BrievenDit schrijven onze lezers

Piepend en krakend? Eerder een vastgelopen test­beleid

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 3 september.

Een medewerker van de GGD neemt een coronatest af in een teststraat in Amersfoort. Beeld Getty
Een medewerker van de GGD neemt een coronatest af in een teststraat in Amersfoort.Beeld Getty

Brief van de dag: Piepend en krakend

Dit Verschrikkelijke Voorjaar konden we maandenlang niet bij mijn meervoudig beperkte zus op bezoek. Het schrikbeeld van een uitbraak in haar verpleeghuis maakte de afstand draaglijk, hoewel het ten koste ging van zowel haar als ons ­welzijn.

Na de versoepeling en het weer toestaan van bezoek bleef de zorg natuurlijk groot. ‘Het ­virus is niet weg’, zoals De Jonge terecht bleef benadrukken bij zijn zoveelste aanmaning tot voorzichtigheid. Daarom ook liet ik mij, met mijn chronische verkoudheidsklachten, vlak vóór mijn tweewekelijks bezoek elke keer testen voor de zekerheid. Gelukkig steeds negatief.

Ook deze week was dat de bedoeling. Echter, tot mijn grote verbijstering blijkt dat de test­locatie in mijn woonplaats de hele komende maand (!) al volgeboekt staat. Ook het zoeken naar een locatie op een afstand van 50 kilometer biedt geen oplossing, want binnen die straal bleek er ook geen mogelijkheid te zijn om binnen veertien dagen te testen.

Nu sta ik dus voor een duivels dilemma: ga ik voor de zekerheid niet op bezoek of neem ik de gok met alle risico’s van dien?

Minister De Jonge sprak dinsdag tijdens de persconferentie over een ‘piepend en krakend test­beleid’. Op basis van mijn ervaring zou ik eerder spreken van een vastgelopen testbeleid.

Theo van der Werf, Steenwijk

Kwaliteit

Het interview met minister Van Engelshoven doet mij vrezen voor de kwaliteit van het universitair onderwijs. In het interview geeft Van Engelshoven toe dat afstandsonderwijs zal leiden tot kwaliteitsverlies van colleges. Desondanks zal er geen extra toezicht komen op het waarborgen van onderwijskwaliteit op universiteiten.

Van Engelshoven geeft daarnaast hoogleraar Remco Breuker gelijk: docenten lijden onder de toenemende werkdruk en de last van het digitaal lesgeven. Ook dit heeft zijn weerslag op de kwaliteit van het onderwijs. Maar de 1 miljard euro extra voor het hoger onderwijs is toekomstmuziek.

Hoe gaan we studenten dan wel kwaliteit voor hun duurbetaalde studies garanderen? Van Engelshoven zelf stelt: studenten hebben het meeste belang bij ‘het goed en zo snel mogelijk een diploma halen’. Maar hebben studenten – en wij allemaal – niet gewoon vooral belang bij kwalitatief onderwijs?

Sara Rommes (21 jaar), Groningen

Rembrandt

Naar aanleiding van het bericht ‘Afgeschreven Rembrandt na vier decennia mogelijk herkend als een echte’ merk ik het volgende op. Het door An van Camp, conservator in het Ashmolean ­museum in Oxford, genoemde kleine schilderijtje hebben wij nooit beoordeeld en wordt derhalve in geen van de zes delen van de publicatie van het Rembrandt Research Project (RRP) besproken of afgebeeld. In het Rembrandt Research Project werd tot 2014 onderzoek gedaan naar de ­authenticiteit van aan Rembrandt toegeschreven schilderijen.

Dat een ander veel grotere ‘bearded old man’ in het Fogg Art ­Museum in Cambridge (Mass.), opgevoerd wordt in het oorspronkelijke artikel in The Guardian, draagt bij aan de verwarring, want dat werk, ooit betwijfeld, is inmiddels met zekerheid aan Rembrandt toegeschreven. Dit schilderij werd dan ook in de Leidse Young Rembrandt-tentoonstelling (die nu in het Ashmolean museum plaatsvindt) als een authentieke Rembrandt getoond. Dat gebeurde mede op grond van mijn toeschrijving ervan in het genoemde zesde deel dat in 2017 onder de titel Rembrandts Paintings revisited. A complete survey is verschenen.

Prof. dr. E. van de Wetering, voormalig voorzitter van het inmiddels beëindigde RRP, Amsterdam

Grapperhaus (1)

Rep en roer alom in – wat ik noem – onze parallelwereld, waarmee ik bedoel het gehele media­circus, inclusief de zogenaamde sociale. Er zijn nieuwe foto’s opgedoken. ’t Is me wat! Brandpunt van de verontwaardiging is de vraag of wij ons als gewone burgers nog wel dienen te houden aan alle coronamaatregelen, nu een prominente roerganger die met voeten heeft getreden.

Volgens mij is het omgekeerde het geval. Het kersverse echtpaar met ­entourage heeft vóór hun feestje even om zich heen gekeken in straten en op pleinen, en geconstateerd dat vrijwel iedereen losjes met de maatregelen omgaat. Tja, waarom zouden zij zich dan wel roomser dan de paus gedragen? Ik kan dat wel ­billijken.

Henk Schell, Bennebroek

Grapperhaus (2)

Grapperhaus’ huwelijk houdt de gemoederen al dagen bezig. Als we ­allemaal, inclusief de media, al die aandacht en energie nou eens op ons eigen welzijn, onze manier van leven en onze dagelijkse keuzes en de ­impact hiervan zouden richten, dan zou de wereld er heel anders uitzien.

Mariette Reineke, Amsterdam

Metallica

Vroeger was alles beter. Toen waren we als rockers en rockbands jonge gasten, met haar tot op onze hielen, een fles pils in onze hand en een vat vol ‘coming of age’-beloftes voor ons. Klassieke muziek vonden we voor sukkels, dat was door bejaarden, voor bejaarden.

Hoe anders is dat tegenwoordig. Als Metallica met het symfonieorkest van San Francisco speelt, dan zijn de rockers Lars, James, Kirk en Robert de opa’s en de orkestleden de jonkies. En geeft dat? Nee hoor, dat is het ­levende bewijs van geslaagde inclusiviteit.

Eric Baars, Haarlem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden