Opinie

Poging tot grooming is gelukkig niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie vindt de aanpak van grooming veel te moeilijk en wil meer armslag. Het misleidt daartoe de media door onjuiste informatie naar buiten te brengen.

Sweetie, het virtuele Filippijnse meisje, waarmee Terre des Hommes webcam kindersekstoerisme bestrijdt.

Het begon allemaal met de 'lokpuber' (een agent die net deed of hij minderjarig was). In de strijd tegen grooming besloot het Openbaar Ministerie een middel in te zetten dat tot mislukken was gedoemd. Tijdens de parlementaire behandeling was de inzet van lokagenten die zich op internet zouden voordoen als minderjarigen expliciet ter sprake gekomen en afgewezen. Dat de rechter de inzet van de lokpuber niet zou billijken stond dus van tevoren vast. En zo geschiedde. Dat ook het Openbaar Ministerie wel degelijk wist dat de lokpuber juridisch kansloos was, bleek wel toen het voor de vorm ingestelde cassatieberoep al vrij snel in alle stilte werd ingetrokken. Kennelijk was een kritische blik van de Hoge Raad ongewenst.

Wat er daarna gebeurde was echter opmerkelijk. Het Openbaar Ministerie mobiliseerde de media en veinsde verontwaardiging over de uitspraak. Hoe was dit nu toch mogelijk? Populistische politici grepen de zaak vervolgens aan om een wetswijziging aan te kondigen: onze kinderen liepen gevaar en dus moest het inzetten van lokpubers in de toekomst wél mogelijk worden.

Bewust niet strafbaar

Een opvallende ontwikkeling. Het Openbaar Ministerie deed bewust iets waarvan het wist dat de wet het niet toestond en toen de rechter zijn juridisch onvermijdelijke uitspraak deed, werd opeens geroepen dat de wet niet deugde. Het zou een rariteit kunnen zijn, een faux pas van het Openbaar Ministerie dat zijn nederlaag moeilijk kon verwerken. Maar deze week werd duidelijk dat het hier om een bewust misleidende strategie gaat.

In de Volkskrant van 29 juli lazen we dat het Openbaar Ministerie wil dat er duidelijkere regels komen om verdachten van grooming te vervolgen. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat die regels nu niet duidelijk zouden zijn. Het Openbaar Ministerie beklaagt zich er in het artikel over dat het zo moeilijk is iemand voor een poging tot grooming veroordeeld te krijgen.

Voor niet-juristen lijkt het misschien een oprechte hartekreet, maar niets is minder waar. Het vervolgen van mensen vanwege een 'poging' tot grooming gaat inderdaad tot vrijspraken leiden, want het is bewust niet strafbaar gesteld door de wetgever.

Voor een veroordeling van grooming is nodig dat er een seksafspraak wordt gemaakt. Het is dus niet waar, zoals het Openbaar Ministerie in hetzelfde artikel stelt, dat alleen de daadwerkelijke ontmoeting strafbaar is. Om die reden is een poging tot grooming ook niet strafbaar; en een poging tot een poging kennen we in ons strafrecht gelukkig niet.

Schijnveiligheid

Ook de kritiek dat onze zedelijkheidswetgeving van voor het internet-tijdperk stamt is onterecht. Voor grooming geldt dat in ieder geval niet, maar ook andere wetgeving is nog steeds prima toepasbaar. Er worden ook in Nederland gewoon mensen veroordeeld voor webcamseks met minderjarigen.

Het Openbaar Ministerie misbruikt de media bewust om onjuiste en onvolledige informatie naar buiten te brengen met het doel meer armslag te krijgen. En dat is niet de eerste keer, het lijkt haast wel alsof iedere zedenzaak wordt aangegrepen om te betogen dat het Openbaar Ministerie teveel beperkt wordt. Maar meer ruimte bieden aan rücksichtslose crimefighters staat op gespannen voet met de rechtsstaat waarin de meeste van ons willen leven.

En is het nodig? Tot op heden is niet aangetoond dat de wetgeving niet werkt. Er worden immers talloze verdachten veroordeeld. Er is in Nederland niet één zedenzaak minder opgelost door het gebrek aan 'armslag'.

Het strafrecht is een uiterst middel en geen toverstok om maatschappelijke problemen op te lossen. Het veranderen van de regels wekt hoogstens een schijnveiligheid waarbij niemand is gebaat.

Sidney Smeets is strafrechtadvocaat. Hij behandelde de strafzaak rond de 'lokpuber'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden