lezersbrievenwoensdag 30 oktober

Pfas: de hoofdschuldigen blijven buiten beeld

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 30 oktober.

Terrein van chemiefabriek DuPont in Dordrecht. Beeld ANP
Terrein van chemiefabriek DuPont in Dordrecht.Beeld ANP

Brief van de dag

Poly-perfluoralkylstoffen (Pfas), we kennen ze inmiddels allemaal. Sterker nog, we dragen de stoffen met ons mee: in ons bloed en in onze organen. Je wordt er ziek van als je er te veel van binnen krijgt. Het zit in ons drinkwater en in de grond.

Vandaag protesteren de baggeraars en de bouwers in Den Haag, alwaar te strenge normen zijn opgesteld, zodat de handel in grond en bagger en daarmee ook de bouw tot stilstand is gekomen. Verplaatsen van vervuilde grond mag niet meer.

Den Haag, daar zit inderdaad een schuldige aan het laten ontstaan van het probleem. Een overheid die al tientallen jaren wist dat dit ging gebeuren, en toch niet ingreep.

Maar wie gaat naar die andere hoofdschuldige?

De chemische industrie en bedrijven als DuPont hebben deze stoffen geproduceerd en brengen ze op de markt. Baggeraars en bouwers, rijdt daarom vooral even verder en blokkeer de toegang van deze bedrijven, daar zitten de schurken die er miljarden aan hebben verdiend en die de vervuiling van grond en water hebben veroorzaakt. En eis dat dit type bedrijven stopt met de productie van dit spul en zich gaat bezighouden met de vraag: hoe lossen wij, als aansprakelijke partij, dit probleem op?

Wim van Veelen, Leiden

Pijprokende historici

In zijn weerwoord op historicus Geerten Waling hekelt Peter-Ben Smit naïeve pijprokende historici en neemt hij het op voor ‘groepen die tegen wil en dank de last van de geschiedenis dragen’ (O&D, 29 oktober).

Zij staan aan het begin van hun leven al gelijk ‘met 3-0 achter’. Dat geldt dan zo’n beetje voor elke inwoner van Nederland. Want wie heeft er geen verre voorouder die, om maar eens een paar groepen te noemen, protestant (vervolgd door de katholieken), katholiek (vervolgd door de protestanten), jood, tot slaaf gemaakte, vrouw, arbeider, zigeuner of immigrant was?

Troost voor hen allen is dat er een groep is die het nog zwaarder heeft: de Feyenoord-supporter (Ten eerste, 29 oktober). Hun club stond al binnen 40 minuten met 4-0 achter.

Peter de Leeuw, Leiden

Opblazen

Sinds het moment waarop IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zichzelf opblies, is de Amerikaanse president Donald Trump zichzelf aan het opblazen (Ten eerste, 29 oktober).

Boudewijn Otten, Groningen

Hondsdood

Met vettig triomfalisme maakte Donald Trump bekend dat de leider van IS in een soort grot was opgejaagd en vervolgens − door eigen hand − gedood. Volgens Trump hadden enkele dappere militaire honden daarbij een belangrijke rol gespeeld: ‘Our dogs hunted him down.’

Even later meldde hij dat de IS-voorzitter ‘als een hond’ aan zijn einde was gekomen. Een ultieme belediging.

Als ik een hond was van Trump, dan wist ik het wel.

Coen de Jonge, Peize

Plunderaars

In haar column ‘Aangekondigde ramp’ vergelijkt Sheila Sitalsing op onnavolgbare wijze de jarenlange struisvogelpolitiek van de stikstofaanpak met die van de mensen die nu pensioenkortingen trachten te voorkomen: ‘Totdat een generatie die nu nog jong en onbedorven is en van niks weet zich verwonderd zal afvragen wie de pensioenpotten toch heeft geplunderd’ (Ten eerste, 29 oktober).

Een van die ‘plunderaars’ ben ik, net gepensioneerd leraar, die 42 jaar lang een riante pensioenpremie heeft betaald en bij lange na niet het beloofde pensioen krijgt − ook nu al niet. Deels komt dat door de beruchte greep van de heer Lubbers in de kas van het ABP, die je inderdaad een vorm van plundering zou kunnen noemen. Haar beschuldiging aan het adres van de gepensioneerden is vervelend genoeg, maar ronduit kwalijk is haar misleiding van die ‘jonge en onbedorven generatie’, omdat ze niet vermeldt dat die mijns inziens onnodige kortingen ook wel degelijk een directe korting zijn op hún pensioenopbouw nu, en dus ook op hun toekomstige pensioenuitkering.

Als die kortingen doorgaan, is iedereen verliezer, jong én oud. Interessante vraag is vervolgens waar die (pensioen)centen dan wel terecht komen. Ik gok dat die uiteindelijk verdampen door het nefaste beleid van de Europese Centrale Bank of ‘oplossen’ in een of ander vaag dekkingsfonds van de EU.

Ruud Maltha, Berghem

Fysieke grens

In het artikel van Klaas van Egmond geeft hij aan dat ‘industrieterrein Nederland’ zijn grens heeft bereikt (Opinie, 29 oktober). Ons land groeit met meer dan 100 duizend nieuwe inwoners per jaar. Waarom voeren we geen discussie of we ook met deze groei tegen fysieke en welzijnsgrenzen aanlopen?

Harry Kampinga, Almelo

Boris rules

Het Verenigd Koninkrijk krijgt van de EU brexit-uitstel tot januari. En ik verzeker u, als het dan niet rond is: tot maart, of juli, of december of later.

Boris rules, en de EU sloft er braaf achteraan. Als Boris lacht plakt de EU er weer wat maanden aan vast. Dit is niet meer mijn EU, een volgzaam hielenlikkend clubje Boris-adepten.

Joop van den Berg, Gouda

6-6

Een half jaar geleden ongeveer, vernederde Feyenoord Ajax in de Kuip: 6-2. Rotterdam vierde feest. Ajax kwam sterker uit de strijd, haalde bijna de finale van de Champions League en beleefde het zoveelste kampioenschap.

Er is hoop voor ons Feyenoord.

Peter Tetteroo, Bergschenhoek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden