Column

'Plassen onder de douche? Het probleem is eerder dat de douche een spilziek ding is'

Met plassen onder de douche los je geen milieuproblemen op, becijfert wetenschapsredacteur Maarten Keulemans van de Volkskrant. Met tandenpoetsen, scheren of afwassen trouwens ook niet.

Still uit een Braziliaans spotje dat plassen onder de douche om water te besparen promootte.

Goed: volgens de Aa en Hunzese wethouder Bert Wassink moeten we dus plassen onder de douche, om water te besparen. Een prachtig idee, al was het maar om de grappen die volgden: kunnen we gelijk de afwas doen en de plantjes water geven, daar onder de douche.

Toch, zo'n gekke gedachte is het niet. Per douchebeurt verbruiken we al snel 65 liter water. En ik weet niet hoe het met u zit, maar bij mij thuis verlaat dat water het doucheputje haast net zo schoon als het binnenkwam.

Je reinste verspilling dus om dat aan onze verdrogende bodem te onttrekken, naar je huis te pompen en te verwarmen - waarna het een paar seconden langs je lijf valt (over het weer wegpompen en zuiveren heb ik het nog niet eens).

Dan moet zo'n waterbesparende truc alleen wel water bespáren. Een waterzuinig toilet spoelt voor de kleine boodschap ongeveer drie liter water door; een douche geeft gemiddeld 7,8 liter per minuut. Ervan uitgaand dat de gemiddelde plas ongeveer driekwart minuut duurt, gebruikt de goedbedoelende doucheplasser dus nog altijd 6 liter water, drie liter méér dan iemand die gewoon naar de wc gaat. Water, dat bovendien nog eens verwarmd is ook.

Poetsen
Dat wordt dus multitasken, daar onder de douche. Iets anders doen tijdens het plassen, om optimaal gebruik maken van die 7,8 liter per minuut. Tandenpoetsen bijvoorbeeld!

Maar wacht eens. Wie tanden poetst onder de douche, laat eigenlijk gewoon tijdens het poetsen de kraan lopen. In plaats van de ongeveer halve liter van iemand die bij het poetsen de kraan dichtdraait, verbruik je onder de douche bij drie minuten poetsen 23,4 liter water.

Daar staat u dus te poetsen en te plassen onder de douche, en nóg bespaart u geen druppel water. Toch gaan afwassen, dan maar? Eens zien. Een handafwas vergt 9,1 liter water (een gemiddelde vaatwasser gebruikt twee keer zoveel). Dat wordt dus stevig door-afwassen, daar onder de douche: al na 1 minuut 10 moet u klaar zijn, anders slaat uw waterbesparing weer om in verlies.

Verspilling
Zelfs als u gekleed in uw vuile wasgoed tandenpoetsend en afwassend onder de douche gaat plassen (vergeet uw broek niet te laten zakken!), valt er geen drup water te besparen. Al na 3 minuten douchen heeft u er net zoveel water doorheen gejaagd als wanneer u het allemaal afzonderlijk zou doen*. Elke minuut langer, en het is gewoon weer verspilling.

Dat kan nooit goed aflopen, daar in Aa en Hunze. Ik voorzie wilde taferelen. Gezinnen, die zich extra dik aankleden voordat ze met zijn allen onder de douche gaan staan plassen. Mensen, die hun afwas bij de was in de vaatwasser stoppen, en er nog snel even een plasje op doen voor ze de klep sluiten. Milieuvrienden die, getver!, hun ontlasting door het doucheputje prakken, en die bij het doortrekken van de wc nog snel hun handen wassen in het spoelwater.

Terwijl de kern van het probleem gewoon is dat de douche een idioot en spilziek ding is. Douche eens wat korter of minder vaak, had wethouder Bert natuurlijk moeten zeggen. Was je eens bij de wastafel.

En: wat u ook doet, verspil tijdens het douchen vooral geen tijd aan andere dingen zoals plassen, poetsen, scheren, zingen of wegdromen.

Maarten Keulemans is chef van de wetenschapsredactie van de Volkskrant. Hij blogt op persoonlijke titel.

Bronnen: Vewin, Milieu Centraal, Centraal Plasbureau *) Een wasbeurt vergt 55,6 liter water, en ik ben ervan uitgegaan dat we per wasbeurt ruwweg 5 sets kleding wassen: 55,6 / 5 = 11,12 liter. Totaal is 9,1 (afwas) + 11,12 (was) + 0,5 (tandenpoetsen) + 3 (plassen) = 23,7 liter water = 23,72 / 7,8 = 3 minuten douchen. Met een waterbesparende douchekop (6,9 liter per minuut) mag u 3,4 minuten douchen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden