OpinieBrieven

Persconferenties corona, verdienen bijna een 10

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 22 mei.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Brief van de dag: persconferenties

De persconferenties over de ­aanpak van de coronacrisis in Nederland worden steeds duidelijker en zijn steeds beter geregisseerd. Het is zichtbaar dat onze minister-president groeit in zijn rol.

Mark Rutte start vaak met één of twee algemene beschouwingen vooraf, alvorens tot duiding van concrete maatregelen over te gaan. Ook sluit hij daarmee af, alvorens het woord te geven aan minister Hugo de Jonge.

Alle complimenten, een dikke voldoende in vergelijking met hoe andere landen hiermee omgaan.

Wat fijn zou zijn (en dan gaan we echt richting het cijfer 10) is: als Mark Rutte net als de Romeinse senator Cato, die zijn redevoeringen standaard afsloot met zijn mening over hoe het Carthago zou moeten ­vergaan, zou afsluiten met een gedachte aan de nabestaanden van overleden coronapatiënten.

Mijn beste vriend is vorige maand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Elke dag sterven er nog mensen door het virus, gelukkig in afnemende mate.

Zolang er persconferenties over dit onderwerp zijn, zou een afsluiting met een nagedachtenis aan hen en ter ondersteuning van hun nabestaanden fantastisch zijn.

Henk Stienstra, Soest

Ideeën

Als premier Rutte vraagt om beleidsverbeteringen van jongeren voor wat immers onze toekomst is, heb ik nog wel een paar ideetjes: de kolencentrales sluiten, ­kiloknallers op vlees verbannen en ­reclames voor dierlijke producten schrappen, rekeningrijden invoeren, natuurgebieden uitbreiden, steden klimaatbestendig inrichten, goed­koper en beter openbaar vervoer, meer klimaathulp naar kwetsbare ­regio’s, intensieve veehouderij afschaffen, vliegtaks invoeren en ga zo maar door.

Het is een opluchting dat deze ­gezondheidscrisis in ieder geval het vertrouwen van het kabinet in de ­wetenschap heeft doen toenemen. Nu nog een soortgelijk wetenschappelijk crisisbeleid doortrekken naar het klimaatbeleid zodat we straks niet weer voor het Binnenhof hoeven staan schreeuwen voor onze toekomst.

Els Kuipers, Utrecht

Fysiek les

Het RIVM waarschuwt ervoor dat het coronavirus nog twee jaar blijft rondwaren als er niet eerder een vaccin is dat ook al massaal kan worden ingezet. Dat die kans klein is, lazen we eerder al. Het betekent dat landen er rekening mee moeten houden vaker ‘op slot’ te moeten komende jaren.

Waarom kiest het kabinet er dan zo expliciet voor leerlingen fysiek lessen te laten volgen in het voortgezet onderwijs en geen genoegen te nemen met mentorlessen en toetsen in het gebouw? Het is veel verstandiger om de onlinelessen te perfectioneren en op school te doen wat thuis echt niet kan, zoals elkaar ontmoeten tijdens mentoruren.

Laat de professionals op de scholen zelf bepalen wat goed is voor hun leerlingen, nu en de komende jaren.

Justine Zuidgeest, Heemstede

Mondkapjes

Ik maar denken dat de regel ‘mondkapje verplicht’ die op 1 juni ingaat, te maken heeft met leerlingen die weer massaal met de bus naar school gaan. Zij moeten echter lopend of met de fiets naar school. Dat betekent bijna lege bussen, zoals nu het geval is. Dan heb ik het over ongeveer vier tot zes personen en dan is toch een mondkapje verplicht? Ik denk dat er zelfs nog minder reizigers zullen zijn. Een mondkapje is voor veel mensen not done. Dat geldt ook voor mij.

Tiny de Winter, Leiden

Mondkapjes (2)

Reizigers die gebruik maken van het ov dienen gebruik te maken van mondkapjes. Deze mondkapjes mogen niet voldoen aan medische kwaliteitsstandaarden. Designers zijn al aan de slag gegaan om er iets moois van te maken. Ik zou er wel graag eentje willen met een afbeelding van spek en bonen.

Ed de Jonge, Deventer

Homohaat

Lezer Thom Osewoudt refereert in zijn ingezonden brief aan de homohaat die Rob Jetten treft. Hij veroordeelt die scherp en dat is volkomen terecht. Hij suggereert echter ook dat orthodoxe ­christenen zich aan homohaat schuldig maken en noemt daarbij de Nashville-verklaring, die ook SGP-fractieleider Kees van der Staaij ondertekend heeft. Echter: orthodoxe christenen haten homo’s volstrekt niet, wel keuren zij een praktiseren van het homo-zijn meestal af.

De Bijbel leert mij als orthodoxe christen mijn naaste lief te hebben (dus ook homo’s), maar laat in de ­beleving van ons geloof geen ruimte voor de praktisering daarvan. Dat is trouwens ook de strekking van de Nashville-verklaring. Deze opvatting is wat anders dan homohaat.

Karel Keijman, Goes

Pensioenen

Een nieuw pensioenstelsel is nabij en het projectierendement van de beursbeleggingen is straks bepalend voor de hoogte van het pensioen. Het projectierendement is een voorspelling op basis van resultaten in het verleden. Het staat er echt. Resultaten behaald in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, zo is al jaren de waarschuwing bij ieder ­beleggingsproduct.

Ik weet niet of dit nu een dapper of een dom akkoord is, zeker in deze tijd waarin nog maar weer eens pijnlijk duidelijk wordt wie de winnaars (de offshores, de oligarchen en de durfkapitalisten) van het hyperkapitalisme zijn en wie de verliezers (de rest). Misschien moet ik toch maar eens wat geld in een oude sok gaan stoppen.

Erik Klaver, Leiderdorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden