OpinieLezersbrieven

Politie dweilt in Amsterdamse binnenstad met de kraan open

De lezersbrieven van vrijdag 8 februari

Een motoragent op de Amsterdamse Wallen, een topattractie van Amsterdam. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een motoragent op de Amsterdamse Wallen, een topattractie van Amsterdam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag

Burgemeester Halsema breidt eerdaags het aantal vaste politiebanen in de binnenstad uit van 23 naar 70 (Ten eerste, 7 februari). Op dit moment dus hebben we dus nog 23 vaste politiebanen die, naar ik aanneem, in acht uurs ploegendiensten werken. Af en toe zal er eentje ziek zijn of op vakantie. Je moet ook rekening houden met onregelmatig werken en de Nederlandse arbeidstijdenwet. Hoe vertaalt zich dat naar politie-aanwezigheid op straat? Die zijn dan op één hand te tellen. Amsterdam ontving in 2018 meer dan 40 miljoen toeristen waarvan we mogen aannemen dat die allemaal de binnenstad bezocht hebben. En dan hebben we het nog niet over de lieve Amsterdammers zelf. Dweilen met de kraan open en zonder dweil. Overigens vraag ik me af waar die zeventig toekomstige politiemensen hun bakkie koffie dan gaan drinken. Veel politiebureaus in de buurten zijn inmiddels gesloten. Met dank aan de weledele heer Dickerdack, alias Ivo Opstelten.

Guus Wensveen, Amsterdam

Slob, los het op

Als minister Slob het zo belangrijk vindt dat kinderen naar school gaan en niet spijbelen voor het milieu, waarom is er dan een lerarentekort? Slob, los het op!

Corné Smiesing, Utrecht

Superveel positief

In het interview met Anuna De Wever, de 17-jarige Vlaamse klimaatactiviste, wordt zij erop gewezen dat ze zelf vliegreizen maakt en bij H&M winkelt (Ten eerste, 7 februari). Op de vraag hoe ze daarmee om gaat, antwoordt zij: ‘Ik houd me daar niet mee bezig. Ik lees dat gewoon niet. Ik hoor er natuurlijk wel over, maar ik krijg ook superveel positieve reacties. Kijk, niemand is perfect (...)’.

Commentaar overbodig.

Bart Wallet, Kampen

Doemdenken

Ik heb 40 jaar biologie mogen geven aan leerlingen op het vmbo en havo en vwo. In al die jaren heb ik bij mijn leerlingen nauwelijks een spoor van grote betrokkenheid kunnen ontdekken et betrekking tot het klimaat. Zij accepteerden het vooral als een verplicht onderdeel voor het eindexamen.

Dat het klimaatdebat bij de verkondigers van het doemscenario steeds meer vervalt in religieuze mechanismen met niet te relativeren leerstellingen blijkt ook weer in het stuk ‘klimaatmeisje met wie het begon’ (Ten eerste, 7 februari). Greta Thunberg draagt de titel ‘internationaal postergirl’ en ‘ze is de moderne Jeanne d’Arc’ enzovoorts, enzovoorts.

Met zulke etiketten als 16-jarige is het moeilijk om nog open te staan voor nuance en relativering. Van tunnelvisie en weinig nuance is naar mijn mening sprake in haar uitspraak als ‘de belangrijkste oplossing is echter zo simpel dat zelfs een klein kind dit kan begrijpen: we moeten stoppen met de uitstoot van broeikasgassen’.

Evident is dat broeikasgassen een invloed hebben op het klimaat, maar hoe groot die invloed is kunnen momenteel wetenschappers niet duidelijk maken.

We worden geframed in de richting van het klimaatdoemdenken.

Wilbert van Rijen, Holthees

Geld als water

In de krant van donderdag 7 februari staat dat ING 149 euro per seconde verdient. Dan stel ik voor dat ING nu stopt met het investeren in kernwapenproducenten, want dat is zeker met zo’n winst niet nodig.

Mika van Wijk, Utrecht

Zie het eens anders

Een pensioenfonds belegt en is daardoor ook beleggingsfonds te noemen. De deelnemers zijn dus eigenlijk beleggers. Schrap het woord pensioen, laat de Nederlandsche Bank voor wat het is en keer maandelijks dividend uit, een dividend dat, gelet op de beleggingsresultaten van de fondsen, aanzienlijk hoger zal zijn dan wat nu al jaren niet-geïndexeerd wordt uitgekeerd.

A. Schelfhout, Oudwoude

De mannelijke blik

Uit het onderzoek van Mama Cash naar de situatie van vrouwen in de Nederlandse kunstwereld (opening V van maandag 4 februari) blijkt dat het aandeel van vrouwen in de vaste museumcollecties slechts een bedroevende 13 procent bedraagt. In het artikel van Anna van Leeuwen hierover, beaamt kunstenares Raquel van Haver, nu met een expositie in het Stedelijk, dat er nog veel moet gebeuren ‘om oude gewoontes en traditionele machtsstructuren te veranderen’. Quota voor tentoonstellingen wijst ze af: ‘Het moet gewoon een goede show zijn.’

Dat is nu exact de argumentatie waarmee vrouwelijke kunstenaars nog steeds worden buiten gehouden: wij letten alleen op kwaliteit. Ja, jammer dat blijkbaar maar zo weinig vrouwelijke kunstenaars die kunnen leveren. Hé Raquel, dat noemen we tegenwoordig toch de ‘male gaze’? Is dat niet zo’n traditionele machtsstructuur?

Yvo Smit, Bilthoven

Randstad

Hylke ten Cate ziet dat een groot deel van Noord-Holland in het plan voor frequente treindiensten niet meer bij de Randstad hoort (O&D, 7 februari). Had hij opgelet bij aardrijkskunde dan kon hij weten dat ‘de Randstad’ de vorm van een hoefijzer heeft en zich uitstrekt van Dordrecht via Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Amsterdam tot Utrecht. De term is al voor de Tweede Wereldoorlog bedacht. Zaandam valt er nog wel binnen maar Alkmaar, Hoorn en Den Helder horen toch écht bij ‘de provincie’ (net als Den Bosch trouwens).

Rien Geurts, oud-docent aardrijkskunde, Den Bosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden