CommentaarWachtgeld

Politici handelen wel naar de letter, maar niet naar de geest van de wet

Juist om het wachtgeld overeind te houden, wordt van de gebruikers enige prudentie verwacht.

Klaas Dijkhoff (VVD) komt aan tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Klaas Dijkhoff (VVD) komt aan tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Het wachtgeld voor politici heeft weinig pleitbezorgers. Het grootste deel van Nederland vindt de regeling veel te royaal in vergelijking met de werkloosheidsuitkering voor gewone mensen. De gebruikers zelf kijken daarom wel uit om er publiekelijk hun nek voor uit te steken. Wachtgeld wordt bij voorkeur in stilte geïncasseerd en met weinig verve verdedigd.

Dat is jammer, want een volwassen parlementaire democratie kan niet zonder fatsoenlijke wachtgeldregeling. Een land dat van mensen verwacht dat ze hun baan of hun bedrijf opgeven voor een functie met een hoog afbreukrisico en zonder enige vorm van ontslagbescherming, dient te zorgen voor een degelijk vangnet. Wie tijdelijk thuis komt te zitten na een politiek ongeluk en daarom wachtgeld ontvangt, hoeft zich nergens over te schamen.

Maar juist daarom is het zaak dat de gebruikers er met enige prudentie mee omgaan. En dat was in de afgelopen tijd niet het geval. Het begon met SGP-partijvoorzitter Peter Zevenbergen die boven op zijn goedbetaalde baan als schooldirecteur jarenlang ruim 1.400 euro per maand aan wachtgeld ontving. Vervolgens bleek een reeks gemeenten het wachtgeld te gebruiken om de vorming van grote bestuurscolleges mogelijk te maken: voormalige voltijdwethouders gaan door als deeltijders, met wachtgeld ter aanvulling van hun inkomen. En nu blijken ook enkele Kamerleden wachtgeld te accepteren boven op hun niet geringe standaardvergoeding. VVD-fractieleider Dijkhoff maakt het ’t bontst: hij incasseert als voormalig bewindspersoon nog altijd 37 duizend euro aan wachtgeld per jaar.

Daarmee handelen deze politici wel naar de letter, maar niet naar de geest van de wet. Vangnetten zijn niet nodig als er al een gespreid bedje klaar staat. Wie dat niet inziet, zet de hele regeling in een kwaad daglicht. Niet voor niets zijn er ook oud-ministers die er als Kamerlid van afzagen. En niet voor niets dwong GroenLinks het Kamerlid Isabelle Diks deze week al tot terugbetalen voordat de onthulling over haar wachtgeld in de Volkskrant stond. ‘We vinden dit moeilijk uit te leggen’, kreeg Diks van haar partij te horen.

Zo is het precies. En daarom moet Klaas Dijkhoff vrezen dat zijn wachtgeld hem nog lang gaat achtervolgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden