CommentaarTheresa May

Plan B van premier May is nog steeds plan A

Theresa May. Beeld AP
Theresa May.Beeld AP

Na al het geruzie is het beter dat het parlement de regie van het Brexit-proces overneemt van premier May.

De Britse premier May zou maandag met een nieuw plan komen, nadat het Britse Lagerhuis afgelopen week haar Brexitakkoord met overweldigende meerderheid had weggestemd. Maar de premier lijkt weinig te hebben geleerd van die publieke vernedering: haar plan B is nog steeds plan A.

De onverstoordheid waarmee May alle tegenslagen incasseert dwingt bewondering af, maar het lijkt erop dat ze langzamerhand zelf bedwelmd is geraakt door haar mantra ‘Brexit betekent Brexit’. Waar het om gaat, is dat de ene Brexit lang niet de andere is.

De hoop was dat May de verpletterende nederlaag in het parlement zou aangrijpen om zich te bevrijden uit de dwangbuis van rode lijnen die de radicale brexiteers uit haar partij haar hebben opgedrongen. Maar alles wijst erop dat May, zelf geen grote Brexitfan, het niet tegen hen durft op te nemen. Wat zij vooral vreest, is dat zij de geschiedenis zal ingaan als de partijleider die de Conservatieve partij heeft opgeblazen.

Om dat droeve lot te ontlopen, hoopt May dat haar ‘afgrondstrategie’ uiteindelijk vruchten zal afwerpen: hoe dichter bij het ravijn (29 maart), hoe groter de druk op de EU en het Britse parlement om door de knieën te gaan.

Maar ook: hoe groter de kans dat het per ongeluk uitloopt op een Brexit zonder akkoord. Richard Harrington, Mays minister voor het Bedrijfsleven, waarschuwde gisteren nog dat dat scenario een ‘absolute ramp’ voor de Britten zou betekenen.

Gelukkig tekent zich in het Britse parlement een beweging af om te verhinderen dat de radicale vleugel van de Conservatieven Groot-Brittannië in de afgrond stort. Misschien is het inderdaad beter dat het parlement de regie van het Brexitproces overneemt van de regering-May, die zelfs na bijna drie jaar nog intern ruziet over wat zij moet doen.

Vooralsnog heeft ook het parlement geen uitgewerkt plan B, behalve een mogelijk uitstel van de vertrekdatum. Maar gezien de brede weerzin tegen een wanordelijk vertrek moeten de parlementariërs in staat zijn een regeling te vinden waarmee de Britten zichzelf misschien een beetje in de voet schieten, maar in ieder geval niet in het hoofd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden