Opinie

'Politici: doe iets aan de sociaal-economische verpaupering van de Schilderswijk'

De stoet politici die de Schilderswijk onlangs bezochten, hebben boter op hun hoofd, schrijven Mitra Rambaran en Ibrahim Wijbenga. 'In plaats van zich te laten meesleuren door het anti-islam spook van Wilders en consorten, hadden ze de sociaal-economische verpaupering van de Schilderwijk moeten aanpakken.'

Geert Wilders bezoekt de Haagse Schilderswijk, als reactie op berichten in de media over 'De Sharia Driehoek', waar radicale moslims de dienst zouden uitmaken op straat.Beeld ANP

Een politieke tsunami raast door de Haagse Schilderswijk. In een tijdsbestek van een paar dagen wordt de beruchte wijk, schoolvoorbeeld van verpaupering, aangedaan door vicepremier Ascher, Geert Wilders en een groot aantal Haagse gemeenteraadsleden.

Deze plotsklapse interesse doet bizar aan. Decennialang werd de Schilderswijk op enkele partijen na gemeden door het politieke establishment, en nu legt datzelfde establishment er het ene na het andere werkbezoek af. En dan niet vanwege de ontluisterende sociaal economische verpaupering, daar hoor je de bezoekers op een paar uitzonderingen na niet over, maar vanwege het gevaar dat in een deel van deze wijk zoals Wilders het uitdrukt 'een sharia-staat' dreigt te ontstaan waar ultra orthodoxe, salafistische moslims het voor het zeggen krijgen.

Wij verwerpen elke ideologie die onze op democratische waarden en normen gebaseerde samenleving afwijst, laat daar geen misverstand over bestaan, maar om op basis van één artikel in o.a. Trouw zoveel ophef te maken over het (vermeende) gevaar van een shariastaat, het uitvergroten van verschillen tussen hindoes en moslims gaat ons te ver.

Respect
In de Schilderswijk zal een aantal ultra orthodoxe moslims ongetwijfeld proberen om andersdenkende moslims te beïnvloeden. Dat ze daarbij soms agressief te werk gaan, nemen wij ook voetstoots aan. Haagse voorbeelden te over zoals het verbreken van de relatie tussen imam Jneid Fawaz en zijn voormalige werkgever de As Sunna moskee, de radicale Hofstadgroep en jihadronselaars die jongeren proberen te mobiliseren.

Maar dat betekent nog niet dat de Schilderswijk een ultra orthodoxe sharia-wijk dreigt te woorden zoals Geert Wilders en in zijn voetsporen veel politici suggereren. Het overgrote merendeel van de in de Schilderswijk woonachtige moslims moet niets hebben van een ideologie die onze samenleving afwijst. Zij verwerpen hun van haat en intolerantie doordrenkte opvattingen, en belijden hun geloof met respect en begrip voor andere religies en levensbeschouwingen.

Dat neemt niet weg dat deze ultra orthodoxe fundamentalisten moeten worden aangepakt. En dan niet alleen omdat ze andersdenkende moslims lastigvallen. Maar ook omdat ze met hun radicale opvattingen verdeeldheid zaaien tussen in de Schilderswijk woonachtige minderheidsgroepen, en zich ook extreem vijandig opstellen jegens niet-moslims.

Gevaar
De Schilderswijk is in de loop der jaren weliswaar uitgegroeid tot een gekleurde wijk met veel moslims, maar dat betekent niet dat de ultra orthodoxen het er voor het zeggen moeten krijgen. Integendeel, de moslimgemeenschap moet alles in het werk stellen om deze ultra orthodoxe moslims de mond te snoeren. Hun met intolerantie doordrenkte opvattingen vormen een gevaar voor de moslimgemeenschap. Zij kunnen ertoe leiden dat op termijn een tweespalt dreigt te ontstaan tussen enerzijds moslims en anderzijds niet-moslims die al dan niet beïnvloed door anti-islam demagogen een vertekend beeld van de islam krijgen. Met alle vooroordelen van dien.

De islam maakt in ons land deel uit van een breed scala van religieuze en levensbeschouwelijke denominaties. En dat moet zo blijven ook. Ook in de Schilderswijk, juist in de Schilderswijk waar de verpaupering en daarmee gepaard gaande uitzichtloosheid een vruchtbare voedingsbodem is voor salafistische fundamentalisten.

De politici die nu in groten getale door de wijk trekken, hadden zich het lot van de Schilderswijk eerder moeten aantrekken. Er zijn in de loop der jaren talloze rapporten over de verregaande verpaupering van de Schilderswijk gepubliceerd met alle trieste gevolgen van dien: een ongekend hoge werkeloosheid, veel overlast, geweld en criminaliteit, en tot vrijwel geen betrokkenheid van moslims bij de lokale samenleving.

Aanpakken
Maar de autoriteiten hebben nagenoeg niets gedaan met deze rapporten. Weliswaar is er nu 80% nieuwbouw, staat een van de beste scholen van Den Haag, e Islamitische en 'zwarte' Yunus Emre school, in de Schilderswijk, maar bleef de sociaal-economische samenstelling nagenoeg hetzelfde met als belangrijk aandachtspunt de 'kansarme' Moelanders die zich in de wijk vestigen.

De stoet politici die de wijk onlangs bezochten, hebben boter op hun hoofd. In plaats van zich te laten meesleuren door het anti-islam spook van Wilders en consorten, hadden ze de sociaal-economische verpaupering van de Schilderwijk moeten aanpakken. Dit temeer omdat deze verpaupering ervoor zorgt dat het salafisme voet aan de grond krijgt in deze wijk.

Het is nog niet te laat om het tij te keren. Maar dan moeten we de handen ineen slaan en de Schilderswijk niet aan zijn lot overlaten zoals dat al tientallen jaren gebeurt.

Mitra Rambaran is raadslid voor het CDA 070 en CDA Kleurrijk (dit artikel heeft ze op persoonlijke titel geschreven). Ibrahim Wijbenga is voorzitter van het Landelijk Platform Aanpak Jeugdcriminaliteit.

 
Het is nog niet te laat om het tij te keren. Maar dan moeten we de handen ineen slaan en de Schilderswijk niet aan zijn lot overlaten zoals dat al tientallen jaren gebeurt.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden