Opinie

Plaats in kwetsbaar Drenthe geen windmolens

Met instemming las ik het artikel van Martin Sommer over de grote problemen die er in Drenthe rond de introductie van die spuuglelijke en gigantische windmolens zijn ontstaan (O&D, 6 februari).

Het Essent windmolenpark aan de Eemshaven Beeld anp
Het Essent windmolenpark aan de EemshavenBeeld anp

Wat mij echter stoorde was de suggestie dat 'de natuurbeschermers' bij de strijd tegen deze milieu-iconen - anders dan bijvoorbeeld rond de dreigende verstening van onze kust - geen enkele reactie op dit voor de Drentse bevolking even dreigende perspectief hebben gegeven.

Als directeur van de Stichting Het Drentse Landschap (HDL), moet ik dit met klem tegenspreken. Als Provinciaal Landschap zijn wij mordicus tegen de bouw van windmolens in Drenthe, alhoewel wij best begrijpen dat er alternatieven voor onze exorbitante consumptie van fossiele brandstoffen ontwikkeld moeten worden. Als natuurbeschermers komen wij op voor het fraaie en op veel plaatsen onbedorven landschap in onze provincie. Ik ben geen politicus en van mij mag dan ook worden verwacht dat ik voor het landschap opkom. Als HDL hebben we dat dan ook voortdurend gedaan.

Drenthe heeft een zwakke economie, en een van de weinige sectoren die enige groei vertonen is die van toeristische recreatie. Ons harmonieuze landschap, de natuur en de stilte zijn ons 'unique selling point' en dat moeten we koesteren. Niet bederven via de horizonvervuiling die de gigawindmolens veroorzaken.

Er is nog een tweede reden om specifiek tegen de bouw van windmolens in het open veenkoloniale landschap te zijn. In sociaal-maatschappelijk en economisch opzicht is dit een kwetsbaar gebied. Dat heeft te maken met krimp, werkloosheid en een eenzijdig op bulklandbouw gerichte bedrijvigheid. Door hier windmolens te plannen, hebben de mensen het gevoel gekregen volledig afgeschreven te worden door de overheid. Als het je niet bevalt dan verhuis je maar.

Wij vinden deze diep gevoelde negatieve houding ten aanzien van ons toekomstperspectief en de door ons gekoesterde leefwereld ronduit schandalig. Dit wilde ik even kwijt, als correctie op de kritiek alsof natuurbeschermers onverschillig staan tegenover de plaatsing van windmolens hier in Drenthe.

Eric van der Bilt, directeur Stichting Het Drentse Landschap, Assen

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden