Pinda¿s en apen

De kredietcrisis kent vele vaders. De Amerikaanse centrale bank, die onwaarschijnlijke hoeveelheden geld in de economie heeft gepompt om recessies te voorkomen, is een belangrijke.

de Haagse redactie

Andere veelgenoemde verdachten zijn bankiers die te veel risico’s hebben genomen, kredietbeoordelaars die slechte financiële producten van een keurmerk voorzagen, centrale banken die geen toezicht hebben gehouden, de Amerikaanse minister van Financiën Paulson, en IJsland.

Het zal jaren duren voor de schuldvraag is beantwoord. Maar gelukkig heeft de Nederlandse politiek het probleem al snel versmald tot een behapbaar formaat. De crisis, die is toch vooral te wijten aan de bonussen in de financiële sector, zo is hier de wijsheid.

Minister Bos van Financiën grijpt ieder Kamerdebat aan om te vertellen dat bij de banken waar hij het voor het zeggen heeft, geen bonussen worden uitgekeerd. En de man die namens de staat bij ABN Amro en Fortis is geparkeerd, Michael Enthoven, ontvangt per jaar slechts 90 duizend euro. Dit alles tot grote tevredenheid van vrijwel de voltallige Kamer.

Zo lang het bij de schuldvraag blijft, is dit allemaal nog tamelijk onschuldig. Maar Bos moet nu zijn banken gaan bemannen met mensen die van de hoed en de rand weten. En om nu te gaan beknibbelen op het inkomen van bankiers die ABN Amro en Fortis naar veilige haven moeten gaan leiden, lijkt me niet zo’n goed idee. Als Bos niet bereid is de portemonnee te trekken, zijn er voldoende werkgevers die dat wel doen: advocatenkantoren, de Rabobank, consultants.

Femke Halsema ziet dat heel anders. De fractievoorzitter van GroenLinks zei gisteren bij Pauw en Witteman dat het haar heel logisch lijkt dat mensen die daar nu aan de slag gaan, dat doen uit een gevoel van verantwoordelijkheid. Het zou kunnen, maar willen we daar de toekomst onder verwedden van een bank die is gekocht met 16,8 miljard euro belastinggeld? Hoezeer bankiers op dit moment ook in een kwade reuk staan, als je nu pinda’s gaat betalen, is het gevaar dat je apen aantrekt te groot.

De Kamer zegt over de kredietcrisis al een maand lang dat zo lang het huis brandt, brandweerman Bos met rust moet worden gelaten. Dat lijkt me een goede gedachte. Mag ik in die lijn voorstellen om – met het oog op zijn motivatie - tijdens de bluswerkzaamheden de brandweerman ook niet op zijn inkomen te gaan korten?

Douwe Douwes

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden