Opinie

Pleidooi voor een rechts stembusakkoord

Jan Roos roept de rechts georiënteerde partijen op om in te zetten op een brede rechtse coalitie, met een helder rechts regeerakkoord.

Jan Roos.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Nederland is onrustig, Europa dwaalt en de Verenigde Staten staan aan de vooravond van een nieuw begin. Iedereen voelt het en iedereen ziet: verandering is noodzakelijk. En verandering is aanstaande.

Grote vraagstukken zoals het islamitisch terrorisme, de EU-crisis, de groeiende immigratie en de almaar toenemende belastingdruk worden door het establishment niet voorzien van een inhoudelijk bevredigend antwoord. Handhaving van de status quo lijkt het devies en daardoor blijven de onvrede en grote zorgen van mensen bestaan.

En niet onbegrijpelijk. De geneigdheid om te anticiperen op de visie en stem van de burgerbevolking lijkt de zittende elite immers vreemd. De bevolking zou de politieke koers niet begrijpen en de bevolking zou iets anders bedoelen dan dat zij zegt. Die traktatie op holle retoriek is Nederland echter beu. Het zijn woorden zonder daden.

Maar Nederland snakt, net als de bevolkingen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, naar verandering. Het huidige politieke bestuur voelt de tijdsgeest echter niet aan. Ze zit vast in star en dogmatisch denken over de EU, immigratie, integratie, veiligheid en economische vrijheid. En dat in een tijd die cruciaal zal blijken voor de toekomst van ons land, ons continent en onze beschaving.

Weg met linkse handrem

Een establishment dat ziende blind en horende doof is, vormt een obstakel voor vooruitgang. Politieke verversing is het antwoord. En dat is ook de tijdgeest. Na het Oekraïne-referendum, Brexit en Trump zal ook Nederland, na 15 maart, veranderen. VNL zal één van de verrassingen zijn bij de aanstaande verkiezingen.

Maar behalve verrassingen dient er ook duidelijkheid te zijn. Duidelijkheid naar de kiezer over de koers van het land. VNL pleit daarom voor een rechts stembusakkoord. Laat de (primair) rechts georiënteerde partijen afspreken dat zij inzetten op een brede rechtse coalitie, met een helder rechts regeerakkoord. Laten we gezamenlijk links buiten het bestuur houden en onze welvaart, veiligheid en bovenal onze vrijheid centraal stellen.

Forse investeringen in veiligheid (politie en defensie), stevige hervorming van het vastgelopen immigratiemodel, inzetten op minder Brussel en uiteraard op belastingverlaging. Langs die weg worden de antwoorden gegeven op de vragen van nu. Wordt de aanstaande verandering juist vormgegeven.

Niet langer de linkse handrem op vooruitgang. Ook geen politiek-correcte beteugeling meer om problemen te benoemen en vooral niet de linkse inperking van individuele vrijheid en verantwoordelijkheid. Met stevige bestuurders, een duidelijk rechts akkoord en een robuuste rechtse coalitie kunnen we onze veiligheid, welvaart en vrijheid garanderen en verstevigen.

Laten we de noodzaak van verandering omarmen en niet ondergaan. Laten we kiezen voor verandering want verandering is aanstaande.

Jan Roos is lijsttrekker VNL

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden