CommentaarRusland

Poetin heeft Rusland vooral stilstand gebracht

Net als het tsarisme vormt ook het Poetinisme een struikelblok voor de ontwikkeling van Rusland.

Vladimir Poetin spreekt kinderen toe tijdens een bezoek aan een pretpark. Beeld Getty Images
Vladimir Poetin spreekt kinderen toe tijdens een bezoek aan een pretpark.Beeld Getty Images

Met een simpele handomdraai is de Russische president Poetin bezig de tijd terug te draaien naar een verleden waaronder zijn land nog steeds gebukt gaat: de autocratie. Als het Constitutionele Hof akkoord gaat − en daar hoeft niemand aan te twijfelen -- wordt de teller weer op nul gedraaid en kan Poetin nog eens twee ambtsermijnen aanblijven, en wie weet wat daarna komt.

Twintig jaar is hij nu al aan de macht, met een kort intermezzo als premier, maar als Poetin wil kan hij onder de nieuwe grondwet tot 2036 in het Kremlin blijven. Uiteraard krijgt zijn machtsgreep een democratisch sausje: op 22 april mogen de Russen over de nieuwe grondwet stemmen.

Om de constitutionele coup beter verteerbaar te maken zitten er een paar lokkertjes in de nieuwe tekst: indexatie van de pensioenen en de garantie dat het minimumloon niet onder het bestaansminimum komt. De nieuwe grondwet ademt een diep conservatieve, patriottische sfeer: God, géén homohuwelijk en Rusland mag nooit een stukje grond (lees: de geannexeerde Krim) uit handen geven.

Het staat wel vast dat de meerderheid van de Russen voor de nieuwe grondwet zal stemmen, want de Russen zijn bang voor een herhaling van de wilde jaren na de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Maar het inhuldigen van een nieuwe autocraat -- president Poetin -- belooft weinig goeds voor de Russen. Net als het tsarisme vormt ook het Poetinistische systeem een struikelblok voor de ontwikkeling van Rusland, een rem op de broodnodige vernieuwing

Poetins regime heeft wat rust gebracht, maar vooral stilstand. De economie drijft nog steeds op olie en gas, het geld stroomt het land uit, buitenlandse investeerders blijven weg, een kleine groep rond Poetin rooft zich rijk en wie zijn stem verheft tegen de corruptie en de toenemende onvrijheid loopt gevaar.

De enige prestatie waarop Poetin zich werkelijk kan beroemen is dat Rusland weer wordt gevreesd wegens zijn militaire optreden in Oekraïne en Syrië, maar dat levert de Russen niet veel meer op dan een kortstondige roes van patriottisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden