OPINIEverduurzaming pensioenfondsen

Pensioenfonds ABP laat duurzame kansen onbenut

Pensioenfondsen kunnen een positieve rol spelen in het tegengaan van de klimaatopwarming. ABP laat het na die invloed aan te wenden, stelt Cindy Coltman, beleidsmedewerker bij natuurbeschermingsorganisatie Both ENDS.

Kolencentrale op de Maasvlakte.Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het pensioenfonds voor onderwijs en overheid, ABP, maakte vorige week haar nieuwe beleggingsbeleid bekend. Terwijl ABP grote woorden over duurzaamheid niet schuwde, wil het grootste pensioenfonds van Nederland tegelijkertijd ‘niet voor de troepen uit lopen’. Dat is jammer, want de klimaatcrisis heeft moedige voorlopers nodig die de transitie naar een klimaatneutrale samenleving gaan vormgeven.

Die samenleving vraagt daar ook om. Al meer dan tienduizend ABP-pensioendeelnemers hebben aangegeven een fossielvrij pensioen te willen. Dat is geen luchtfietserij. Een groeiend aantal pensioenfondsen en verzekeraars stapte de laatste jaren al uit steenkool-, olie- en gasbedrijven, zoals financieel dienstverlener AXA in 2015 en het pensioenfonds van de stad New York in 2018. Vorig jaar heeft een groep vermogende Nederlanders zich aangesloten bij deze wereldwijde ‘DivestInvest-beweging’ en beloofd binnen vijf jaar al hun fossiele investeringen van de hand te doen.

Deze dappere financieringsbesluiten zijn nodig om de exploitatie van fossiele brandstoffen te stoppen en de duurzame transitie aan te jagen. Met hun miljarden aan investeringen kan en moet een pensioenfonds als ABP een voorbeeldrol vervullen.

Voorraden opbranden

Maar het pensioenfonds investeert met dit nieuwe beleid nog altijd in fossiele bedrijven, zoals de oliereuzen Shell, Exxon en Gazprom. Bedrijven die nieuwe voorraden olie en gas blijven zoeken, terwijl duidelijk is dat we de klimaatdoelen niet halen als we alleen al de bekende voorraden opbranden.

Ook sluit ABP’s nieuwe beleid kolencentrales niet uit. Pas na 2030 zet het stapjes om haar investeringen in kolencentrales te verminderen. Maar kolencentrales kunnen echt niet meer. Elke euro die in kolen wordt belegd, draagt eraan bij dat landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika de komende decennia vastzitten aan vervuilende centrales die deels gebouwd zijn met geld van Nederlandse pensioendeelnemers. Terwijl er juist in deze landen de mogelijkheid is om de energievoorziening in één keer goed op te bouwen, gebaseerd op hernieuwbare energiebronnen.

Maar er is nog een kans voor het klimaat. In 2022 bekijkt het ABP of er aanscherpingen van het beleid nodig zijn. Wij hopen dat deze kans benut wordt om onmiddellijk alle nieuwe investeringen in de fossiele industrie te stoppen en dat investeringen in bedrijven die betrokken zijn bij de winning en productie van steenkool en teerzandolie af worden gestoten. 

Daarnaast vragen we ABP om zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen twee jaar, afstand te doen van de overige beleggingen in fossiele bedrijven die nog investeren in nieuwe exploraties van olie- en gasvelden. Door die bedrijven raakt het doel van maximaal 1,5 graden opwarming definitief uit zicht. De financiële wereld kijkt nu naar ABP. Als ABP deze moedige stappen zet, zullen anderen volgen.

Cindy Coltman werkt bij de ngo Both ENDS aan de verduurzaming van pensioenfondsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden