OpinieLezersbrieven

Pensioenen korten? Kwestie van shit happens

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 17 augustus.

Redactie
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Brief van de dag: pensioen

Emeritus hoogleraar economie Jan Oosterhaven hanteert in de brief van de dag (O&D, 14 augustus) de term ‘diefstal’ om de situatie aan te duiden dat de pensioenfondsen − conform de afspraak zoals die jaren geleden in goed overleg met alle betrokkenen is gemaakt − zullen gaan korten op de pensioenen.

Van diefstal kan per definitie slechts sprake zijn als er vervreemding van eigendom plaatsvond. En laten de gestorte en belegde pensioenpremies nu géén eigendom zijn van de deel­nemers. Ze zijn eigendom van het pensioenfonds, dat slechts pensioenaanspraken uitvaardigt richting haar deelnemers. Die aanspraken zijn geen rechten. Als er getornd wordt aan pensioenrechten kunnen de pensioengerechtigden naar de rechter stappen.

De situatie is simpel: de lange rente is al jaren te laag en dalende, het aantal ouderen te hoog en ze worden ook steeds ouder, daardoor is de dekkingsgraad al jarenlang te laag om de gedane pensioenbeloftes (geen rechten) na te kunnen komen én er zijn harde afspraken gemaakt in de polder om in een situatie als deze te gaan korten op de pensioenen. Dat gaat dus ook gebeuren, in een schokkend traag tempo van 10 procent in tien jaar tijd.

Ik raad gepensioneerden aan te genieten van hun vrije tijd en zich niet zo druk te ­maken over die paar euro minder pensioen per maand. Enig relativeringsvermogen over de werkelijk belangrijke zaken des levens is van mensen op pensioengerechtigde leeftijd wel te verwachten. Dus geen diefstal maar shit happens.

Gert Klein, Amsterdam

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Tante betjes

Max Pam maakt zich vrolijk over de wijsheden van de Indiase goeroe Sadhguru (O&D, 14 augustus). Pam citeert een aantal van zijn wijsheden en noemt die tante betjes. Volgens het onvolprezen Genootschap Onze Taal komt deze stijlfout voor als twee hoofdzinnen aan elkaar gekoppeld worden met ‘en’, ‘want’ of ‘maar’, waarbij in de tweede hoofdzin ten onrechte de volgorde van onderwerp en persoonsvorm wordt om­gedraaid (inversie) of gesuggereerd.

Taalpurist Charivarius (1870-1946) schreef in zijn taaladviesboek Is dat goed Nederlands? in 1940 dat hij deze stijlfout vaak tegenkwam in de brieven van zijn tante Betje en hij heeft deze stijlfout daarom naar haar vernoemd. De door Pam geciteerde wijsheden van Sadhguru zijn ongetwijfeld platitudes, tegeltjeswijsheden of banaliteiten. Ik herken er geen tante betjes in.

Rudy Schreijnders, Maarssen

Tinder

‘Tinder bepaalt voor mij wie ik kan ontmoeten, aanraken, beminnen’, aldus journalist Judith Duportail (Zaterdag, 10 augustus). In een boeiend interview schetst zij de macht, het succes en de ­verslaving van Tinder.

Mijn reactie na het lezen van dit artikel: stop met Tinder en ga wandelen. Wandelen is een uitstekend en ontspannen middel om een partner te ontmoeten. Je ontdekt snel en op een prettige wijze welk ‘vlees je in de kuip hebt’ en of er een klik is. Wandelaars zijn meestal openhartig en eerlijk in gesprekken met elkaar. Je deelt sneller informatie met een vreemde die je in de ogen kunt kijken dan via internet. Ik heb dit jaar de Vierdaagse van Nijmegen en een Ken­nedymars gewandeld. Ook heb ik de ­Camino naar Santiago gewandeld, 900 kilometer met rugzak door prachtige natuur. Geen stress, wel veel ontmoetingen en gesprekken. Tijdens deze wandeling van zeven weken heb ik ­diverse romances zien ontstaan.

Daarom: stop met daten en ga wandelen. Het is veel leuker en effectiever om op deze wijze mensen te ontmoeten en nader te leren kennen. Breek de macht van Tinder en ontmoet uw prins op het witte paard tijdens het wandelen.

Jan Smeets, Ommel

Stiletto’s

Marcel Gerritsen (Brieven, 16 augustus) heeft een punt: op naaldhakken (stiletto’s) lopen is niet gezond. Het veroorzaakt rugklachten, knobbels, verkorte spiervezels, enzovoorts.

Maar het is jammer dat hij de dames van het Journaal niet wijs en verstandig genoeg acht dat ze het wel uit hun hoofd laten er de hele dag op te lopen of de ­marathon op te rennen. Tijdens het ­Journaal staan ze er hooguit een half uur op en lopen ze slechts enkele passen. Met zijn mannenblik ziet hij ‘de nagestreefde sexy uitstraling’, terwijl ik juist een toonbeeld van elegantie zie.

Jacqueline C.M. Koppelman, Assen

AOW en kinderbijslag

Is er nu niemand die eens nadenkt over een inkomensafhankelijke AOW en ­kinderbijslag?

Voor mensen met een laag inkomen is de kinderbijslag belangrijk om hun ­kinderen van noodzakelijke zorg te voorzien. Datzelfde geldt voor mensen met een laag pensioen. Voor hen is de AOW meer dan noodzakelijk om de ­dagelijks stijgende kosten van levensonderhoud te kunnen dragen.

Daartegenover zijn er meer dan ­genoeg vermogende mensen voor wie de kinderbijslag of de AOW meer de betekenis van een toetje heeft: het kan er eigenlijk niet meer bij, maar het is te lekker om af te slaan.

Een verschuiving van deze ‘sociale voorzieningen’ naar degenen die het werkelijk nodig hebben zou mijns inziens de problemen van pensioenfondsen (de aangekondigde verlagingen van pensioenen) goeddeels kunnen compenseren. Het is maar een gedachte.

Hans van Dijk, IJsselham

Verdachten

De voor drugshandel opgepakte Roelf B. en Madiea G. worden verdacht. De daden van Volkert van der G. en Karst T. werden bewezen: daardoor kwam ook hun achternaam in de kranten. Lucia de B. bleek later onschuldig.

Mensen met een minder vaak voor­komende voornaam worden op deze manier gediscrimineerd door de pers: voor iedereen uit de verre omgeving is immers duidelijk wie er verdacht wordt. Een Jan J., Wim de V., Joke B. en hun familieleden hoeven zich bij verdenkingen niet bekeken te voelen.

Wordt het niet eens tijd dat deze ­obsolete manier om verdachten aan te duiden veranderd wordt?

Cis (inderdaad, eigenbelang) Keizer, Limmen

Halsema

Max Pam zegt dat Femke Halsema naïef geweest is om te denken dat de kwestie rond haar zoon buiten de publiciteit ­gehouden zou worden (Ten eerste, 15 augustus).

Dit is echter een situatie waarin een burgemeester het altijd fout doet: met de gemaakte keuze zou ze naïef zijn. Maar als ze de kwestie wel zelf naar buiten had gebracht, zouden ook daarop weer veel mensen afkeurend gereageerd hebben. Dan zou ze egoïstisch zijn door haar zoon te slachtofferen om er als burgemeester zo min mogelijk schade van te hebben.

Wat ik mis in veel reacties is de compassie voor de ouders, voor de puber die nu extra hard wordt aangepakt, veel harder dan leeftijdgenoten in een vergelijkbare ­situatie.

Ik mis in veel reacties ook een scherpe veroordeling van degene die gelekt heeft (een ambtsmisdrijf) en van De Telegraaf die de zaak buiten proporties heeft op­geblazen om te kunnen scoren. Een kind gebruiken om de ouder te raken, fijne journalistiek.

Annelies Zoomers, Haarlem

Groene bushokjes

Op rondreis door Noorwegen lees ik het interessante artikel over de groene bushokjes in Utrecht (Ten eerste, 16 augustus), een mooi ­initiatief.

Wat me alleen verbaast, is dat de indruk wordt gewekt dat het een nieuw, wereldwijd uniek concept betreft, terwijl ik hier in Noor­wegen niet alleen bushokjes, maar ook trekkershutten, vakantiehuisjes en zelfs complete woonwijken met groen begroeide daken zie. Goed dat Utrecht, en hopelijk meer steden, nu dit Scandinavische voorbeeld volgt.

Han Evers, De Bilt

Ondanks

Helaas hoort en leest men tegenwoordig steeds vaker de formulering: ‘Ondanks dat wij dit deden, is er…’ Korter en beter Nederlands is natuurlijk: ‘Hoewel wij dit deden, is er…’

Ietwat verouderd is: ‘Ofschoon wij dit deden, is er…’ Nog korter en makkelijker: ‘Al deden wij dit, er is…’

Kortom: waarom moeilijk doen als het makkelijk mag? Oftewel: ondanks dat het moeilijk kan, mag het ook makkelijk.

C. van Norel, Elburg

Verpleegkundigenwet

In de krant worden eenzijdige en opruiende sentimenten geventileerd rond de nieuwe verpleegkundigenwet BIG II (O&D, 15 augustus). Het beroep en de titel van verpleegkundige worden van niemand afgepakt. Ook worden reeds opgeleide en geregistreerde verpleegkundigen niet beknot in de uitvoering van hun taken en verantwoordelijkheden, laat staan minder ­gewaardeerd of betaald.

Je komt echter alleen in aanmerking voor de (nieuwe) functie van regie-verpleegkundige met een ­recent hbo-diploma of als je voldoet aan de (nader uit te werken) overgangsregeling. De nieuwe ­regeling is bedoeld om functie­differentiatie tussen mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen eindelijk ook in de praktijk te ­borgen; tot nog toe kunnen hbo’ers doorgaans niet of nauwelijks hun surplus waarmaken, ­aangezien er meestal geen onderscheidend functieprofiel met passend salaris beschikbaar is binnen zorginstellingen.

Bovendien is BIG II in de afgelopen bijna tien (!) jaar voorbereid, juist door betrokkenen en inhoudsdeskundigen. Het is bijzonder dat duizenden verpleegkundigen pas na publicatie van het voorstel en met name van de bijbehorende overgangsregeling zo verontwaardigd reageren en zich niet eerder constructief hebben laten horen.

Gelukkig biedt de nieuwe regeling toekomstperspectief voor alle verpleegkundigen in verschillende velden van de gezondheidszorg, dus ik zie niet in waarom bekwame en enthousiaste verpleegkundigen massaal hun (loop)baan de rug zouden toe ­keren.

N.L. Haze, docent hbo-verpleegkunde en verpleegkundige (niet-praktiserend), Nijmegen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden