OpinieBrieven

Philips blijft voorlopig in slecht weer

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 30 januari.

VUmc is de eerste PET-MRI scanner van Nederland in gebruik genomen. Met de nieuwe scanner, die samen met Philips is ontwikkeld, kan sneller worden bepaald of een bepaald medicijn wel effectief is.  Beeld ANP
VUmc is de eerste PET-MRI scanner van Nederland in gebruik genomen. Met de nieuwe scanner, die samen met Philips is ontwikkeld, kan sneller worden bepaald of een bepaald medicijn wel effectief is.Beeld ANP

Brief van de dag

Op meerdere plekken in de krant van woensdag wordt aandacht besteed aan Philips. Bert Wagendorp trapt af, Robert Giebels is optimistisch over de toekomst van het bedrijf en Peter de Waard richt zijn blik op de afslanking in de afgelopen dertig jaar.

Toch is er nauwelijks aandacht voor de donkere wolken boven Philips’ Healthcare. En de belangrijkste oorzaak ervan wordt vergeten: Philips krijgt geen greep op de data/ict in ziekenhuizen. Dat uit zich in slechte resultaten bij de divisie Connected Care.

De Volkskrant-auteurs hebben gelijk in de vaststelling dat tandenborstels, scheerapparaten en babyfoons een marginale rol spelen in de Philips-ambitie om gezondheid te ondersteunen van wieg tot graf. Bert Wagendorp ziet wel wat in home care voor de aan hun huis gekluisterde ouderen. In het recente verleden heeft Philips hiervoor enkele strategische aankopen gedaan. Op papier lijkt dit een groeimarkt, maar Philips krijgt hier te maken met een brei aan zorgverzekeraars en zorgverleners die uitsluitend interesse hebben in kostenreductie.

De conclusie is dat er voorlopig donkere wolken boven het bedrijf blijven hangen. Overigens hebben de twee voornaamste concurrenten, Siemens en General Electric, last van hetzelfde weertype.

Jos Bakker, ‘s Hertogenbosch

Ouderenzorg

Als redelijk gezonde 89-jarige begin ik mij te schamen dat ik nog leef.

Moeten we geen grenzen stellen aan de maximumleeftijd die de Nederlander mag halen, bijvoorbeeld 75 jaar? Dan zijn we meteen van een hoop (toekomstige) problemen af.

J.P.M. Bos, Bodegraven

Laatste wil pil

In het deprimerende artikel over toekomstige ouderenzorg, mis ik de stem van ouderen. Hoogleraar en bestuurder wensen dat mensen in de (nabije) toekomst zelf gaan nadenken hoe zij hun oude dag willen doorbrengen.

Vraag het ouderen: heel wat mensen willen nooit naar een verpleeg-huis, noch jarenlang krakkemikkig en alleen met tegenstribbelende mantelzorgers thuis blijven wonen. Het wordt tijd dat er weer serieus naar een vorm van Laatste wil pil/pil van Drion wordt gekeken. Met waarborgen vergelijkbaar met een euthanasieverklaring.

Veel ouderen snakken ernaar (inderdaad denkend hoe zij hun oude dag willen doorbrengen), om een mogelijkheid te hebben om ook zelf het einde te kunnen bepalen. Een middel achter de hand kan de rust geven om het leven nog een poosje de moeite waard te vinden.

Mij lijkt dit net zo goed een onderwerp om mee te nemen in gesprekken over toekomstige ouderenzorg als bijvoorbeeld hospices/verpleeg-huizen, digitale oplossingen en verplichte mantelzorg.

Nan Hollander, ‘pas 73’, Rotterdam

Niet-reanimeren s.v.p.

De berichten over de toekomst van de ouderenzorg in de Volkskrant van 29 januari doen mij besluiten om versneld een gesprek met mijn huisarts aan te vragen over een niet-reanimeren verklaring.

Frans van Veen, Breda

Trumpiaanse deal

Sommige mensen stellen dat we Trumps plan geen deal mogen noemen omdat de Palestijnen niet zijn gehoord. Een interessante kwestie.

Wie het etymologisch woordenboek erbij pakt, leest dat to deal afstamt van ‘delen’. De oorspronkelijke betekenis luidt iets als: ‘iemand z’n deel geven’. Nog altijd kun je iemand een deal voorleggen zonder dat daar onderhandelingen aan vooraf zijn gegaan. De tweede betekenis is veel recenter. Die stelt dat je alleen van een deal kunt spreken als de tegenpartij akkoord is. Kortom: pas als de onderhandelingen zijn geslaagd, heb je samen een deal. Zo leven twee betekenissen naast elkaar: een deal geven versus een deal bereiken. Misschien zegt de dominante betekenis van het woord deal wel iets over de staat van onze beschaving. En wat als de Trumpiaanse, oude betekenis weer de overhand krijgt? Misschien hebben we daar maar mee te dealen.

Melle Veltman, Groningen

Trump-bruin

Dankzij de creatieve geest van Stefan Kuiper kunnen wij een nieuwe RAL-kleur toevoegen genaamd ‘Trumpiaans zonnebankbruin’. Of zou hier oranje worden bedoeld?

Ridder Rob, Heerhugowaard

Gaskamer

In het bijschrift bij de foto waar Iwan Demjanjuk op staat, is vermeld dat de schoorsteen van de gaskamers zichtbaar is.

Gaskamers hebben echter geen schoorsteen. Deze is van het crematorium.

Aris Schellinkhout, Delft

Woningmarkt

Terecht stelt Rob Mulder dat de overheid instrumenten heeft om de oververhitte woningmarkt beter te reguleren. Een suggestie: schaf de vrije sector af en stel een puntensysteem in voor alle huurhuizen. Men mag huizen kopen zoveel men wil, maar niet zoveel huur vragen als men wil. Degenen die nu profiteren van de schaarste en per woning en maandelijks duizenden euro’s huur incasseren, worden in een paar jaar gedwongen de huur terug te brengen tot een vastgesteld, acceptabel niveau.

Meer mensen kunnen dan huren. Huisjesmelkers verliezen hun interesse in huizenbezit, doordat ze er niet genoeg meer aan verdienen. Ze verkopen hun huizen, zodat er meer ruimte ontstaat op de koopmarkt.

De vrije markt moet hier maar even wijken.

Sander Smit, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden