OpinieLezersbrieven

Plastic is milieuvriendelijkste verpakking

Vuilniszakken aan een lantarenpaal in een woonwijk. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Vuilniszakken aan een lantarenpaal in een woonwijk.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Met plezier maar ook met een tikje onbehagen het verslag van Lisa Koetsenruijter gelezen in de V van 30 augustus. Als ondernemer in de plastic industrie ben ik niet onbevooroordeeld, maar gelukkig is er onafhankelijke vakliteratuur waarmee een aantal kanttekeningen is te plaatsen bij de boodschap van Lisa:

• Plastic omvat meer dan alleen verpakking, maar het meest zichtbare probleem is de weggegooide verpakking.

• Het grote en eigenlijk enige probleem van plastic verpakking betreft het zwerfafval.

• Zwerfafval ontstaat doordat wij, de consument, het niet netjes weggooien. Het is niet helemaal eerlijk alle schuld van het afvalprobleem bij de producent te leggen.

• Als plastic verpakkingsafval gerecycled of verbrand wordt, is er netto geen negatieve invloed op het milieu.

• Plastic verpakking is met afstand, en volgens alle studies, de meest milieuvriendelijke verpakking. Beter dan glas (zwaar), beter dan papier (kost veel energie om te maken, en heeft vaak een plastic laagje nodig), beter dan blik/staal/aluminium (zwaar of energieverslindend).

• Plastic verpakking is broodnodig om voedsel dat overal op de wereld geproduceerd wordt zo efficiënt mogelijk bij de consument te krijgen. Om straks 10 miljard mensen te voeden is het van groot belang dat we al het geproduceerde voedsel bij de consument krijgen. Eten weggooien is een nog grotere zonde dan plastic weggooien.

• In de voedselketen is veel verpakking nodig. Ik vrees dat veel producten die bij de verpakkingsloze supermarkten liggen in grote plastic kratten of zakken aangeleverd worden.

• Het Plastic Soep-fenomeen omvat ook visnetten, hygiënische doekjes en kleding. Er is meer nodig dan alleen met een Tupperware-bakje naar de winkel gaan om dit tegen te gaan.

Ik ben groot voorstander van het vermijden van (plastic) afval, ondanks de mogelijke business-belangen, maar niet van adviezen die niet bijdragen aan een betere wereld. De voorkeur geven aan glazen verpakking? Er is geen enkele aanwijzing dat we daar beter van worden.

Wouter van den Berg, Sittard

Lili en Howick

Nederland vergrijst. We hebben immigranten nodig om de economie draaiende te houden. Immigranten genoeg, maar voldoende opleiding? Geïntegreerd? Deze kinderen zijn volledig geïntegreerd, spreken onze taal vloeiend, doen hun best. Het zijn flinke kinderen die er alles voor over hebben om hier te blijven. Zij zullen ons land verrijken. Politici wees niet zo dom en onbarmhartig voor deze kinderen en alle gelijke gevallen. Kijk iets verder dan de regel van vandaag.

Nelly van Doorn, Leiden

Lili en Howick. Beeld ANP
Lili en Howick.Beeld ANP

De god van de economie

Terecht verhaal van Teun van de Keuken over de consumptiemaatschappij (Economie, 3 september). Coca Cola, Unilever, Procter & Gamble, et cetera vullen de supermarkten dag in, dag uit. Er is maar één god die gevreesd wordt en dat is de economie. Die creëert banen en trekt ons uit de armoede. Wij, vertegenwoordigd door het kabinet, doen alles om die god tevreden te houden. Hoe meer er gegeten en gedronken wordt, hoe beter dat is voor de economie. Probeer dat maar eens te veranderen.

W.F. van Tets, Bussum

Jan Terlouw

Ook D66-icoon Jan Terlouw mengt zich in de discussie over de afschaffing van de dividendbelasting (Ten eerste, 1 september). Het is wel opmerkelijk dat hij zich erover beklaagt dat dit geen democratisch besluit is van het kabinet. Hij moet toch duvelsgoed weten dat wel meer beslissingen genomen worden die niet democratisch tot stand zijn gekomen. Het is wel erg goedkoop om telkens weer, als oud-politicus, de publiciteit op te zoeken en niet eens de daad bij het woord te voegen, door bijvoorbeeld het lidmaatschap van D66 op te zeggen. Ook bij de afschaffing van het ‘raadgevend referendum’, nota bene een kroonjuweel van D66, gaf Terlouw alleen maar commentaar. Als je zo begaan bent met de afbraak van het democratisch bestel doe er dan wat aan in de partij en blijf niet aan de kant roepen.

R.L. van Hasselt, Gieten

Dick Bijl. Beeld Daniel Cohen
Dick Bijl.Beeld Daniel Cohen

Slik minder pillen

In het interview over ‘Het Pillenprobleem’ (Sir Edmund, 1 september) schetst Dick Bijl een verontrustend beeld van een slordig werkende en op winstbejag uit zijnde farmaceutische industrie. Hij constateert dat (huis-)artsen niet in staat zijn valkuilen in medicijnonderzoek op te sporen en maant patiënten veel kriti- scher te worden op hun medicijngebruik. Zijn advies aan de patiënt: zoek ‘begrijpelijke informatie’ over medicijnen op (bijvoorbeeld op de website van de Cochrane Collaboration), en slik minder pillen.

Ik heb de mij voorgeschreven medicijnen opgezocht op de website van Cochrane Collaboration en kwam terecht in een drijfzand van vakjargon waarvoor je een medische achtergrond nodig hebt. Als leek kun je aan de hand van dergelijke artikelen onmogelijk beoordelen of het besproken medicijn voor jou wel of niet het juiste is of welke dosering de meest geschikte is. Het is wel erg makkelijk om te zeggen dat de patiënt kritischer moet zijn en minder moet slikken.

M.J.A Greidanus-Krens, Oisterwijk

Begeleiding na infarct

Vol onbegrip las ik de kop ‘Te weinig begeleiding na infarct’ (Wetenschap, 3 september). Ik ben begin 2016 gedotterd, heb een stent gekregen en kreeg daarna drie maanden revalidatie. Die was heel breed, lichamelijk en geestelijk, en ik was diep onder de indruk van de inzet van verpleegkundigen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, psychologen en doctoren daar. Dat mensen desondanks dom gaan doen na een infarct is hun eigen keuze. De begeleiding van mijn revalidatie was geweldig.

Henk de Vries, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden