opinie

Pfizer heeft de wind in de zeilen, dat is goed voor ons allemaal, betoogt directeur Marc Kaptein

‘De kassa van Pfizer rinkelt vrolijk’ was de kop boven een column van Bert Wagendorp. De medisch directeur van Pfizer in Nederland werpt elke suggestie van zakkenvullerij verre van zich.

Marc Kaptein
Spuiten met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Beeld REUTERS
Spuiten met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech.Beeld REUTERS

In zijn column van 5 mei brengt Bert Wagendorp zoveel tegenwerpingen op tegen de ontwikkeling en productie van het Pfizer/BioNTech-vaccin dat het moeilijk is om ergens te beginnen. Laat ik daarom bij het begin beginnen.

Pfizer enBioNTech hebben nooit beweerd de uitvinder te zijn van de mRNA-technologie die aan de basis staat van ons vaccin. Wel zijn wij erin geslaagd om deze technologie als eerste te vertalen naar een op effectiviteit en veiligheid goedgekeurd vaccin. Hiervoor heeft Pfizer 2 miljard dollar geïnvesteerd. Dan de omzet. Rijke landen betalen meer voor het Pfizer/BioNTech-vaccin dan middeninkomenslanden, en arme landen de kostprijs. Want ook wij vinden dat iedereen toegang moet hebben tot ons vaccin.

Veel geld

Naar verwachting zal de extra omzet van het vaccin 21 miljard euro bedragen en is de winst naar verwachting ‘hoog in de 20 als een percentage van de inkomsten’. Dat is veel geld. Maar vergeet niet dat de productie in recordtijd opgeschaald is, zodat wij snel meer doses aan Europa kunnen leveren. En de extra doses die Pfizer versneld wist te leveren aan onder andere de Nederlandse overheid dragen bij aan die omzet. De gemaakte winst is overigens de brandstof voor innovatie.

Om dit te concretiseren: Pfizer heeft afgelopen week bekendgemaakt dat de investeringen in onderzoek met nog eens 600 miljoen dollar zullen toenemen en we dit jaar naar verwachting 9,8 tot 10,3 miljard dollar zullen investeren. De extra investering gaat naar twee virusremmers en mRNA-vaccins die een cruciale rol kunnen gaan spelen in de huidige én toekomstige pandemieën.

Wordt de omzet groter als ook jongeren gevaccineerd worden? Dat kan. Maar als de Nederlandse overheid besluit ook jongeren en kinderen een vaccin aan te bieden dan heeft dit een veel belangrijkere reden, namelijk om uit de pandemie te komen. Want ondanks het feit dat kinderen minder snel ziek worden (‘amper risico lopen’) vormen zij wel ongeveer eenvijfde van de bevolking en kunnen zij het virus overdragen. Dus naast bescherming van henzelf dragen zij ook bij aan het bereiken van de groepsimmuniteit.

Herhaalvaccinatie

En dit brengt mij gelijk op het punt van een herhaalvaccinatie. Wellicht is een herhaalprik (een ‘booster’) noodzakelijk om het afweersysteem een zetje te geven en beschermd te blijven. Om die (langdurige) bescherming werkelijkheid te laten worden, moeten wij doen waar wij goed in zijn. En dat is naast onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe geneesmiddelen, nu vooral ook zoveel mogelijk vaccins produceren in samenwerking met hoogwaardige partners. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet.

Gedurende het productieproces van ons mRNA-vaccin worden 280 materialen gebruikt, die van 86 leveranciers uit 19 landen komen. Je hebt ook de juiste apparatuur, expertise en schaalgrootte nodig.

Zo kom ik bij het laatste punt. Om ervoor te zorgen dat iedereen in de wereld gevaccineerd kan worden, is samenwerking tussen hoogwaardige partners de oplossing. Doordat vaccinontwikkelaars met elkaar optrekken bereiken we niet alleen veel sneller, maar ook nog eens effectiever het gezamenlijke doel. De veel gehoorde roep, door Wagendorp en sinds woensdagavond ook president Biden, om patenten van de covid-19-vaccins vrij te geven is niet de sleutel.

Laat ons ons werk doen

De sector zijn werk laten doen, is de beste en meest betrouwbare route om de hele wereld zo snel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus. Immers, wij weten door onze kennis en ervaring van de zeldzame grondstoffen ook daadwerkelijk de maximale hoeveelheid vaccins te maken. En hoe we de wetenschappelijke kennis over ons mRNA-vaccin met ons voortdurende onderzoek verder kunnen vergroten.

Tot slot, ja, wij zijn een commercieel bedrijf, gericht op het voortbrengen van wetenschappelijke doorbraken voor patiënten. En van het succesvol helpen beteugelen van de wéreldwijde pandemie worden wij pas echt vrolijk. Dan pas gaat op het Pfizer-schip de vlag in top.

Marc Kaptein is medisch directeur Pfizer Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden