Commentaar

Pensioenen moeten op individu worden toegespitst

Uiteindelijk moeten pensioenen in Nederland meer op het individu worden toegespitst.

Beeld anp

Door de lage rente zijn de pensioenfondsen opnieuw in problemen gekomen. Het al lang slepende debat over de toekomstbestendigheid van de pensioenen staat door de verzwakte buffers opnieuw op scherp. Om een dreigende verlaging van pensioenen af te wenden, bestaat er een grote behoefte aan een ultieme oplossing die de politieke onrust over pensioenen definitief beëindigt.

Tot nog toe zijn de pensioenproblemen met lapmiddelen opgelost. Door de rekenregels te versoepelen ontkwamen veel pensioenfondsen de afgelopen jaren aan een gedwongen verlaging van de uitkeringen. Jongerenorganisaties en veel werknemers vrezen hierdoor dat de pensioenpotten te snel leeg raken. Tegelijkertijd zitten veel gepensioneerden al jaren op de nullijn, waardoor er juist bij ouderen veel onmin leeft over de pensioenfondsen.

Zo ontstaat telkens een generatiegevecht als pensioenfondsen in zwaar weer zitten. Alleen een nieuw systeem kan deze onrust definitief wegnemen. Het pensioenstelsel zou veel meer op het individu moeten worden toegespitst en een einde moeten maken aan de overdracht van geld tussen generaties. Alleen de solidariteit binnen generaties moet overeind blijven. De overgang naar zo'n individueel systeem kost alleen het astronomische bedrag van 100 miljard euro en is daarmee welhaast onbetaalbaar.

Dus zoeken belangenbehartigers en politici naar een tussenvorm, waarbij de rekening lager uitvalt maar er wel zoveel mogelijk verbeteringen worden doorgevoerd. Deze pensioenhervorming verloopt logischerwijs stroperig. De Sociaal Economische Raad komt in het voorjaar met een advies. Maar het is niet aannemelijk dat het huidige kabinet nog in staat is een nieuw stelsel ingevoerd te krijgen.

De komende maanden zal het daarom ook vooral gaan over tijdelijke lapmiddelen. Verhoging van de AOW of opnieuw versoepeling van de rekenregels zijn oplossingen die in Den Haag circuleren. Bij al deze maatregelen worden ouderen echter meer ontzien en moeten de werkenden voorlopig voor de lasten opdraaien. Zo'n ingreep is niet nodig voor grote groepen ouderen met een ruim pensioen. Alleen voor schrijnende gevallen kan de overheid overwegen een tijdelijke maatregel te bedenken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden