binnenhalen, zullen ze met beide handen moeten aangrijpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden