OpinieLezersbrieven

Plots ontdekte ik mijn moeder in oorlogsboek 't Hooge Nest

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 7 mei.

Verzetsbladen WO IIBeeld RTV Drenthe

Brief van de dag: plots ontdekte ik mijn moeder in oorlogsboek

Vorige week begon ik aan het boek ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen (Opinie & Debat, 6 mei). Verbaasd merkte ik op dat het over twee Joodse zussen ging die ik als kind heb gekend in het naoorlogse Amsterdam: Lientje Rebling- Brilleslijper en Janny Brandes-Brilleslijper.

Mijn ouders waren met hen bevriend en behoorden tot dezelfde groep communisten. Nog groter was mijn verbazing en ontroering toen ik op bladzijde 70 de naam van mijn moeder Joop Moes aantrof. Mijn ouders hebben veel verzetswerk gedaan, maar er weinig over gedeeld, dus het was fijn om een gedetailleerd verslag te lezen van wat mijn moeder in onder meer 1941 heeft gedaan.

Ze heeft als arts Janny en haar gezin uit een levensgevaarlijke positie bevrijd door voor te wenden dat Janny op het punt van bevallen stond toen Duitsers bij haar thuis naar belastend materiaal zochten. Janny en haar man hadden het complete CPN-archief en een illegale drukkerij in huis waar De Waarheid werd gedrukt. Mijn moeder schreef een recept uit waarmee Janny naar ‘de apotheek moest’. Zo kon ze haar man waarschuwen: de Duitsers vonden niets in huis.

Ik ben Roxane van Iperen dankbaar voor haar boek en realiseer me dat er nooit genoeg over de oorlog kan worden ­geschreven.

Eva van Santen, Leiden

Fietsen in Afrika

Het is inventief van Ayaan Abukar (Opinie & Debat, 6 mei) om het avonturisme van fietsende Europeanen in Afrika te koppelen aan het tegenhouden van Afrikaanse avonturiers aan de grenzen van Europa. Deze paradox geeft haar een bittere bijsmaak. Ik zie de paradox niet.

Ik heb vaak in Afrika gefietst en er ook fietsreizen georganiseerd. Wat ik ondervond? Dit vervoersmiddel is ideaal om contact met Afrikanen te krijgen. Omdat je buiten de toeristencentra komt, omdat er geen busraampje tussenzit (en, inderdaad omdat ze het raar vinden) kom je sneller in ­gesprek met lokale bewoners.

Dit soort contacten leidt tot meer begrip voor de problemen en kansen in Afrika. De teruggekeerde fietsers zullen niet degenen zijn die de Afrikaanse migranten aan onze grens ­willen tegenhouden. Integendeel. Mijn ervaring leert dat zij zich actief inzetten voor projecten in Afrika of migranten hier ondersteunen.

Mart Hovens, Nijmegen

Avontuur

Er is één groot verschil tussen ‘avontuurlijke’ Europese fietsers door Afrika en ‘avontuurlijke’ Afrikanen die naar Europa willen: de Europeanen gaan daarna naar huis, de Afrikanen niet.

Met Ayaan Abukar deel ik het gevoel over dergelijke fietstochten.

Theo de Klerk, Bussum

Zorgelijke tweedeling

Hoeveel zorgpremie hebben ouderen, de minderheid van de ‘spoed­bezoekers’, ingelegd voorafgaand aan hun eerste ziekenhuisbezoek?

‘De eisen die medisch specialisten stellen aan de zorg voor ‘ouderen’ zijn volgens de ziekenhuizen onwenselijk hoog’ (Ten eerste, 6 mei); de zorgverzekeraar onderschrijft dit!

Ziet de 65-plusser zijn ingelegde premie nu wegvloeien naar de vaak eveneens complexe zorg van ‘de jongere’ die minder premie heeft ingelegd?

Er mag op basis van indeling in leeftijdscategorie nooit een twee­deling worden gemaakt om de zorgkosten te beteugelen: letterlijk levensgevaarlijk.

Het is gerechtvaardigd dat de zorgverzekeraar zoekt naar een premiemodel met risico-indeling op basis van aantoonbaar verwijtbare gezondheidsschade.

Johan van Gurp, Zutphen

Paarse krokodillen

Wat een rare discussie als je weet dat een steeds groter deel van de zorgkosten wordt besteed aan controle en administratie. Vooral het in leven houden van paarse krokodillen schijnt erg kostbaar te zijn.

Het wordt de hoogste tijd voor een systeemwijziging, weg met de marktwerking in de zorg!

Hans Timmermans, Bergen op Zoom

Cookiemuur: mijn keuze

Als betalend abonnee wil ik zelf beslissen over het opslaan van mijn persoonlijke gegevens bij bedrijven waarvan ik klant ben (Opinie & Debat, 3 mei).

De uitgever van NRC heeft blijkbaar geen profiel van klanten nodig om advertentie-inkomsten te genereren. Overstappen naar een krant als NRC is de enige optie die Volkskrantlezers hebben als ze het oneens zijn met het cookiebeleid van de Persgroep. Zou ik toch jammer vinden na ruim dertig jaar de Volkskrant.

Gaat de Persgroep mij en andere kritische lezers helpen door ons wel een keuze te bieden?

David van Kuijk, Beek

Links gutmensch

In de mooie serie ‘De zin van het leven’ van Fokke Obbema betreurt filosoof Joke Hermsen (Ten eerste, 6 mei) dat gutmensch een scheldwoord is geworden.

Dit scheldwoord gaat echter niet over een ‘goed mens’ − tegen een goed mens heeft niemand bezwaar − maar over mensen die zichzelf, op grond van hun eigen waardenstelsel, een goed mens vinden en anderen, wier waardenstelsel niet helemaal met het hunne overeenkomt, ‘minderwaardig’. De afgelopen decennia vielen sommigen, in linkse kring, nogal eens ten prooi aan deze ­neiging.

Walter Crommelin, Haarlem

Eudaimonia

Ik snap niet hoe wij onze (klein-)kinderen overvoeren met exacte, economische en technische kennis maar niet in dezelfde mate van alles over de ziel − eudaimonia − aanreiken.

Sjoerd van der Kuur, Lollum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden