Pensioen met 67? Onhaalbaar

Mensen moeten eerder vroeger dan later met pensioen. De levenverwachting zal teruglopen en niet stijgen. In de VS is de levensverwachting al lager.

Je rijk rekenen is een veel bedreven hobby in politiek Den Haag. Het lijstje-Gerritse, genoemd naar een ambtenaar van het ministerie van Financiën, is een voorbeeld daarvan.

Lijst
De topambtenaar heeft de effectiefste bezuinigingsmaatregelen op een rij gezet om de kredietcrisis te bezweren. Het is een – uitgelekte – lijst met veel bekende proefballonnen.

Het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd, nu 65 jaar, is het lucratiefste idee op dat lijstje. En dan niet zoals eerder geopperd in een klap naar 67, maar geleidelijk. Het komt erop neer de pensioenleeftijd de komende tien tot twintig jaar gelijke tred te laten houden met de levensverwachting. Het levert de staatskas 6 miljoen euro per jaar op, schatten rekenaars.

Afvloeien
Het explosief stijgende financieringstekort is daarmee te dempen, met 1 (absoluut) procent. Niet dat er veel mensen die 65 jaar halen; de meeste werknemers zijn al eerder weg – afgevloeid, afgehaakt of uitgevallen.

Bovendien zal de toename in levensverwachting de komende jaren stagneren, en mogelijk zelfs keren. In 1950 was de levensverwachting (bij geboorte) voor mannen ongeveer 70 jaar, voor vrouwen 73 jaar. Nu, zestig jaar later, is daar ruim 8 jaar bij gekomen. Trekken we de lijn door naar de toekomst, dan is de pensioen-leeftijd gestegen naar de beoogde 67 jaar in 2025 (!).

Op zijn vroegst, want de groei is eruit, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vaccinaties, betere voeding en een betere gezondheidszorg hebben hun positieve invloed doen gelden. Veel winst is daar niet meer te halen. Ook de magie van cholesterolverlagende statines en daarmee minder hart- en vaatcomplicaties heeft haar langste tijd gehad: zij die moeten slikken, slikken.

Kanker
Door de statine-explosie – 1,4 miljoen mensen gebruiken ze – is kanker sinds een jaar doodsoorzaak nummer 1 geworden. Er wordt hard gesleuteld aan nieuwe en verbeterde kankertherapieën en een vroegere diagnose. De invloed daarvan zal de komende jaren echter gering zijn.

Medische revoluties zijn niet te verwachten. Het CBS denkt daarom dat de levensverwachting met bijbehorende pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar in 2050 zal worden bereikt.

En zelfs dat is optimistisch. In de VS, waar alles wat eerder gebeurt, stijgt de levensverwachting bijna niet meer. Bij sommige bevolkingsgroepen (zwarten, lage inkomens, platteland) is de levensverwachting bij geboorte zelfs voor het eerst een lager.

Obesitas, zwaarlijvigheid, is de boosdoener. De aandoening heeft zich de afgelopen jaren als een olievlek over de populatie verspreid.

Schaduw
Het effect daarvan op de levensverwachting is nauwelijks te keren en werpt zijn schaduw ver vooruit. Vier jaar geleden voorspelde een groep Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Illinois in Chicago een afname van de levensverwachting (bij geboorte) van minstens vijf jaar in een tijdsbestek van hooguit dertig tot veertig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden