Politici en ict zijn garantie voor rampspoed en malheur

Bard van de Weijer bespreekt de logica en onlogica van technologica. Deze week: Linux mag niet meer meedoen.

Bard de Weijer Beeld Cigdem Yuksel

München stopt met Linux en gaat terug naar Windows. Linux is een besturingssysteem dat als het vrije en open alternatief geldt voor Windows van Microsoft. Een beetje zoals de sixties zich verhouden tot de Middeleeuwen.

Ik moet bekennen dat ik het debat rond open source, zoals dit type software heet, al een tijdje niet meer op de voet volg. Een journalistieke doodzonde wellicht, of misschien begrijpelijk omdat er nu ook weer niet zo veel spannends gebeurde.

De voormalige hoofdstad van de vrije software keert nu dus met hangende pootjes terug bij aartsvijand Microsoft. Die de spijtoptant barmhartig in de armen sluit en voor 50 miljoen euro best weer alle 20 duizend computers wil voorzien van zijn prachtbesturingssysteem.

Je kunt zo'n bericht met enig leedvermaak lezen. Politici en ict, garantie voor rampspoed en malheur. Maar München was een jaar of vijftien geleden een belangrijk bastion in de strijd tegen het gehate Microsoft. Dit had 95 procent van de markt voor besturingssoftware van pc's in handen en kon vragen wat het wilde. Om tegenwicht te bieden, ontstond een beweging die zelf toepassingen bouwde op Linux en deze tegen veel lagere kosten beschikbaar stelde. Bovendien hielp de Linuxgemeenschap met het ontwikkelen, bijhouden en verbeteren van toepassingen en ontstond een potentieel krachtig alternatief. München installeerde Linux op bijna al zijn computers, plus allerlei software voor het tikken van rapporten en het uitschrijven van boetes. Ook andere Europese steden overwogen over te stappen op open source. Er leek iets moois gaande.

Helaas gooide de dagelijkse praktijk weer roet in het eten: de overstap verliep allesbehalve soepel. Gebruikers klaagden over slechte synchronisatie tussen diverse softwarepakketten en konden sommige taken niet uitvoeren omdat er simpelweg geen Linux-applicatie voor bestond. Er moest veel zelf worden ontwikkeld of houtje-touwtje aan elkaar geknutseld. Voorstanders van open source zeiden dat de problemen vooral het gevolg waren van heimelijke druk door Microsoft.

De echte verklaring is vermoedelijk dat de ict-wereld sneller verandert dan helpdesks softwarepakketten kunnen installeren. Tablets en smartphones rukten op, Nokia ging ten onder en Microsoft maakte vele misstappen. Vandaag wordt de wereld geregeerd door Google en Facebook. Linux draait op nog geen procent van alle pc's.

Niettemin is alle moeite niet voor niets geweest. Want Windows is niet meer 's werelds meest gebruikte besturingssysteem. Sinds afgelopen voorjaar is dit Android, waarop het merendeel van de mobieltjes, tablets, slimme televisies en onlinekinderknuffels draait. Hierin schittert een lichtpuntje: in zijn diepste krochten is Android namelijk gebaseerd op Linux. De aanhangers van dit besturingssysteem hebben dus toch nog gewonnen.

Maakt niet uit. Van harte München! En veel plezier met Word.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden