ColumnBetrouwbare Mannetjes

Pechtold, opnieuw het dociele knaapje van de VVD

null Beeld
Melle Runderkamp en Simon Hendriksen

Ook Alexander Pechtold leek er zowaar een punt van te maken. Meende de minister nou echt nog steeds dat verschillende volken om genetische redenen niet vreedzaam kunnen samenleven? Klaas Dijkhoff was even daarvoor uitgebreid voor Stef Blok in de bres gesprongen. Tuurlijk was het lomp, maar hadden we wel op de informele setting gelet? Beetje sparren met de boys, meer was het niet geweest. En hij had al sorry gezegd, toch? Sowieso zaten ze er bij de VVD ‘wat relaxter in’. Jesse Klaver wilde vooral weten hoe Stef Blok er ‘zelf in zat’. Ook Dijkhoff was daar, zo zei hij even later tegen Asscher, oprecht benieuwd naar. ‘Hoe Stef Blok erin zat’. Hij herhaalde nog maar eens dat diens uitspraken bedoeld waren om te prikkelen. Het was de ‘deugbrigade’ die een goede discussie over de echte problemen in Nederland blokkeert door voortdurend te zeggen dat je dit soort dingen niet mag zeggen.

De Betrouwbare Mannetjes, respectievelijk deugkolonel en deugluitenant-kolonel van het eigen deugbataljon, keken in ploegendiensten naar het Blokdebat. We konden de ogen maar moeilijk afhouden van het land van de onbegrensde mogelijkheden. Terwijl de deugbrigade aldaar het tijdschrift The New Yorker dwong de uitnodiging van alt-right kopstuk Steve Bannon voor hun jaarlijkse festival in te trekken en men aan de andere zijde van het spectrum vanwege de deugcampagne van Nike en masse gympen in de fik zette, publiceerde Bob Woodward zijn genadeloze tell-all en stuurde een onbekende hooggeplaatste medewerker van het Witte Huis een brief naar The New York Times waarin hij (of zij!) de lezer geruststelde: geen zorgen, Potus wordt van binnenuit actief tegengewerkt. ‘Een anonieme lafbek’, noemde een steeds krankzinniger ogende Trump de brievenschrijver. En toen moest Stormy Daniels nog bij RTL Late Night met Twan Huys aanschuiven.

Stef Blok zat er ondertussen, ook wat zijn jasje betrof, net iets te relaxed in. Hij was geen wetenschapper, herhaalde hij een keer of drie. Dat hele verhaal over het verband tussen genetica en integratie, dat was meer iets voor biologen. Zelf zag hij geen ‘automatisch’ verband en nogmaals, hij kon dat beter aan wetenschappers overlaten. Maar nu Pechtold zo aandrong, wilde hij best eventjes zeggen dat hij ook die prikkelende woorden, die hij overigens al had ingetrokken, niet meende. Nou, dat was dus ‘precies’ wat Pechtold ‘nog wilde horen’. Nu konden ze weer door. Opgelost!

Zelf hadden we er een beetje moeite mee. Weer dat gelul dat je hier niks mag zeggen. Er zijn inmiddels dagelijks gelijktijdig twee vrijwel identieke talkshows nodig om te kunnen behandelen wat je hier allemaal mag zeggen. Je kunt hier zelfs een prima boterham verdienen met Mein Kampf, dat direct de Bestseller Top-20 in denderde. Toch houden wij graag grofweg twee grenzen aan. Allereerst zou niemand – afgezien van de interviewer van Stormy Daniels – hardop mogen vragen hoe iemand ‘ergens in zit’. En daarnaast zou een bewindspersoon in de plenaire zaal van ons parlement niet herhaaldelijk mogen twijfelen over de rol van genetica bij integratievraagstukken.

Nadat Pechtold zich eerder al opzichtig op de vlakte had gehouden bij het afschaffen van het raadgevend referendum, het doordrammen van de dividendbelasting, en de uitzetting van Lili en Howick, nam hij in de meest formele setting denkbaar genoegen met de half ingetrokken keutel van Stef Blok en toonde zich zo opnieuw het dociele knaapje van de VVD. En misschien dat we er straks gezeik mee krijgen en dat we het dan helemaal niet blijken te menen. Maar tegen die tijd nemen we onze woorden wel weer terug: Alexander Pechtold is een anonieme lafbek.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:
En anders is het prikkelend bedoeld.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden