Verslaggeverscolumn Ariejan Korteweg in Den Haag

Polenmeldpunt 2.0: bij Monika kunnen Polen over Nederlanders klagen

Hij: ‘Zij denkt wel een beetje in complottheorieën, Poolse Gestapo zeg ik weleens.’

Zij: ‘En hij denkt dat het complottheorieën zijn, haha. Hij komt er nog wel achter.’

Scènes uit het huwelijk van het jonggetrouwde stel Hero Brinkman en Monika Maçzka. Monika vindt: iemand die bij de PVV heeft gezeten, wordt daarna altijd gepest. Dat zie je nu gebeuren met Richard de Mos. Hero wacht liever het onderzoek af. Maar Hero, toch niet op z’n mondje gevallen, komt er doorgaans niet tussen. ‘Laat me nou even vertellen’, zegt hij dan, alsof het Gerdi Verbeet is die hem het woord wil ontnemen.

Monika Maçzka: discriminatie. Beeld Foto Ariejan Korteweg

We zitten aan de smetteloos witte tafel van de schoonheidssalon van Monika in de Haagse wijk Morgenstond. Alles hier is zwart-wit, behalve de felrode lange nagels waarmee ze soms ongeduldig op tafel roffelt, en de blauwe ogen waarvoor Brinkman viel toen hij haar op de tribune ontwaarde, vlak achter Scheringa met wie hij bij Pauw aan tafel zat. Daar is het begonnen.

Beiden zijn tegenwoordig middenstander. Een paar straten verder is BBQ Hero’s, het sjasliekrestaurant dat hij een jaar geleden begon. De grill, die een halve ton weegt, haalde hij met de aanhangwagen uit Polen.

Dit verhaal begint niet met liefde maar met verontwaardiging. Brinkman was boos omdat hij in een stuk van mijn hand in de Volkskrant weer eens met het Polenmeldpunt in verband werd gebracht, terwijl hij toch echt de man was die vanwege dat meldpunt uit de PVV stapte. Monika is al langer boos. Zij is een Poolse die dertien jaar geleden naar Nederland kwam. Negen jaar werkte ze in een Haagse kapsalon van standing. Op haar website vind je een foto waarop ze gearmd staat met een fris geknipte Mark Rutte. Na een hoogoplopende ruzie vertrok ze en begon haar eigen zaak: HairSpa Magma. De baas wilde volgens haar niet dat ze Pools praatte met haar Poolse klanten. Discriminatie, vindt ze.

Ze is ambitieus, in 2015 werd ze verkozen tot Pool van het jaar. In haar zaak is één wand behangen met prijzen en oorkondes. Ze werkt daar samen met Paula, vicewereldkampioen in de pedicure.

Zo’n beetje de helft van haar klantenbestand is Pools. Logisch, vindt ze. Haar kappersopleiding in Polen duurde zeven jaar, in Nederland ben je na twee of drie jaar klaar. ‘Poolse vrouwen vinden het uiterlijk belangrijk. Nederlandse vrouwen nemen na hun 40ste gemakshaar; als je achter hen zit, weet je niet of het een man of een vrouw is.’

Alleen Poolse klanten in Emmeloord. Beeld Foto Ariejan Korteweg

Een paar maanden geleden, toen de partij van Richard de Mos trots meldde een ‘Polenhotel’ te willen tegenhouden, stond ze in vuur en vlam. ‘Polenhotel’ is stigmatiserend. ‘Het bezorgt de Polen een slechte naam. Dan lopen er in het weekeinde Roemenen of Litouwers rond met een fles wodka en hebben de Polen het weer gedaan.’

Ze begon een petitie tegen dat woord. Van het een kwam het ander. Monika werd een meldpunt voor gediscrimineerde Polen. ‘Ze stromen toe: Monika, kun jij me helpen?’ Een collega uit Emmeloord vertelde dat ze van haar huisbaas alleen Poolse klanten mag behandelen; de aankoop van een vakantiebungalow ging niet door omdat de verkoper niet aan Polen wilde verkopen; Poolse vrouwen zouden door hun superieuren tot seks worden gedwongen; een man werd niet als trambestuurder aangenomen omdat hij Pools is; een ander kwam om dezelfde reden laag op de lijst bij de woningbouwvereniging.

Monika: ‘Poolse mensen hebben ontzag voor de overheid, die bijten niet van zich af. Ze kennen de wetten hier niet.’

Hero: ‘We willen die mensen een eindje op weg helpen. Ik weet iets van wetgeving.’

‘Ik kan niet slapen als ik hoor slechte verhalen’, zegt Monika. En ja, ze weet het. ‘Mijn taal is niet perfect. Dat wil ik ook niet. Mensen mogen horen dat ik Pools ben. Dat is ook de charme. Ik ben trots dat ik ben Pools.’ Haar droom: ‘Dat Poolse mensen hier één dag staken, net als de boeren. Een Polenstaking. Dan zullen ze voelen wat de Polen hier doen.’

Hero Brinkman: BBQ-baas. Beeld Foto Ariejan Korteweg

Monika is een Polenmeldpunt 2.0 geworden, bij haar kunnen Polen over Nederlanders klagen. Maar ook over dat eerste Polenmeldpunt, waarvoor haar man de PVV verliet, heeft Monika haar opvattingen. ‘Aan de ene kant vond ik dat toch goed van Wilders. Alle grenzen gingen open, Nederland was niet klaar voor zoveel arbeidsmigranten. Hij maakte dat bespreekbaar.’

Hero: ‘Wilders is best populair onder de Poolse gemeenschap.’

Monika: ‘Omdat hij durft de waarheid te vertellen. Daar houden we van.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden