Het eeuwige leven van:Piet Nieuwint (1947-2019)
Piet Nieuwint (1947-2019), de beste en bekendste geluidsman van Nederland
Piet Nieuwint was een selfmade man en pionier als geluidsontwerper. Hij deed 3.500 voorstellingen, waarvan de helft voor Paul van Vliet.
Er zijn geluidstechnici en geluidsontwerpers. Een geluidstechnicus reist met artiesten en muzikanten mee en bedient de geluidsapparatuur.
Een geluidsontwerper bedenkt van tevoren hoe een voorstelling moet klinken. ‘Hij zoekt de ideale klank voor de show en schept de technische voorwaarden om die tot stand te brengen. Daarna begeleidt hij de geluidsmensen’, zegt Paul Jeukendrup, hoofd Art of Sound van het Koninklijk Conservatorium Den Haag.
Piet Nieuwint was geluidstechnicus en -ontwerper. ‘Een pionier in het theatergeluid’, aldus Jeukendrup. ‘Hij had een belangrijke artistieke bijdrage aan de voorstellingen. Daarnaast was hij een bijzonder aimabele man met respect voor iedereen.’
Nieuwint was ook bijna dertig jaar verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als docent geluidstechniek, en aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. ‘Hij nam studenten mee naar zijn eigen en andere voorstellingen, zodat ze praktijk met theorie konden combineren.’
Zeven jaar geleden ging hij met pensioen. Als geluidsfreak kon hij als geen ander genieten van de stilte. Klussen en wandelen waren twee van zijn grote hobby’s. ‘Maar het theater bleef trekken. In 2016 werd hij toneelmeester bij Herman van Hove die met een liedjesprogramma rond Toon Hermans door het land trok’, zegt zijn echtgenote Anne Marie Alkemade.
In oktober 2018 werd uitgezaaide longkanker vastgesteld. Piet Nieuwint overleed 11 november in Den Bosch. Hij was vader van twee dochters.
Hij werd geboren in Zuid-Scharwoude als oudste van een gezin van zes kinderen. Zijn vader was daar onderwijzer. Later verhuisde het gezin naar Roelofarendsveen, waar Piet opgroeide. Na de lts werd hij eerst elektriciën. Hij genoot van de flower power-periode en de muziek van bands als The Beatles en Pink Floyd. ‘Na enkele jaren kon ik tekenaar en projectbegeleider worden bij ingenieursbureau FLIM in Leiden. Dat bedrijf was werkzaam op het gebied van beeld en geluid. We realiseerden, omroepinstallaties in warenhuizen en telefoonsystemen in autotunnels’, zei hij.
‘Een vriend van hem had in 1975 zelf een opera gemaakt. En die vroeg Piet of hij het geluid wilde doen. En zo is hij erin gerold’, zegt zijn vrouw. In 1979 kon hij een baan krijgen bij Van der Linden Geluid in Rossum die onder meer werkte voor Herman van Veen.
Toen gitarist Harry Sacksioni een eigen tour ging doen, kon Piet Nieuwint voor hem aan de slag. Al snel kreeg hij zijn eigen artiestenstal met Jasperina de Jong, Frans Halsema, Toon Hermans en Paul van Vliet. ‘Met de laatste trok hij de wereld rond en werd hij ook echt bevriend’, zegt zijn echtgenote.
Sinds 1993 had hij zijn eigen bedrijf Bureau voor Geluidprodukties. Het Residentie Orkest, Holland Festival, Louis Andriessen, Tryater en vele anderen behoorden tot de opdrachtgevers. In die periode was hij verantwoordelijk voor de geluidskwaliteit van meer dan 3.500 voorstellingen en concerten, waarvan 1.700 voor Paul van Vliet.
In 1994 kreeg hij een belangrijke prijs voor het geluidsontwerp bij de voorstelling Scherzo van Mini en Maxi. In 2002 deed hij het geluidsontwerp bij het burgerlijk huwelijk van Willem Alexander en Maxima in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Jochem Myjer, met wie hij ook samenwerkte, zei: ‘De beste en bekendste geluidsman van Nederland. Maar bovenal zo’n ontzettend lieve en warme man aan wie ik al prachtige herinneringen koester vanaf mijn 19e toen ik hem voor het eerst ontmoette.’